Tačiau apie šios organizacijos vadovybę viešai prabilusi LMSF teigia sulaukusi spaudimo iš KKSD, kuriam ir yra pavaldus „Nemuno žiedas“.

Motociklų sporto atstovų teigimu, dabartinis KKSD vadovas gali būti susijęs su „Nemuno žiedo“ vadovybės veikla, nukreipta prieš profesionalų sportą. Tokius įtarimus kelia dokumentai, rodantys, kad KKSD toleruoja jai pavaldžios įstaigos neprofesionalumą bei sudaro išskirtines sąlygas tam tikroms finansinėms operacijoms bei komercinei veiklai.

„Dabartinis trasos valdymas yra ne kas kita, o tikrasis profesionalaus sporto naikinimas. Tad nieko keisto, kad čempionatus esame priversti rengti užsienio šalyse, nepaisant to, kad atstovaujame valstybei, turinčiai savo trasą. Visa bėda tame, kad mūsų, profesionalų, niekas nenori prileisti prie šios trasos“, – sako LMSF vadovas Virginijus Visockis.

LMSF teigia visuomet dėjusi pastangas, kad sporto aistruoliams būtų sugrąžinti čempionatai bei kiti profesionalūs renginiai.

„Jau nuo 2012 metų talkinome, siūlėme padėti sutvarkant trasas, pertvarkant jas taip, kad atitiktų visus tarptautinius reikalavimus. Parengėme visus reikiamus dokumentus, gavome atitinkamų institucijų suderinimus, kad „Nemuno žiede“ atsirastų pasaulinio lygio motociklų kroso trasa. Deja, visi mūsų siūlymai likdavo tik stalčiuose“, – apgailestauja V. Visockis.

Federacijos vadovo teigimu, susidaro įspūdis, kad dabartinis „Nemuno žiedo“ vadovas atstovauja tam tikrų grupių interesams, kurie galimai yra dengiami KKSD vadovybės.

„Deja, bet reikia pripažinti, kad dabartinė vadovybė yra labiau suinteresuota šios trasos šešėline komercine nuoma tam tikroms grupėms, o ne profesionalams. Nors reikia pabrėžti, kad saugumas šioje trasose yra apgailėtinas – trasos atitvarai metaliniai, žymėjimas tragiškas, visa būklė sudėtinga, tačiau, akivaizdu, kad tai netrukdo komercinės veiklos vykdymui“, – sako V. Visockis.

Savo nusivylimo neslepia ir LMSF supermoto komisijos pirmininkas Ruslanas Bykovas. Jo teigimu, „Nemuno žiedo“ vadovybė ne kartą esą savo piktybišku elgesiu pakišo koją motociklų sporto vystymui Lietuvoje.

„Turime unikalų objektą, kuriame galėtume vykdyti profesionalią veiklą, tačiau negalime, nes vadovybė aiškiai ignoruoja sporto bendruomenės interesus. Ne vieną kartą prašėme, kad būtų įrengta supermoto Europos čempionatui reikalinga tarptautinius reikalavimus atitinkanti trasa, tačiau tik savo investicijų dėka sugebėjome įrengti trasą, kurioje 2015 m. suorganizavome supermoto Baltijos šalių čempionato etapą.

Tačiau po jo profesionalūs sportininkai pareiškė, kad dėl trasos vadovo neūkiško požiūrio į trasos infrastruktūros priežiūrą daugiau Baltijos čempionato statusą turinčių renginių organizuoti čia negalima. Todėl esame priversti perkelti Europos čempionatą, kuris vyks 2016 m. Lietuvoje, į kitą vietą“, – apgailestauja R. Bykovas.

Sportininkų paskaičiavimais, LMSF per kelerių metų laikotarpį galėtų užtikrinti profesionalių varžybų bei renginių Lietuvoje, kurių vertė siektų iki 1 mln. eurų. „Ir tai tik mūsų galimybės. Pridėjus kitas federacijas, ši suma padidėtų mažų mažiausiai keletą kartų“, – sako federacijos prezidentas.

Tačiau anot LMSF vadovo, sportininkai negali būti tikri dėl savo sporto ateities, nes neturi patvirtintos bendradarbiavimo sutarties su „Nemuno žiedu“ varžyboms rengti ir negali planuoti savo profesionalios veiklos.

V. Visockio teigimu, ypatingai didelį nerimą kelią ir KKSD vadovybės rolė „Nemuno žiede“. Šiuo metu „Nemuno žiedui“ yra keliama bankroto byla, įstaigos įsiskolinimai yra didžiuliai daugybę metų, bet nepaisant to, KKSD kiekvienais metais šiai organizacijai suteikdavo ženklią finansinę paramą.

„Vien šiemet šios organizacijos vadovai fondui bandė prakišti paraiškas, kurių vertė viršija 200 tūkst. eurų. Ir tai daroma su KKSD vadovybės žinia, kurią sukritikavę sulaukėme persekiojimo, grasinimų ir biurokratinių auditų“, – sako V. Visockis.

Be to, kaip pabrėžia federacijos prezidentas, KKSD turi teisę skirti paramą, kurios dydis siekia iki 60 tūkst. eurų, su niekuo nesitarus. „Tokių atvejų būta, o baisiausia yra tai, kad apie tikslią sumą ir šių lėšų panaudojimą niekas normaliai nebūna informuojamas“, – sako jis.

V. Visockis pabrėžia, kad ketinimai kurti naują VšĮ, kuri būtų atsakinga už „Nemuno žiedo“ valdymą, yra sveikintini, tačiau toks projektas turėtų būti vystomas bendradarbiaujant su sporto bendruomene ir nekartojant ankstesnių klaidų, susijusių su vadovybės kompetencija ar interesais.

„Siekiant gelbėtį šį objektą, LMSF išreiškė poziciją dalyvauti naujos organizacijos valdyboje, atstovaujant sporto bendruomenės interesams – tai buvome aptarę kartu su KKSD vadovu, automobilių sporto federacijos prezidentu ir „Nemuno žiedo“ direktoriumi. Tačiau šiai dienai turime kitą situaciją, kuri tik sustiprina abejones, kad sporto bendruomenės dalyvavimas kažkam neparankus.

Susipažinus su naujai kuriamos įmonės įstatais, matyti, kad valstybinė organizacija kuriama nenumatant joje valdybos, kurią sudarytų savo srities profesionalai, išmanantys šio sporto specifiką bei problematiką, o vadovu siūlomas dabartinis „Nemuno žiedo“ vadovas“, – sako V. Visockis.

Federacijos prezidentui nesuvokiama, kaip negebantis tinkamai įmonės veiklos administruoti žmogus siūlomas į naują organizaciją ne konkurso būdu.

„Tai tik dar kartą įrodo, kad mūsų abejonės yra pagrįstos – kažkas labai suinteresuotas šios trasos užvaldymu bei išlaikymu savo interesų zonoje“, – sako LMSF vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)