Atrodo, kad žiūrint į Lietuvos valdžios pateikiamus statistinius vidurkius, uždirbu kiek daugiau nei vidutiniškai, bet įvedus eurą piniginėje nuolat, dar likus savaitei iki algos, aš nebeturiu pinigų, nors nieko sau neleidžiu. Įsipilu kuro, susimoku visus mokesčius už paslaugas, perku produktus iš prekybos centrų akcijinių katalogų, darbe kelis kartus sau leidžiu nueiti dienos pietų suvalgyti į kavinę, nuperku kelias smulkmenas vaikui ir viskas, mano piniginėje švilpia vėjai, nepamenu, kada pirkau naujus batus ar drabužių, išvažiavau savaitgalio praleisti į kitą Lietuvos miestą.

Pabandysiu išvardinti išlaidas: 100 eurų kurui ir mašinos eksploatacijai (tenka daug važinėti), 100 eurų prisidedu prie komunalinių mokesčių, 200 eurų prisidedu prie maisto šeimai, 100 eurų išleidžiu kūdikio reikmėms (mišiniai, pampersai, drabužėliai iš „skuduryno“). Lieka 220 eurų, bet jie greit išslysta, susimoki už mobilų telefoną 15 eurų, laikomam gyvūnui pašerti skiri 20 eurų, ar susergi, ar suskausta dantį, ar sugenda automobilis ir tą pačią akimirką nieko nebelieka.

Bandžiau analizuoti, rašiau išlaidų sąrašą, mąsčiau, kur dar galima sutaupyti, ir pamačiau, kad realiai aš nuolat nieko nedarau, tik taupau, ir nieko sau seniai nebeleidžiu. Prisiminiau senus laikus, kai 2004 m. mano alga po bandomojo tapo 720 Lt. Jei gerai pamenu, skirdavau 100 Lt automobiliui, 100 Lt nuompinigiams (nuomodavomės keliese), iki 200 Lt skirdavau maistui ir keliems išėjimams į kavinę ar klubą su draugais, 100 Lt skirdavau laisvalaikiui, likdavo laisvi tie patys 220 piniginių vienetų. Aš neteigiu, kad litas tapo lygus eurui, tiesa, paslaugų kainos, ir maisto kainos turguje tikrai tokiu santykiu pasikeitė.

Aš jau nebekeliu klausimo, kaip aš gyvensiu iš pensijos, jei jos sulauksiu, ir kaip dabartiniai pensininkai pragyvena iš 300 eurų pensijos. Išeina, kad 2004 m. aš gavau 720 Lt, dabar 2016 metais gaunu 720 eurų ir mano išgyvenimo ir finansinės galimybės identiškos. Tikrai pamenu, kad už 20 Lt aš 2004 metais nusipirkdavau maisto parduotuvėje panašiai tiek pat, kiek dabar už 20 eurų. Žinoma, žmona dirba, bet ji gauna dar mažiau ir jos situacija identiška, praktiškai nelieka pinigų nei sutaupymui, nei atostogoms, nei drabužiams, niekam. Ir kaip gyvent? Matematiškai aš 2016 metais uždirbu 3,5 karto daugiau nei 2004 metais, bet įvedus eurą ir viskam pabrangus aš visiškai to nejaučiu, taigi išeina. kad aš vis dar uždirbu tuos pačius 720 Lt. Argi tai ne absurdas?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi? Kaip skiriasi Jūsų atlyginimas ir išlaidos dabar ir prieš dešimt metų? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: