Cistitas – tai šlapimo pūslės uždegimas, kuris kyla į šlapimo pūslę patekus patogeniniams mikroorganizmams. Susirgus vargina įkyrus noras šlapintis, deginantis skausmas prieš šlapinantis, skausmas pilvo apačioje ar nugaroje virš juosmens, jautrumas virš gaktikaulio.

Šlapimas gali būti drumstas, kartais – dėl kraujo priemaišų – rausvas. Taip pat gali pakilti temperatūra, krėsti drebulys.

Cistito priežastys gali būti įvairios: nusilpęs imunitetas, peršalimas, įgimtos anomalijos, išorinių lytinių organų uždegimai ir lytiniu keliu plintančios ligos. Pūslės uždegimu dažniau serga moterys, nes jų šlaplė trumpesnė ir platesnė, todėl infekcija lengviau patenka į pūslę. Nesilaikant asmens higienos taisyklių arba užsiimant seksu mikroorganizmai nuo išorinių lytinių organų patenka į šlaplę, o iš ten – į šlapimo pūslę.

Pajutus pirmuosius simptomus, būtina kreiptis į gydytoją, nes negydomas šlapimo pūslės uždegimas gali sukelti rimtų komplikacijų, pažeisti inkstus.

Kaip gydyti cistitą? Ar yra natūralių priemonių, kurios padėtų greičiau pasveikti ar užkirsti kelią ligai?

„Cistitas dažniausiai gydomas antibiotikais ar kitais receptiniais vaistais. Dėl šios priežasties, net ir esant silpniems ligos požymiams, cistito gydymą derėtų patikėti specialistui. Prieš skiriant medikamentus, atliekamas šlapimo tyrimas, kartais daromas pasėlis ir nustatomas ligos sukėlėjas bei jo jautrumas vaistams.

Netgi pajutus pagerėjimą, labai svarbu iki galo užbaigti gydymo kursą, nes ne iki galo išgydyta liga gali tapti lėtine, pasikartojanti. Sergant labai svarbu vartoti pakankamai skysčių – kuo daugiau geriama ir dažniau šlapinamasi, tuo greičiau iš šlapimo takų pašalinamos bakterijos.

Labai svarbu atskirti cistitą nuo inkstų ligų. Cistito atveju temperatūra paprastai nekyla arba kyla nedaug. Todėl, jei be dažno skausmingo šlapinimosi, galimai patamsėjusios šlapimo spalvos, jaučiamas šaltkrėtis, kūno temperatūra pakilo virš 38 laipsnių, jei šlapimas atrodo drumzlinas, vertėtų suskubti kreiptis į medikus“, – pataria „Eurovaistinės“ vaistininkė Jolanta Dekaminavičienė.

Šlapimo pūslės ir šlapimo takų funkcijos palaikymui gali būti naudojami ir augaliniai preparatai – šlapimo išskyrimą skatinančios ir dezinfekuojančios medžiagos. Šlapimtakius ir šlapimo pūslę dezinfekuoja meškauogių lapų arbata, takažolių arbata, šlapimo išsiskyrimą skatina saldymedžio šaknys, o kadagių uogos atlieka abi šias funkcijas ir gerina medžiagų apykaitą.

Kai ligą tampa itin sunku išgydyti, gali būti naudingos šlapimą rūgštinančios medžiagos – pavyzdžiui, spanguolės. Vaistinėse galima rasti koncentruotų spanguolių ekstraktų, kurių poveikis šlapimo sistemai stipresnis negu įprastų uogų. Spanguolių preparatus galima vartoti ir cistitų atkričių profilaktikai.

„Ligos prevencijai patariama palaikyti stiprų imunitetą, atsisakyti žalingų įpročių, vengti streso, kasdien suvartoti apie 2 litrus skysčių (kava ir kiti kofeino turintys gėrimai neįsiskaičiuoja). Moterims ir mergaitėms svarbu išmokti taisyklingos intymios higienos priežiūros: valytis bei apsiplauti teisinga kryptimi – nuo makšties išangės link, moterims nepamiršti pasišlapinti po kiekvienų lytinių santykių. Kartais atkryčių profilaktikai skiriamas ilgalaikis antibiotikų mažomis dozėmis kursas“, – sako J. Dekaminavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)