Pati Liepa DELFI tikino, kad labai džiaugiasi sulaukusi pasiūlymo prisijungti prie „Marijos radijo“ veiklos. „Šis tinklas jungia daugiau kaip šimtą šalių. Be to, man visuomet būdavo kiek paslaptinga ir labai žavu, kad „Marijos radiją“ galima girdėti net atokiausiuose Lietuvos kampeliuose, ten, kur jokio ryšio nėra, ten, kur net mobiliuoju neįmanoma susisiekti“, – besišypsodama kalbėjo L. Rimkevičienė.

Nauju žingsniu gyvenime mergina pasidžiaugė ir su savo draugais papasakodama, kodėl priėmė tokį sprendimą. „Aš labai myliu Mariją. Man ji labai graži. O kadangi netikiu meile be atsako, vieną gražią dieną sulaukiau skambučio. Ne iš pačios Marijos, žinoma. Iš jos radijos. Man pasiūlė prisidėti prie pasaulinio Marijos radijos tinklo savanorių būrio ir kurti ten savo pokalbių laidą“, – sako žurnalistė.

Pasak jos, idėja nuskambėjo truputį fluxus, bet jai iškart patiko: „Man visada įdomu reinterpretuoti simbolius naujai. Marija yra dieviška energija – besąlyginės meilės, nekaltybės ir nuolankumo. Mes matome fantastiškus ir labai skirtingus jos atspindžius – nuo persmelktų senųjų religijų deivių simbolikos, kaip Gvadelupės mergelė- pasaulio gyvybės Floros, santūriųjų viduramžių ar gaivališko renesanso Madonos iki auksu tviskančios pasaulio karalienės. Visa tai kiekvieno laikmečio, kutūros, religijos istorijos atspindžiai. Todėl visada įdomu, kaip ją matytų šiuolaikiniai menininkai, kokią modernią formą sukurtų jos nekintančiam dieviškam meilės ir šviesos turiniui. Kaip ji išties atrodytų, jei gyventų ne prieš du tūkstančius metų, o šiandien? Ką ji kalbėtų, kaip elgtųsi, ką mylėtų? Čia ir dabar turi savo formą, savo kalbą, savo išraišką, todėl labai svarbu ir Mariją pamatyti ir atpažinti šių dienų akimis, atrasti jos šiuolaikinį kodą, tada ji tikrai ras kelią į mūsų širdis“.

Susitikusi su Marijos radijo programų direktoriumi, kunigu Gintaru Blužu daug apie tai kalbėjosi. Sutarė, kad Marijos radijui reikėtų ir šiek tiek „grūvo“.

„Galvojom net pavadinti mano vedamą laidą „Ir neleisk mūsų gundyti“, bet vėliau dėl šventos ramybės palikome pirminį pavadinimą „Susitikimai“. Sutarėme, kad tie pokalbiai bus gyvi, drąsūs, atviri, nebijant humoro ir prisipažinimo apie savo baimes bei abejones“, – apie laidą pasakojo Liepa.

„Į pirmąjį pokalbį pasikviečiau savo bičiulį ir kaimyną, maestro Donatą Katkų, su kuriuo kartais Žvėryne susitinkame suvalgyti suši ir ilgai kalbame apie gyvenimą. Tas nemirtingas D.Katkaus humoro jausmas, sugebėjimas apie giliausias temas kalbėti lengvai ir iš esmės mane visada be galo žavi. Kaip ir šįkart – kalbėjome apie krikščionybės istoriją, kuri glaužiausiai susijusi tiek su kultūros, tiek su mokslo raida, mokslo pasiekimus ir plonytę ribą tarp tikėjimo ir mokslo. Kodėl krikščioniška religija, auginusi vakarietiškos kultūros išsilavinusią visuomenę, šiandien kartais priešinama su mokslo doktrinomis. Ar tai, kas šiandien dar nėra mokslo įrodyta, tėra iliuzija? Bet ryt galbūt ta riba pasistūmės gerokai tolyn tikėjimo naudai? Kalbėjomės apie laisvę ir meilę, artėjančių dviejų švenčių kontekste. Ir, žinoma, muziką! Kaip be jos? Labai įdomu buvo išgirsti maestro mintis apie muzikos poveikį žmogaus sąmonei, jo dvasiai, apie skirtingas muzikos vibracijas, kurios dirgina vis kitus smegenų centrus. Apie dievišką muziką, veikiančią taip, kad pajustum katarsį. Kažkada Jurgis Mačiūnas, Niujorko avangardinio meno judėjimo „Fluxus“ pradininkas pasakė, jog žengiant pro rojaus vartus jam skambės Moteverdžio „Zefiro torna“, D.Katkus Marijos radijuje paskelbė, jog jam ten turėtų skambėti grigališkieji choralai.

Ir, aišku, kalbėjome apie Mariją. Apie meilę ir moters galią. D. Katkus prisipažino, kad šiandieninėje visuomenėje jaučiamas matriarchato renesansas. Man tas žodis nepatinka, kaip ir panašus kitas. Nes šiandieniniame jėgos, orientuoto į galutinį tikslą vyriško prado pasaulyje, Marija ateina su visai kita galia – meilės ir dovanojimo. Prieš mėnesį „National Geographic“ viršelyje puikavosi Marija. O antraštė skelbė – „Galingiausia pasaulio moteris“. Bet kaip taip yra? Ji nebando užkariauti pasaulio, nemojuoja kardais, o tik myli sau tyliai ir galingiausia pasaulyje! Man tai labai gražu ir aš labai norėčiau, kad atradę šiuolaikine forma tą amžinąją Marijos atvertą širdį kuo dažniau pakviestumėme keliauti kartu. Nes juk tik meilė išgelbės pasaulį, ane?“, – su šypsena veide savo draugams feisbuke klausimą uždavė Liepa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)