Bene žymiausia Nicos gatvė – Promenade des Anglais – driekiasi keletą kilometrų pakrante nuo senamiesčio iki pat oro uosto. Iš vienos pusės ši gatvė tarsi sveikinasi su jūra, kitą jos pusę įrėmina viešbučių, restoranų, kavinių virtinė, išsirikiavusi greta judriosios promenados. Gatvė buvo pavadinta Anglų promenada, kadangi būtent šios tautos dėka XVIII a. suklestėjo Prancūzijos Žydrosios pakrantės kurortai, tarp jų – ir šarmingoji Nica. XIX a. pabaigoje čia mėgdavo lankytis pati Anglijos karalienė Viktorija.

Istorinis miestas gamtos prieglobstyje Nicos lankytojus žavi ne tik saulėtais paplūdimiais, bet ir įspūdingu kraštovaizdžiu, senovę menančia architektūra bei turtinga kultūra. Nica – tai pajūrio Alpių departamento administracinis centras. Žiemos metu čia galima paslidinėti nuo snieguotų kalnų viršūnių, yra sudarytos puikios sąlygos žiemos sporto mėgėjams.

Apie 2 valandas nuo Nicos, važiuojant autobusu, yra puikus slidinėjimo kurortas „Isola2000“ pietinėje Prancūzijos Alpių dalyje. Žiemos sezono metu autobusas išvyksta iš Nicos 7.30 val. ryto,paskutinis autobusas išvyksta iš slidinėjimo kurorto 17.30 val. vakare. Kelionė kainuos apie 8 eurus į abi puses, o visą dieną slidinėjant pakaks 30.00 eurų, įskaitant slidžių nuoma visai dienai.

Taigi, švelnus ir gaivus Viduržemio jūros regiono klimatas pritraukia lankytojus ištisus metus.

Kaip apžiūrėti Nicą?

French Riviera Pass“ – tai leidimas, suteikiantis galimybę lankytis daugelyje muziejų ir objektų, o taip pat važiuoti kai kuriais miesto autobusais ir traukiniais. Leidimą galima nusipirkti kiekviename Nicos turizmo informacijos centre arba užsisakyti internetu. Jo galiojimo laikas yra nuo 1 iki 3 dienų, priklausomai nuo to, ką jūs norite pamatyti ir kiek laiko galite tam skirti.

Pasinaudojau „French Riviera Pass“, pasirinkusi ekskursiją po Nicą „Open Tour Nice“. Grožėjausi Nica nuo dviaukščio autobuso viršutinio aukšto. Tai – originali transporto priemonė, čia yra galimybė klausytis gido įrašų 8 kalbomis. Norint galima įlipti ir išlipti iš autobuso ir stabtelėti ilgiau prie kažko įdomaus bet kurioje iš 14 stotelių – grožėtis miestu iš viršaus, mėgautis unikalia architektūra, augmenija, stabtelėti Matisso ir Šagalo muziejuose. Tai – puiki galimybė pažinčiai su Nica „Open Tour Nice“ autobusu.

Kelionė trunka apie 1.15 val., prasideda nuo „4 Avenue des Phocéens“. Tik vienas dalykas kiek nuvylė šios ekskursijos metu – lankomi objektai ir vaizdai ne visada atitiko gido pasakojimą, girdimą per mikrofoną.Tai sukėlė šiokią tokią sumaištį ir nepasitenkinimą tarp turistų.

Mieste – ir įspūdingas stadionas

Kadangi Nicoje vyks keletas UEFA Euro 2016 m. futbolo čempionato varžybų (birželio 11 d. čia žais Lenkija – Šiaurės Airija (C grupė)), buvo įdomu aplankyti stadioną „Allianz Riviera“. Tik kelionė buvo kiek kebloka, mat stadionas yra tolokai nuo miesto autobusų sustojimo vietos. Reikėjo daryti nemažą vingį, kol pasiekiau tikslą. Grįžau į Nicos senamiestį vietiniu traukiniu, kelionės metu grožėjausi kalnais ir kalvomis, architektūriniais statiniais.

Stadionas „Allianz Riviera“ – tai įvairių paskirčių stadionas, daugiausiai naudojamas futbolo varžyboms. Jame rungtynes amuose žaidžia „OGC Nice“. Čia yra beveik 36 tūkst. sėdimų vietų. Stadionas atidarytas 2013 m. liepos 15 d., jame per pasaulinį turą koncertuos ir estrados žvaigždė Rihanna.

Nacionalinis sporto muziejus (Musée National du Sport) įsikūręs šalia stadiono „Allianz Riviera“. Šis muziejus padalintas į 4 skyrius: individualus sportas, komandinis sportas, vienas prieš vieną ir ekstremalus sportas. Kiekviename skyriuje yra drabužių, įrangos, sporto inventoriaus pavyzdžių, kuriuos naudojo sporto lyderiai nuo XIX a. pradžios iki šių dienų. Yra 4 smagūs „testai“, kur galima pasitikrinti savo jėgas ir sportinius gebėjimus: „Tour de France“ dviračių simuliatorius, išbandymas fechtuojantis, milžiniškas futbolo stalas, „Formulės 1“ simuliatorius, kuris leidžia jėgas išbandyti lenktynėse Monako trasoje.

Apsilankiusi sporto muziejuje prisiliečiau prie Prancūzijos sporto istorijos, sužinojau apie sporto raidą ir pasiekimus ir pati išmėginau savo jėgas su simuliatoriais. Tikrai verta čia apsilankyti!

Kur pavalgyti?

Restoranas „L'Escalinada“ yra Nicos senamiestyje, pasislėpęs tarp daugelio senų siaurų gatvelių. Viduje – jauki ir šilta Provanso atmosfera. Norint galima mėgautis maistu lauko terasoje. Restorano darbuotojai – labai draugiški ir dėmesingi, savininkas – labai svetingas, su šypsena pasisveikina, jam labai svarbu patenkinti svečių norus.

Maistas čia tikrai geros kokybės, šviežias, paruoštas pagal senasias prancūzų tradicijas. Norint galima užsisakyti ir picą ar barbekiu, kurie bus iškepti čia pat, salėje, pašovus į didžiulę krosnį. Daug nuolatinių klientų, kurie pamėgę šią restorano „L'Escalinada“ atmosferą ir gardų maistą užsuka čia su draugais.

Nicoje įprasta leisti laiką besišnekučiuojant prie maisto ir taurės vyno, o šis restoranas – tai puiki vieta pasigardžiuoti maistu jaukioje aplinkoje. Čionykščiai gyventojai puoselėja maisto kultūrą, vertina ilgas vakarienes su artimaisiais ar draugais. Vietinės virtuvės patiekalai žinomi visame pasaulyje.

Apsilankiau ir restorane „Aphrodite“. Labai šiltai ir maloniai sutikta ir pasodinta prie stalelio, iš karto supratau, kad šis restoranas – ne eilinis. Čia propaguojama molekulinė gastronomija. Prie kiekvieno stalelio vyko kažkas panašaus į teatrą: kažkur kilo garai, kažkam buvo patiekti įmantriausi patiekalai. Visi lankytojai susižavėję stebėjo restorano darbuotojų šou pristatant maistą, labiau panašų į meno kūrinį. Kiekvienas patiekalas buvo ypatingas ne tik išvaizda, bet ir skonio receptoriai buvo labai pamaloninti.

Viso to grožio ir skonio autorius – David Faure. Jis – daug pasiekęs ir visus stebinantis kulinarinio paveldo ambasadorius pagaliau įrodė kritikams, kad galimas molekulinės gastronomijos dvilypumas tarp tradicijos ir modernumo. Ir jam tai sekasi puikiai – tai įrodo lankytojų atsiliepimai. Puikus aptarnavimas. Visą kelią link viešbučio „Villa Rivoli“ diskutavau apie apie naują patirtį – apie molekulinę gastronomiją sužinojau pirmą sykį. Rekomenduoju, ypač ypatingomis progomis.

Viešbutis „Villa Rivoli“ yra įsikūręs istoriniame Nicos centre, tik 100 metrų nuo paplūdimio ir bulvaro „Promenade des Anglais“. Jis siūlo nakvynę XIX a. „Belle Epoque“ pastate su sodu. Tai – labai jaukus, šviesus ir svetingas viešbutis. Čia yra 26 kambariai, dvelkiantys senove, daug dekupažo, visi kambariai įrengti skirtingai.

Viešbutyje tiekiami savitarnos principu organizuojami pusryčiai, kuriais galima mėgautis pusryčių valgomajame arba užsisakyti į kambarį. Esant geram orui pusryčiai patiekiami lauko terasoje. Čia draugiška ir meniška aplinka su daug paveikslų ir gėlių, tarytum ramybės uostas poilsiui. Viešbučio savininkė Barbara Kimmig įdėjo nemažai pastangų ir sukūrė tikrai puikius namus svečiams, ačiū jai už puikų priėmimą.

Keliaujate ir norite pasidalyti įspūdžiais? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt!