Rekordinis biudžetas

Planuoja, kad šių metų Kauno miesto biudžetas siekas 274 mln. eurų. Šiam biudžetui iš esmės pritarė ir savivaldybės komitetai.

„Biudžetą planuojame patvirtinti artėjantį antradienį. Darbus darysime taupydami. Ne kokybės sąskaita, o derybų būdu. Mes tokiu būdu jau sugebėjome ženkliai susimažinti sąskaitas“, - sako V. Matijošaitis.

„Biudžetas muša visus rekordus. Mes iškirpome 34 milijonus, kurie numatyti įsiskolinimams finansuoti. Bet kokiu atveju, tai rekordinis ir šiai dienai optimaliai subalansuotas biudžetas. Viskas pagrįsta realiu pinigų srautu“, - sako Kauno savivaldybės administracijos vadovas Gintautas Petrauskas.

Valdžia giriasi, kad pavyko sumažinti miesto skolas – praėjusių metų pradžioje jos siekė 235 mln. eurų. Dabar – 195 mln. eurų. Skaičiuojama, kad savivaldybės administracijos kreditoriniai įsiskolinimai per metus sumažinti 18 mln. eurų – nuo 83,5 mln. eurų iki 65,5 mln.

Didieji darbai

Teigiama, kad šie metai bus pasiruošimas didžiųjų projektų startui – S. Dariaus ir S. Girėno sporto cento rekonstrukcijai, Nacionalinio mokslo ir inovacijų centro statyboms Nemuno saloje. Planuojamos investicijos į miesto infrastruktūrą, dviračių takus, ugdymo įstaigas. Pavyzdžiui, planuojama įrengti 11 modernių sporto aikštynų prie mokyklų. Taip pat valdžia tikina, kad tęsės savo pažadus ir iki šių metų rugsėjo 1-osios visi Kauno vaikai ras vietą vaikų darželiuose.

Planuojama, kad S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro stadiono rekonstrukcija prasidės šį rudenį.

„Jei rudenį įkasime stadiono statybos kapsulę – tai bus labai geri metai“, - kalbėjo V. Matijošaitis.

Žadama, kad šiemet gatvėms ir šaligatviams bus skirta 30 proc. daugiau lėšų, nei pernai.

Planuojama tiesti dviračių takus, iš kurių ilgiausiu ties Savanorių pr. (6 km) ir Veiverių gatve (5 km). Skaičiuojama, kad šiais metais bus sutvarkyta 120 įvažų į daugiabučių kiemus, nutiesta 20 km naujų gatvių.

„Per 10 mėnesių iškuopti to, kas pridaryta per du dešimtmečius – neįmanoma. Ir toliau vis didesnis dėmesys skiriamas gatvių ir miesto tvarkymui“, - konstatavo V. Matijošaitis.

Taip pat šiais metais planuojama rekonstruoti Kalniečių parką, didinti finansavimą kultūrai. Dar vienas pakankamai įdomus ir aktualus sprendimas – šiais metais planuojama įrengti įvažiavimą ir išvažiavimą iš magistralės A1 ties Ašigalio gatve.

Laisvės alėja – galvos skausmas

V. Matijošaitis neslepia, kad didžiausias galvos skausmas – Laisvės alėjos rekonstrukcija.

„Ta, buvo visiškai nepasiruošta“, - konstatuoja V. Matijošaitis.

Šiuo metu jau nuimtos tvoros atkarpoje tarp Soboro ir A. Mickevičiaus gatvės, tačiau grindinys kol kas nesutvarkytas. Miesto valdžia kol kas negali atsakyti, kada darbai bus tęsiami.

„Reikia spręsti finansavimo klausimą“, - sako V. Matijošaitis.