Prie daugelio didžiųjų parduotuvių jau pastatytais taromatais, kuriuose bus surenkama užstatinė pakuotė, dar sudėtinga pasinaudoti, tačiau jais, kaip ir kiekviena naujove, žmonės jau domisi ir užduoda daugybę klausimų, susijusių ne tik su taromatų veikla, bet ir su visa atliekų tvarkymo sistema.

„Taromatai palengvins mums gyvenimą“, - patikino į šiuos ir kitus klausimus atsakyti paprašytas A. Reipas.

- Tad kokią įtaką užstato sistema turės regioninių atliekų tvarkymo centrų veiklai?

- Tiesioginės jokios įtakos neturės, nes regioniniai atliekų tvarkymo centrai pakuočių tvarkymo sistemoje nedalyvauja. Užstato sistema turės įtakos pakuotes tvarkančių gamintojų ir importuotojų veiklai.

Regioniniai atliekų tvarkymo centrai už pakuočių tvarkymą pinigų negaudavo iki šiol, negaus jų ir atsiradus užstato sistemai. Centrai tik prižiūri pakuočių tvarkymo sistemą, bet nedalyvauja nei finansinėse, nei realaus jų tvarkymo funkcijose.

O organizacine prasme taromatai palengvins mums gyvenimą, nes tikrai sumažės plastiko atliekų, išmetamų į rūšiavimo konteinerius ir sumažės skundų dėl šių konteinerių išvežimo. Pastaruoju metu skundų dėl perpildytų pakuočių konteinerių sulaukdavome nemažai. Pradėjus veikti užstato sistemai, neabejoju, kad visos negrąžinamos pakuotės tilps į rūšiavimo konteinerius ir jų nereikės išvežti dažniau nei iki šiol.

- Kur žmonės turės dėti užstatu nepriimamą pakuotę?

- Kaip ir iki šiol - mesti ją į rūšiavimo konteinerius. Tik gaila, kad tokių konteinerių nėra prie jau pastatytų taromatų. Mano manymu, jie čia yra būtini, kad žmonės iš karto galėtų išrūšiuoti pakuotę, kurios nepriims taromatai.

Taip yra daugelyje šalių, kuriose jau veikia užstato sistema. Svetur teko pastebėti ir kitą dalyką: parduotuvėse taromatų yra pakankamai, kad žmonėms nereikėtų laukti eilėse, kol priduos pakuotę. Veikia bunkeriniai taromatai, į kuriuos galima supilti iš karto visą maišą pakuotės, o taromatas ją pats išrūšiuoja, atmesdamas, kas netinka užstatui.

Pas mus įrengti taromatai, mano manymu, daugeliu atveju yra per maži ir naudojantis jais žmonėms gali kilti nepatogumų. Parduotuvės turėtų paskaičiuoti, kiek gaminių su užstato pakuote jos parduoda ir įsirengti atitinkamą taromatų kiekį.

- O ką daryti gyventojams tų vietovių, kur taromatų visai nebus?

- Pakuotė bus surenkama ne tik taromatais, bet ir rankiniu būdu. Pagal nustatytą tvarką ją turėtų priimti visos kaimų parduotuvės. Problemų gali kilti nedideliuose miestuose, neturinčiuose daugiau kaip 300 kvadratinių metrų ploto parduotuvių, kuriose turi būti įrengti taromatai, o mažosios rankiniu būdu pakuotės surinkti neprivalo, nes jos - ne kaimo parduotuvės. Tad, pavyzdžiui, miesto statusą turinčiame Simne, Alytaus rajone, kol kas nėra nė vieno užstato surinkimo taško. Nėra jo ir Seirijuose, Lazdijų rajone. Tikėkimės, kad plečiant užstato sistemą tokių spragų nebeliks.

- Gal tokios spragos kai kam naudingos – juk užstato sistema patenkintos ne visos su atliekų verslu susijusios organizacijos?

- Pirmiausia užstato grąžinimas yra naudingas kiekvienam pakuotę įsigijusiam žmogui, nes jis už ją sumokės ir kasos čekyje pakuotės kaina bus nurodyta atskira eilute. Tad būtų visiškai neracionalu išmesti daiktą, už kurį gali susigrąžinti pinigus.

Tačiau toks neracionalus žmonių elgesys neštų pelną pakuočių gamintojams, kuriems bus sumokėta užstato suma už visą pagamintą pakuotę, o grąžinti reikės tik tiek, kiek tos pakuotės bus priduota.

Aš labai raginu visus naudotis taromatais ir dalyvauti užstato sistemoje, nes racionalus žmogus tiesiog negali to nedaryti.

- Tad tikėtina, kad pradėjus veikti užstato sistemai atliekų tvarkytojams sumažės darbo, nes sumažės atliekų?

- Nemanau, kad komunalinių atliekų, už kurių tvarkymą yra atsakingi regioniniai atliekų tvarkymo centrai, kiekis smarkiai pasikeistų. Jau dabar , bent jau mūsų regione, žmonės išrūšiuoja praktiškai viską.

Bendrame komunalinių atliekų sraute aptinkama vos apie 1,5 proc. perdirbamų gaminių. Užstatinių būna vos keliasdešimt tonų. Daugiausia tai būna metaliniai flakonai, kurių niekas neima. Juos reikia tvarkyti kaip pavojingas atliekas, ką mes ir darome. Jei šios atliekos patektų į sąvartyną , jos darytų didžiulę žalą aplinkai, tačiau rūšiavimo įrenginiuose jas atskyrus jos saugiai sutvarkomos.

O užstatinė pakuotė ir iki šiol patekdavo į rūšiavimo konteinerius ir būdavo perdirbama. Todėl užstato sistema didžiausią įtaką ir naudą turi pakuotę perkančiam ir galimybę ją grąžinti turinčiam žmogui.