Visuotiniais bambėjimo ir dejavimo laikais penktadienį Vilniuje, Kongresų rūmuose įvykęs koncertas - tikras brangakmenis mūsų krašto karūnoje.

Tviskantis ir žaižaruojantis jaunyste, labai autentiška, jautria muzikos sugestija bemaž 70 muzikantų, pučiančių dūdas parklupdė Vilniaus publiką.

Sakysite perlenkiu, pataikauju, tai neįmanoma... Dar ir kaip įmanoma, nes jau 55 metus Kybartų miestelyje gyvuojantis kolektyvas - unikumas, mat jį sudaro paprasti šio miestelio vaikai, kuriuos MOKO dūdas pūsti tam atsidavę žmonės.

Jiems nereikia pigios šlovės ar vienkartinio televizinio ūžtelėjimo. Jei Lietuvoje žmonės taip mokėtų gerbti kits kitą, kai prakutusį vaikiuką tuoj imasi mokyti vyresnis, o 25 ir daugiau metų orkestre muzikavęs žilaplaukis nesibodi, bet jaučia garbę pamuzikuoti su Savo orkestru ir dar iš susijaudinimo nuvarvinti nepaklusnią, visai nevyrišką ašarėlę, tai tie suvalkiečiai - tikrai ne iš kelmo spirti. Jubiliejinį koncertą surengti prestižinėje Kongresų rūmų salėje ne kiekvienas profesionalas išgali, o čia - švyst keli šimtai kilometrų ir tavo triūsas - kaip ant delno.

Čia - tikras suvalkietiškas išdidumas, nepaprastas atsakomybės jausmas ir įkvepiantis darbštumas. Jei kas neturite kantrybės dirbti su mokyklinukais vaikiukais ar paaugliais - pasitobulinkite Kybartuose.

Tie suvalkiečiai turi stebuklingą būdą: ir orkestro įkūrėjas mokytojas Stasys Sinkevičius, ir daugiau nei 40 metų vadovavęs Antanas Ziegoraitis, iš šviesau atminimo tėvo orkestro vairą perėmęs Donatas Ziegoraitis turėjo ir tebeturi ypatingą vaistą ir visų mokymo metodukų esmę - begalinę meilę muzikai ir viltį, kad ji gali užauginti Žmogų.

Orkestras (J. Lukoševičiaus nuotr.)

Gal dėl to ir koncerte tas didžiulis orkestras buvo toks susiklausęs, atidus ir atviras, kad pilnutėlė salė, kurios vietas buvo užsėdę taisyklingiausiai lietuviškai šnekantys Kybartų žmonės, kraštiečiai su neslepiamu orumu klausėsi tikrosios muzikos.

Ne veltui pučiamųjų orkestro „Kybartai“ jubiliejinis koncertas vadinosi „Vidurio nėra“. Jo ir negali būti, nes orkestras groja arba gerai, arba labai gerai. Toks jau priesakas lydi per visus tuos 55 metus.

Koncerte virš žiūrovų galvų muzikaliai kilpas narstęs akrobatinio skraidymo pasaulio oro žaidynių čempiono Donato Paužuolio lėktuvėlis tiko ir prie Lino Adomaičio, Gitanos Pečkytės, Lauros Ziegoraitytės, Patricijos Baužaitės dainų. Tuoj, tuoj Vasario 16- oji. Visi stengsimės kelti tautinius pavyzdžius, aktualizuoti kultūrines realijas.

O aš noriu tik priminti - neaplenkite Kybartų, nes čia orkestrantai už nepaklusnumą ir dūdas pašveičia, bet muzikuojant jų sielos nusišveičia, o mes eilinį kartą įsitikiname - nėra tolimų miestelių. Kybartų brangakmeniai neparduodami, į nieką neišmainomi jais galima tik didžiuotis ir visiems rodytis. Valdžiai pritinka net pasigirti ką turi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)