Katės iš prigimties geba puikiai karstytis medžiais, mediniais stulpais, bet jokio vargo užsiropščia net kelis metrus virš žemės. Katės neturi aukščio baimės, jos puikiai šokinėja nuo vienos medžio šakos ant kitos.

Karstytis katėms labai patinka, o jų pusiausvyra taip gerai išlavėjusi, kad nenukrenta net ir žingsniuodamos plona, vėjo siūbuojama medžio šaka. Praktiškai visoms katėms puikiai pavyksta užsiropšti į medį, o štai nulipti žemyn sugeba ne visos, nes jų nagai pritaikyti lipti į viršų, o ne ropštis žemyn. Katės nagai yra lenkti ir puikiai sulenda į medžio žievę, tad gyvūnas gali ramiai kopti į viršų.

Nebūtų jokios problemos, jeigu katė užsikorusi į medžio viršūnę iš jos ir nusileistų tokiu pat būdu, t.y. eitų atbulomis. Vis dėlto neaišku kodėl daugelis kačių nepakenčia eiti atbulomis, apsisuka ir nuo medžio bando nulipti žemyn galva ir joms nepavyksta, nes trūksta įgūdžių. Todėl katės, užuot atbulomis ramiai nusileidusios žemyn, ropščiasi į pačią medžio viršūnę, kol galų gale nebeturi kur dėtis – negali leistis nei žemyn, nei į lipti dar aukščiau. Tuomet šeimininkui nebelieka nieko kito tik paskambinti 112 ir prašyti gaisrininkų pagalbos. Jeigu ugniagesiai neturi rimtesnių iškvietimų, atvyksta iš medžio iškelti katės, tačiau pataria palaukti apie 12 valandų, nes per tą laiką neretai katės suranda būdą nusileisti ant žemės.

Jeigu katė išeina į lauką, yra tikimybė, kad anksčiau ar vėliau išvysime ją siūbuojančią medžio viršūnėje. Kaip pasirūpinti katėmis, kurios be lauko negali gyventi:

Nekirpkite katei nagų. Ilgi nagai katei padeda apsiginti nuo šunų, kitų katinų ir be jokios abejonės jie reikalingi ne tik ropštis į medį, bet ir nuo jo nulipti. Jeigu katė namuose drasko baldus, nekirpkite bent jau galinių kojų nagų. Netiesa, kad turėdama trumpus nagus katė nesikarstys medžiais. Jai bus šiek tiek sunkiau, bet vis tiek gali užsikarti į medžio viršūnę, ypač, jeigu bėgs nuo šuns. O štai nulipti turint trumpus nagus yra ypatingai sunku. Kur kas sudėtingiau ir išsilaikyti ant medžių šakų, tad katė gali prarasti pusiausvyrą ir neturėdama kuo tvirtai įsikabinti į medžio žievę, tiesiog nukristi.

Jeigu pamatėte, kad jūsų katė tupi medyje, negąsdinkite jos, nepurkškite vandeniu. Išsigandęs gyvūnas užuot nulipęs žemyn, staigiai užbėgs į pačią medžio viršūnę arba tiesiog nušoks nuo medžio. Katės šuolis iš didelio aukšto gali baigtis tragiškai, gyvūnas gali sužaloti vidaus organus, susilaužyti letenas, stuburą arba užsimušti vietoje).

Ką daryti išvydus savo numylėtinę medyje?

Elkitės kuo ramiau, kad katė neišsigąstų. Jeigu pro šalį eina žmonės su šunimis, paprašykite, jų, kad atsitrauktų ir nepaleistų savo augintinių, nes šuns lojimas gali įvaryti katę į pačią viršūnę. Pabandykite švelniai kalbinti katę ir laikydami rankose skanėstus ją kviesti. Jeigu gyvenate nuosavame name, ko gero turite kopėčias arba ilgą lentą – atremkite ją į medį. Katė turėtų suprasti, kad kopėčiomis arba lenta jai bus lengviau nulipti.

Gaisrininkus kvieskite ne anksčiau kaip praėjus 12 valandų arba ir dar daugiau. Jeigu lauke nėra labai šalta, katei nieko nenutiks ir po keliolikos valandų greičiausiai ji pati pasiryš išlipti iš medžio. Galima drąsiai palaukti ir iki kitos dienos ryto, o jeigu katė vis dar bus medyje, tik tada kviesti gelbėtojus.

Vis dėlto, jeigu lauke yra minusinė temperatūra, arba katė serga, neverta laukti nė akimirkos, patartina iškart skambinti 112. Kviesti gaisrininkus reikia ir tuomet, jeigu katė įstrigusi tokioje vietoje, iš kurios pati neišsivaduos – tarkime jeigu įkrito į šulinį, įstrigo kokiame nors vamzdyje, palindo po automobilio varikliu ar pan. Jeigu girdime, kad katė miaukia kur nors automobilio viduje, galime iš pradžių pabandyti padėti dubenėlį su maistu (turinčiu stiprų kvapą, tarkime konservais su tunu) ir atsitraukti keliolikai minučių. Na, o jeigu katinėlis ir toliau gailiai miaukia, nebelieka kitos išeities, tik skambinti pagalbos telefonu 112.

Jeigu katė gyvena bute ir mėgsta per langą ar balkoną iššokti į lauką, verčiau pasirūpinti langų apsaugomis ir apskritai neleisti kačių į lauką. Mieste katinėlių laukia daug pavojų – jos gali pakliūti po automobiliu, į žiaurių žmonių rankas ar šuns nasrus. Katinus patartina iškastruoti, kad noras eiti į lauką nebūtų toks stiprus. Katei, nuolatos gyventi bute nėra blogai, ji tikrai neprivalo kasdien išbėgti į lauką ir vaikštinėti savo keliais.

LETENA.LT REKOMENDUOJA: