Prieš dvi savaites praleidome sekmadienį „Karpynės“ baseine (ten sekmadieniais 13:00 – 15:00 val. yra skirtas laikas šeimoms su vaikais, taip vadinama „Šeimos diena“), visiems labai patiko. Šį sekmadienį mano vaikams taip svarbią Valentino dieną nusprendėme nuvykti į VšĮ Kelmės profesinio rengimo centro Tytuvėnų skyriaus baseiną. Baseinas sekmadieniais dirba nuo 13:00 val., tad išmušus šiai valandai, įžengėme vidun.

Pirmiausiai mane labai nustebino aptarnaujantis personalas – vyras, pasitikęs mus prie rūbinės, kuris taip pat pakabino mūsų paltus bei aptarnavo toliau, buvo be marškinėlių, t.y. iki pusės nuogas. Na, gerai, pagalvojau, vis dėlto čia baseinas, greičiausiai ką tik maudėsi... Atėjo laikas susimokėti. Žvilgtelėjau į kainas:

BASEINO IR PIRČIŲ 1-OS VALANDOS PASLAUGŲ KAINA:
Suaugusiems – 2,32 eurai
Moksleiviams ir studentams – 2,03 eurai
Ikimokyklinio amžiaus vaikams – 1,45 eurai
Šeimai:
vaikams – 1,45 eurai
tėvams – 2,03 eurai
Sūkurinė vonia (15 min.) – 0,87 euro
Dušas – 0,87 euro

Paskaičiuoju kainą mūsų šeimai – savo trims vaikams bei sau. Gaunu 6,38 eurus. Tačiau, pasirodo, aš neteisi. Pusiau apsirengęs (arba pusiau nusirengęs) darbuotojas mane informuoja, kad su mumis nėra vyro, tai jis negali mums kainos paskaičiuoti kaip šeimai ir mums reikės mokėti už du ikimokyklinio amžiaus vaikus, 1 moksleivį bei 1 suaugusį, t.y. 7,25 eurus (t.y. 0,87 euro brangiau) – mes, pagal jų nuostatas, nesame šeima. Tada klausiu jo, o ką daryti, jeigu šeima iš viso neturi tėčio? Darbuotojas šaltu veidu atšauna, kad jam duoti tokie nurodymai ir jei nėra tėčio, vadinasi, kad nėra šeimos. Dar juokais paklausiu, o jei šeimoje yra dvi mamytės, ar tiktų? Pasirodo, kad ne, netiktų... Dar dukra manęs spėja paklausti: „Tai ką, mamyte, mes nesame šeima?“. Gūžteliu pečiais...

Sumoku tuos 7,25 eurus (nes aš su trimis savo vaikais nesame šeima) ir nueiname mėgautis vandens pramogomis. Vaikams patiko, valandos neužteko, prasitęsėme laiką, už kurį dar išeidami sumokėjome 7,25 eurus.

Grįžtu namo ir vis negaliu nurimti. Man tada kyla klausimas, kiek gi vaikų reikia turėti, kad vadintis šeima.

Jau vakaras, po 20 val. Baseinas dirba iki 21.00 val. Neiškenčiu, paskambinu rastu telefono numeriu. Atsiliepia, ir aš klausiu (pokalbis gali būti netikslus):

- Sakykite, prašau, kiek reikia turėti vaikų, kad pas jus skaitytųsi šeima.

- Vieną, – atsako kitame laido gale.

- O tėvo irgi vieno užtenka?

- Ne, tėvai turi būti du.

- O tai kodėl užtenka vieno vaiko, o tėvai jau turi būti du, – neatstoju. – O jeigu nėra vieno iš tėvų (pvz. miręs) arba tėvai išsiskyrę, tai ar vienas tėvų su vaikais jau nesivadina šeima?

- Tada mokės kainą didesnę, tokie man duoti nurodymai, skambinkite rytoj valdžiai, – atpažįstu iš balso tą patį iki pusės nuogą vyrą.

Rodos, smulkmena, tačiau pagalvojus apie tėvus, kurie vieni varge augina vaikus, širdis nurimti negali: prie visų sunkumų prisidėtų dar ir toks skaudulys – turi vaikų, bet neturi žmonos/ vyro – vadinasi nesi šeima.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI susisiekė su VšĮ Kelmės profesinio rengimo centro Sektoriaus vadovu Mindaugu Čerkausku, kuris patikino, kad įvyko nesusipratimas – žmogiška klaida, ir pakvietė klientę kreiptis dėl permokėtos sumos grąžinimo.

Pasak M. Čerkausko, nors daugelyje vietų, kuriose jam yra tekę lankytis, šeima laikomi du vaikai ir du tėvai, Kelmės profesinio rengimo centre yra kitaip – pagal dalininkų susirinkimų 2009 m. birželio 9 d. ir 2015 m. balandžio 23 d. protokoluose patvirtintus baseino paslaugų įkainius, šeima yra keli tos pačios šeimos asmenys.

„Įvyko nesusipratimas, nes visada linkstame prie to, kad šeimos ateitų kartu, praleistų turiningai savaitgalį, išsimaudytų, pabendrautų kartu. Bet mes visada atkreipiame dėmesį, jeigu ateina ir mama, būna, ir seneliai ateina su vaikais, ir juos įleidžiam kaip šeimą. Pagal mūsų dalininkų susirinkimą nustatyta, kad šeima yra ne mažiau kaip 3 asmenys. Tai gali būti du tėvai ir vaikas, arba seneliai ir vaikas, seneliai ir du vaikai, mama ir trys vaikai, bet kaip gali būti, svarbiausia, kad būtų vienos šeimos, bet ne mažiau kaip trys žmonės“, – sakė M. Čerkauskas.

Jis patikino, kad baseino administracija apgailestauja dėl įvykusio nesusipratimo ir klientės prašytų kreiptis dėl permokėtos sumos pinigų grąžinimo.