Dar kita skaičiavimo sistema teigia, kad pirmieji du metai atitinka 21 žmogaus amžiaus metus, o toliau kiekvieni metai atitinka ketverius metus. Taip pat yra specifinės skaičiavimo sistemos pagal šuns dydį ir veislę. Jos yra tiksliausios. Taigi nėra vienos, bendros, viską apimančios sistemos.

Vienerių metų šuo jau yra suaugęs ir lytiškai subrendęs, nors jis dar nėra toks susiformavęs kaip žmogus paauglystės metais. Antrieji šuns metai prideda jo amžiui dar 3-8 žmogaus metus, vadinasi 2 metų šunelis gali maždaug atitikti 23 žmogaus metus. Stambių veislių šunys, palyginus su kitomis veislėmis, vystosi lėčiau.

Kaip ir pas žmones, taip ir pas šunis yra skirtumas tarp suaugimo ir pilnos brandos: juk keturiasdešimtmečio elgesys skiriasi nuo dvidešimtmečio? 6-9 mėnesių šuo pradeda domėtis kita lytimi, emociškai suauga 15-18 mėnesių ir pilnai subręsta 3-4 metų. Kaip rašoma Mordecai Siegal „Šunų knygoje“, maži šuniukai, tokie kaip terjerai, pasensta maždaug 11 metų, vidutinio dydžio veislių (pavyzdžiui spanieliai) šunys pasensta 10 metų, didelių veislių šunys (pavyzdžiui, vokiečių aviganis) šunys pasensta 8 metų, o dar stambesni – 7 metų. Šuns gyvenimo trukmė priklauso ir nuo veislės, ir nuo kitų faktorių. Pavyzdžiui, biglio vidutinė gyvenimo trukmė yra 13.3 metų, o šiaip biglis gyvena 12-15 metų, tuo tarpu škotų terjeras, kurio vidutinė trukmė yra 12 metų, gyvena 10- 16 metų.

Šuniukas gimė...

Taigi, kokia ta šuns vaikystė, branda ir senatvė? Šuniukai mamos pilve nešiojami maždaug 63 dienas, ir iš karto po gimimo jie puola žįsti. Jei vadoje yra daugiau negu 6 šuniukai, ir ypač jei yra silpnesnių, kalė linkusi tokius išstumti, neprisileisti. Kai kas tvirtina, kad taip kalė elgiasi tuomet, kai spenelių turi mažiau, negu gimė šuniukų. Tokiu atveju žmogui reikia prižiūrėti, kad kuris vienas neliktų nuskriaustas; po kurio laiko kalė ir atstumtąjį ima maitinti kaip ir kitus.

Šuniukai atsimerkia maždaug 9-11 dieną po gimimo, o aiškiau girdėti pradeda tik 17-19 dieną. Keturių savaičių šuniukai jau urzgia, kanda, vizgina uodegą, mėgina loti. Jie žaidžia su savo broliukais ir sesutėmis bei smalsiai tyrinėja aplinką, visur palikdami balutes bei krūveles; jie tampo ir kandžioja viską, kas tik jiems pakliūna. Maždaug tarp 8-12 savaitės išsivysto šuniuko socialinis ryšys su žmogumi. Ir tada pamažu bei kantriai sprendžiasi „tualeto“ klausimai.

Šuniukas šiek tiek paaugo...

Nuo šešių mėnesių jūsų šuniuką galima vadinti paaugliu. Jam keičiasi kailis ir todėl jis šeriasi. Jau išdygę suaugusio šuns dantys, tačiau jis vis dar mėgsta kramsnoti žaislus. Tokio amžiaus šuniukai yra labai judrūs, ir kuo daugiau jie judės kartu su jumis, tuo mažiau niokos namus. Prisiminkite, kad šuo tai daro ne iš pykčio, o todėl, kad jam nuobodu ir smalsu: jis kramto, kasa, tampo ir kelia visur netvarką. Tokie paaugliai nuo 8 - 12 mėnesių tarpsnyje lytiškai subręsta ir ima domėtis priešinga lytimi. Kalaitėms užeina pirmoji ruja, o šuniukai ima dažniau žymėti teritoriją ir domėtis „panelėmis“. Beje, kalaitės taip pat dažniau šlapinasi tam, kad priviliotų „kavalierius“. Geriausia išeitis nenorintiems susilaukti palikuonių - 2-6 mėnesių šuniukų sterilizacija. Kartais paauglystėje šuo praranda dėmesį. Nors prieš valandėlę jis puikiai suvokė komandą, dabar žvelgia į jus visai nieko nesuprasdamas. Turėkite kantrybės ir kartokite vėl viską iš naujo.

Šuniukas suaugo...

Šuo suauga tarp 12 mėnesių ir 3 metų amžiaus. Suaugęs šuo fiziškai jau yra pilnai išsivystęs, tačiau protiškai ir toliau bręsta. Jūs vis dar esate jam „gaujos vadas“, tačiau dabar jis yra labiau nepriklausomas. Jis jau nebe toks žaismingas, tačiau dar labai aktyvus. Dabar šuo – tikras jūsų draugas. Jį vis dar galima dresuoti. Kartą metuose verta apsilankyti pas veterinarą – paskiepyti, apžiūrėti dantų būklę, patikrinti, ar nėra kirminų ir t.t.

Šuniukas sensta...

Deja, šuo, kaip ir žmogus, sensta. Kai kur teigiama, kad šuo pradeda senti nuo 6 metų amžiaus. Šunys tokie pat skirtingi kaip žmonės. Jei mylėsite ir gerbsite savo augintinį, jis atsakys jums meile ir atsidavimu ir jūs kartu praleisite daug nuostabių metų. Ta meilė ir kantrybė ypač svarbi jūsų šuneliui senstant. Keičiasi jo elgesys. Šunelis gali dieną miegoti, tačiau nerimti visą naktį. Jis gali vėl labai prisirišti prie jūsų arba visai nebenorėti dėmesio. Gali tapti agresyvus. Suprastėja jo klausa, rega bei uoslė. Apie visus elgesio ir kitokius pakitimus praneškite veterinarui, kuris tikrai patars, kaip jums elgtis ir suprasti šiuos mylimo augintinio pokyčius. Galbūt reikės prisitaikyti prie lėtesnių jūsų augintinio judesių, suprasti jo pakitusį elgesį. Galbūt sutriks jo tuštinimosi funkcijos. Tačiau tai yra jūsų šeimos narys, jūsų atsidavęs, ištikimas draugas.

LETENA.LT REKOMENDUOJA