Kanapių sėklos – itin vertingas maisto produktas. Iš šių sėklų gali būti gaminamas kanapių aliejus ir netgi pienas.

„Kanapių sėklos – vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, turinčios kur kas daugiau baltymų ir aminorūgščių nei bet kokios kitos grūdinės kultūros“, – apie unikalų sveikatos šaltinį ir jo naudą pasakoja gyduolis.lt įkūrėja Laura Lazdynienė.

Pašnekovės teigimu, Lietuvoje be chemikalų užaugintos kanapių sėklos pasižymi maistingumu, jose gausu fosforo, kalio, magnio, kalcio, geležies ir cinko. Kanapių sėklos yra be gliuteno, mielių ir GMO. Šis produktas puikiai tinka žaliavalgiams, vegetarams ar veganams.

Kanapių sėklose esančios dietinės skaidulos gerina virškinimą, valo organizmą ir greitina medžiagų apykaitą. Jų rekomenduojama vartoti, kai vargina vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas. Šiomis sėklomis galima paskaninti jūsų mėgstamus patiekalus: salotas, troškinius, sausus pusryčius, sriubas ar kitus patiekalus. Kanapių sėklas taip pat galima daiginti, iš jų gaminti pieną, sumalti į miltus. Dar vienas nepakartojamas baltymų ir energijos šaltinis – kanapių proteinas. Kanapių proteine esantys baltymai suteikia jėgų ir energijos, todėl rekomenduojame naudoti energingam rytui pradėti ar po aktyvios treniruotės.

Kanapių aliejus itin naudingas ne tik sveikatai, bet ir grožiui – jame gausu vitamino E. Vartojant kanapių aliejų stiprėja imuninė sistema, lėtina senėjimo procesus, o tai leidžia žmogaus organizmui efektyviau kovoti su virusais. Vartojant kanapių aliejų, organizmas papildomas riebiosiomis rūgštimis, kurios teigiamai veikia širdies ir virškinamojo trakto darbą (ypač esant erozijoms, žaizdelėms), kraujotakos sistemą, padeda stiprinti imunitetą, vartojamas su C vitaminu ypač naudingas anemijos atvejais, teigiamai veikia smegenų veiklą.

Anot pašnekovės, vertinantys natūralias grožio puoselėjimo priemones turėtų žinoti, kad kanapių aliejus puikiai drėkina, minkština, lygina odą, apsaugo ją nuo žalingo aplinkos poveikio ir gali padėti kovoti su spuogais. Savo odą nuo saulės karštomis vasaros dienomis taip pat padeda apsaugoti kanapių aliejus.

„Kai kurie kremai ir aliejai nuo saulės gali apsunkinti odą, o tie žmonės, kurių oda yra labai jautri, dažnai susiduria su tinkamos priemonės pasirinkimo problema, rekomenduočiau rinktis natūralų šalto spaudimo kanapių aliejų. Tuomet oda išlaiko natūralų drėgnumą“, – pataria ekologijos šalininkė.

Atskirti kokybišką kanapių aliejų nesudėtinga. Toks aliejus yra žalsvo atspalvio, švelnaus riešutų skonio ir kvapo, minkštas, švelnus, lengvai įsigeriantis. Būtina atkreipti dėmesį, kad kanapių aliejuje nebūtų konservantų, priedų ar dažiklių. Kokybiško kanapių aliejaus realizacijos laikas neturėtų viršyti 8-10 mėnesių.

Reiktų vengti skaidraus, išblukusios spalvos ar klampaus tamsaus kanapių aliejaus. Tokie aliejai jau nebus kokybiški ir vertingi sveikatai. Kartais kanapių aliejus dvelkia senais, jau keptais riebalais. Nekokybiškame kanapių aliejuje gali būti toksinių medžiagų.

L. Lazdynienė pasakoja, kad prieš ruošdami aliejų gamybai, patys sąžiningiausi ūkininkai iš naujo derliaus sėklų ir aliejaus mėginių ištiria jų kokybę laboratorijoje: „Tokiu būdu užtikrinama aukščiausia kokybė, todėl nebijokite pardavimo vietoje paprašyti laboratorinių tyrimų rezultatų. Pasitaiko atvejų, kuomet iš Ukrainos ar Kinijos atsivežamos prastos kokybės kanapės su toksinėmis medžiagomis, sumaišomos su iš Lietuvos ūkių supirktomis kanapėmis, o vėliau visa tai pardavinėjama kaip kokybiškas Lietuvoje pagamintas produktas“.

Svarbu žinoti ne tik kaip išsirinkti kokybišką produktą, tačiau taip pat svarbu nesugadinti parnešus į namus. „Kanapių aliejaus nepatariama kaitinti, nes aukšta temperatūra gali denatūruoti nesočiuosius riebalus ir paversti juos sočiaisiais“, – sako Šiaulių prekybos centre „Bruklinas“ parduotuvę atidariusi L. Lazdynienė.