Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl galimo sukčiavimo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir kitų nusikalstamų veikų pareikšti 27 asmenims ir 22 bendrovėms.

Teismui perduotoje byloje kaltinimų sulaukė Olegas Ilčenka, Andžejus Gaidukevičius, Jolanta Mikulėnienė, Jurijus Galkinas, Albinas Juckevičius, Artiomas Malyševas, Aleksandras Moliboga, Renatas Mikulėnas, Jurijus Astapčukas, Ivanas Lukša, Genadijus Abramenkovas, Vladimiras Lušinskis, Viktoras Mickevičius, Genadijus Lobanovas, Valerijus Volodkevičius, Vladislavas Čepukoitas, Antanas Sakas, Algirdas Kulaitis, Ričardas Kriukovas, Sergejus Kučerovas, Anželika Niunka, Artūras Lučanovas, Rytis Lukšys, Alvidas Apivala, Aleksandras Dževeckis, Jonas Tiškevičius ir Vladimiras Troninas.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti ir taksi bendrovėms kaip juridiniams asmenims – „Translota“,„Standart taksi“, „Taksi plius“, „Sostinės taksi“, „Baltic taxi“, „Baltijos taksi“, „Pigus taksi“, „Ekotaksi“, „Merselita“, „Inforatas“, VTP1, „Vilniaus ekspresas“, „Tanagros taksi“, „Tavo taksi“, „Taksolitas“, „Taksi Vilnius“, „Taksi Lux“, „Taksi Lt“, SDKE, „Mano taksi“, „Greitvila plius“ ir ART1.

Įtariama, kad galimai sukčiavimo schemai vadovavo daugiausia taksi bendrovių sukūręs O. llčenka, vadovavęs 12 taksi bendrovių, ir S. Kučerovas, vadovo pareigas einantis 10 bendrovių. Visos jos iki šiol sėkmingai Vilniuje vykdo veiklą.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad baudžiamojon atsakomybėn patrauktos įmonės užėmė apie 70 proc. Vilniaus miesto taksi rinkos.

Prieš 3 metus pradėjus tyrimą buvo atliekamos kratos taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse. Jų metu rasta ir paimta daugiau kaip 20 įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti tyrimui svarbūs duomenys.

Tyrimo duomenimis, du kaltinamieji, suburdami organizuotą grupę, siekė nuslėpti jų įsteigtų įmonių, teikiančių taksi paslaugas Vilniaus mieste, gautas pajamas, pelną ir išlaidas. Šis „verslas“ buvo vykdomas nuo 2005 m. iki 2012 m. pradžios.

Pasak prokurorų, du verslininkai kaltinami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai, arba jie visai būtų nemokami prisidengiant nepelninga įmonių veikla. Tam veikė virš 20 įmonių, iš kurių dauguma buvo registruotos keliais adresais Vilniuje.

Įmonių vadovai įtariami nusikalstamų būdų įgytų pinigų legalizavimu, apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu.

Teismui perduotoje byloje teigiama, kad bendrovių vadovai išvengė didelės vertės turtinės prievolės sumokėti į valstybės biudžetą daugiau kaip 2 mln. eurų privalomų mokesčių ir įmokų. Vien fizinių asmenų padaryta žala biudžetui viršija 170 tūkst. Eur.

Baudžiamąją bylą sudaro daugiau kaip 100 tomų įvairios medžiagos, vien kaltinamasis aktas siekia 3 tomus.

Be leidimo išvyko į D. Britaniją, neatvyko į teismą ir gavo 1 tūkst. Eur baudą

Pirmasis posėdis taksi bendrovių byloje nebuvo sėkmingas – jame nepasirodė vienas kaltinamųjų A. Apivala. Paaiškėjo, kad jis šiuo metu yra išvykęs į Didžiąją Britaniją, nors dar ikiteisminio tyrimo metu jam buvo paskirtas draudimas išvykti iš gyvenamosios vietos ribų be pareigūnų žinios.

Generalinės prokuratūros prokurorė Sigutė Malinauskienė sakė, kad tyrimo metu A. Apivala kreipdavosi dėl leidimo išvykti į užsienį, toks leidimas būdavo suteikiamas, tačiau bylą perdavus teismui prašymas leisti išvykti nebuvo gautas.

Baudžiamąją bylą nagrinėjantis teisėjas Audrius Cininas nutarė, kad gavo elektroninį laišką iš A. Apivalos – jis nurodė, kad pirmadienio rytą Londono Lutono oro uoste nebuvo įleistas į lėktuvą, nes oro uosto patikros punkte pateikė tik vairuotojo pažymėjimą.

„Kaltinamasis A. Apivala nebuvo pakankamai rūpestingas ir atidus, be to, pažeidė kardomosios priemonės nustatytus apribojimus, iš Lietuvos išvyko be teismo žinios ir sutikimo, todėl jam skiriama 1 tūkst. Eur bauda“, – teisėjas nutarė nubausti neatvykusį kaltinamąjį.

Baudžiamąją bylą teismas nutarė nagrinėti dviem etapais, nes, anot teisėjo A. Cinino, nusikaltimai inkriminuojami dviem grupėms, kurias mažai kas sieja. Todėl tie kaltinamieji, kurie yra susiję su S. Kučerovo veikla, nebus kviečiami į tuos posėdžius, kai bus nagrinėjami nusikaltimai, inkriminuojami O. Ilčenkai, ir atvirkščiai.

Teisia ir Taksi paslaugų teikėjų asociacijos vadovą

Vieno pagrindinių kaltinamųjų O. Ilčenkos advokatas Algirdas Miškinis sakė, kad jo ginamasis ne visiškai sutinka su pareikštais kaltinimais.

„Perskaičius kaltinamąjį aktą akivaizdu, kad dalis nusikaltimų kvalifikuota neteisingai – jis kaltinamas sukčiavimu, kurio nėra, bet jis pripažįsta apgaulingą buhalterinės apskaitos vedimą“, – sakė A. Miškinis.

Jis pažymėjo, kad nors jo ginamajam inkriminuojamas sukčiavimas, tačiau kalba apie milijonus esą yra perdėta.

„O. Ilčenka turbūt nepripažįsta, kad veikė organizuotoje grupėje, bet dar turės galimybę išsakyti savo poziciją“, – pabrėžė A. Miškinis.

Tuo metu O. Ilčenkos įmonėms atstovaujanti advokatė Dovilė Aukštuolytė sakė kol kas nelinkusi atskleisti pozicijos dėl kaltinimų. „Nenorėčiau daar atskleisti pozicijos, norėsime paaiškinimus duoti teismui“, – tepasakė ji.

Pagrindiniai galimos sukčiavimo schemos organizatoriai į žurnalistų klausimus atsisakė atsakinėti.

Šioje byloje kaltinimų yra sulaukęs ir Taksi paslaugų teikėjų asociacijos vadovas R. Kriukovas. Jis taip pat vengė žurnalistų dėmesio.

„ Dabar labai sunku ką nors komentuoti, nes nėra išklausytas kaltinamasis aktas“, – sakė jis.

Kaltinamąjį aktą teisme ketinama išklausyti balandžio 13 d., po to bus pereita prie bylos nagrinėjimo iš esmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (396)