Tyrimai atskleidė, kad daugiau kaip pusė Didžiosios Britanijos žmonių ignoruoja įspėjamuosius simptomus, kurie galimai byloja apie sirgimą onkologine liga. Taigi, kokie yra pavojaus ženklai ir kaip juos atpažinti?

Keli galimi ankstyvi įspėjamieji vėžio požymiai:

  • Nuolatinis kosulys ar užkimimas, guzas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas
  • Nepaaiškinamas svorio kritimas arba negyjančios žaizdos
  • Kraujas vemiant, šlapinantis ar tuštinantis, kraujavimas tarp mėnesinių
  • Po apsilankymo tualete apimantis jausmas, kad žarnynas ne iki galo išsituštino
  • Netaisyklingos formos apgamai arba apgamai rantytais kraštais

Pacientų apklausos rodo, kad žmonės rizikuodami ignoruoja kai kuriuos užslėptus vėžio požymius, baimindamiesi, kad be reikalo eikvos gydytojų laiką. Daugiau kaip 50 procentų Didžiosios Britanijos gyventojų yra patyrę bent vieną įspėjamąjį simptomą – pavyzdžiui, nuolatinį kosulį, negyjančią žaizdą ar guzą – tačiau tik du procentai pamanė, kad to priežastimi gali būti onkologinė liga. Tokius rezultatus gavo tyrimą, kuriame dalyvavo 1700 vyresnių nei penkiasdešimties metų žmonių, atlikęs centras „Cancer Research“.

Kai kurie apklausos dalyviai tvirtina nėję pas medikus iš baimės, kad jų bendrosios praktikos gydytojai palaikys tai nereikšmingu dalyku, nors kiti bijojo vėžio diagnozės ar manė taip demonstruojantys dvasios stiprybę. Buvo ir tokių, kurie nepakankamai pasitikėjo sveikatos apsaugos sistema arba manė, kad jų simptomai susiję su senėjimo procesais. Daugelis tikėjo, kad jų simptomai savaime išnyks.

Daktaras Richardas Roope'as iš „Cancer Research UK“ leidiniui „The Independent“ sakė: „Mes duodame tokį patarimą: jeigu kyla abejonių, pasitikrinkite – tai nereikš, kad švaistote bendrosios praktikos gydytojų laiką. Dažnai jūsų simptomus sukelia ne vėžys, tačiau jeigu taip nutiktų, kuo greičiau bus nustatyta diagnozė, tuo geresnių rezultatų galima tikėtis“.

Dažniausiai pasitaiko prostatos, krūtinės, žarnyno ir plaučių vėžys, tačiau Didžiosios Britanijos išgyvenimo susirgus vėžiu rodikliai atsilieka nuo Europos vidurkio. Manoma, kad pagrindinis veiksnys – diagnozės uždelsimas.

Vasario 4 dieną minima Pasaulinė vėžio diena. Pirmą kartą ji paminėta 2000 metais, siekiant skatinti tyrimų vykdymą, gerinti gydymą ir didinti žmonių supratimą apie šią ligą, kuri kasmet visame pasaulyje paveikia 14,1 milijono gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)