Jis neslepia nuostabos – nors lietuviai ir NATO sąjungininkai treniruojasi petys petin, valgo skirtingą maistą ir net skirtingose valgyklos pusėse.

Savo ruožtu Krašto apsaugos ministerijos atstovai (KAM) atkerta – tai stebinti neturėtų.

Lietuvių valgiaraštis – kone trečdaliu kuklesnis

Pasirodo, lietuvių maisto krepšelis 2,60 eurų kuklesnis. Dienos Lietuvos kario maisto krepšelio piniginė vertė – 5,40 eurų, sąjungininkų – apie 8 eurai.

„Tačiau realiai pagal valgiaraštį naudojama tik 6,00 eurai. Šias išlaidas apmoka sąjungininkai pagal dvišalį susitarimą”, – DELFI informavo KAM atstovė Asta Galdikaitė.

Nepaisant to, ji pripažino, kad sąjungininkams ir lietuviams skirto maisto ruošimui vartojami skirtingi produktai.

Maistas šauktiniams

Prašė picų, kukurūzų dribsnių, aštresnio maisto

JAV kariams maisto produktus perka Lietuvos kariuomenė, kai kurie produktai buvo perkami decentralizuotai ir tik kai kurie ne. Nuo šių metų visi produktai bus perkami centralizuotai.

Buvo poreikis pirkti daugiau aštresnių prieskonių, bandelių, picų, konservuotų vaisių, sausų pusryčių (kukurūzų dribsnių) ir pan. Į Lietuvą atvykusiems sąjungininkų kariams valgiaraštis yra sudarytas ir patvirtintas, atsižvelgiant į kultūrinius skirtumus, virtuves. Sąjungininkų karių valgiaraštyje atsisakyta lietuviškų nacionalinių patiekalų, todėl jiems yra taikomas universalus (neutralus) valgiaraštis”, – aiškino ji.

Kaip matyti iš valgiaraščių, kuriais pasidalijo A. Galdeikaitė, sąjungininkų ir lietuvių patiekiamo maisto kiekis skiriasi nedaug, tačiau amerikiečiai valgo daugiau mėsos, gali pasirinkti daugiau vaisių rūšių.

Per dieną kariai suvartoja apie 3800-4400 kalorijų. Apie 30 proc. paros maisto davinio vertės sudaro riebalai, apie 14 proc. baltymai, apie 50 proc. – angliavandeniai.

Maistas šauktiniams

Kaip maitinami kariai, pamatyti galima čia.

Valgo skirtingose valgyklos pusėse

Paklausta, ar tiesa, kad lietuviai ir amerikiečiai valgo skirtingose valgyklos pusėse, A. Galdikaitė to neneigė. Kartu paaiškino – taip esą daroma dėl to, kad nebūtų trukdoma vieni kitų dienotvarkei.

„Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir sąjungininkų šalių kariai Rukloje valgo prie skirtingų maisto išdavimo linijų. Lietuvos kariams yra skirtos dvi maisto išdavimo linijos, o sąjungininkų kariams – viena tokia maisto išdavimo linija.

Taip yra padaryta, siekiant užtikrinti, kad valgykloje nesusikirstų valgančiųjų srautai ir nebūtų trukdoma vieni kitų dienotvarkei. Toks atskyrimas padarytas ir dėl skirtingų minėtų valgiaraščių”, – aiškino KAM atstovė.

Maistas šauktiniams

Taikomos išimtys

A. Galdikaitė taip pat informavo, kad skirtingai kariai maitinami stacionariose valgyklose ir lauko pratybų metu. Karių valgiaraščiai suderinti ir su Sveikatos apsaugos, ir su Finansų ministerija.

Kai dėl svarbių priežasčių (religiniai įsitikinimai, sveikatos sutrikimai ir pan.) kariai negali valgyti patiekalų pagamintų iš kiaulienos mėsos, leidžiama gaminti ir išduoti kariams valgiaraštyje esančius patiekalus ir gaminius, pagamintus iš kitos mėsos (paukštienos, jautienos ir kt.).“

Lietuvos kariuomenėje tiek profesinės karo tarnybos, tiek nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai yra maitinami vienodai pagal nustatytus reikalavimus ir fiziologines mitybos normas. Lietuva yra įsipareigojusi teikti priimančiosios šalies paramą atvykstantiems sąjungininkų kariams, taip pat ir jų maitinimo organizavimo ir vykdymo.

Reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje, Jungtinės Valstijos Baltijos šalyse dislokavo po rotuojamą Sausumos pajėgų kuopą, kitos NATO valstybės pajėgas siunčia nereguliariai.