Tačiau gerą laikyseną išlaikyti šiandienos sąlygomis ne taip paprasta. Dažnai dirbame sėdėdami ir susilenkę. Be to, tokioje pozoje išbūname daug valandų per dieną, dažnai be pertraukų. Natūralu, kad mūsų kūnas nevalingai “išmoksta” tokios nugaros padėties ir mes, to nepastebėdami, jau einame susikūprinę. Tas susikūprinimas tapo toks visuotinis, kad net pradėti gaminti specialūs laikysenos korektoriai. Dabar jų yra visose ortopedijos parduotuvėse.

Siūlome jums paprastus pratimus nugarai tiesinti. Jie taipogi tinka ir profilaktikai. Biure suraskite tinkamą sieną be baldų. Pakaks dviejų metrų pločio ir dviejų aukščio vietos.

Pirmasis pratimas. Prisispauskite prie sienos visu kūnu, prispauskite nugarą, pečius, rankas, delnus, užpakalį, šlaunis. Minutę pastovėkite tokioje pozicijoje ir septynis kartus giliai įkvėpkite ir iškvėpkite (įkvėpkite per nosį, iškvėpkite per burną). Paskui nekeisdami kūno padėties (užfiksuokite ją – įsivaizduokite, kad siena prilipo prie jūsų ir nešatės ją su savimi) tiesia nugara-siena pavaikščiokite po kambarį (bet kokia kryptimi, bet kokiais žingsniais, tik nekeisdami nugaros padėties) – kuo daugiau, tuo geriau.

Perspėjame: tiems, kurie jau spėjo pradėti kūprintis, iš pradžių šiek tiek skaudės.

Antras pratimas. Vėl prisispauskite prie sienos, dabar ne taip stipriai, ir sulenkę koją per kelius septynis kartus pamosuokite kiekviena koja. Šį pratimą lengva padaryti avint bet kokius batelius, net aukštakulnius.

Trečias pratimas. Prigluskite prie sienos ir sulenkę rankas po septynis kartus mostelėkite kiekviena ranka. Šį pratimą lengva atlikti dėvint bet kokius drabužius, net ir aptemptus.

Ketvirtas pratimas. Dabar vienu kartu mosuokite dešine ranka ir kaire koja – septynis kartus. Paskui atvirkščiai, kaire ranka ir dešine koja – taipogi septynis kartus.

Penktas pratimas. Septyni gilūs įkvėpimai-iškvėpimai lenkiantis į priekį ir “tabaluojant” rankomis.

Pratimai prie sienos padės išsaugoti gerą laikyseną – taigi ir jaunystę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)