Tikriausiai nė vienos mokyklos mokinio elgesio taisyklės dažytis nedraudžia, bet svarbu nepamiršti, kad ryškus makiažas mokykloje netinka – pakanka tik minimaliai, neryškiai patepti blakstienas tušu ir antakių pieštuku arba šešėliais truputį paryškinti antakius. Bet tikrai nepatartina naudoti skystos ar sausos pudros – šios makiažo priemonės tinka šventei, o ne mokyklai.

Reikėtų atminti, kad natūralus merginos grožis neturėtų būti slepiamas pudra. Taigi svarbiausia makiažo taisyklė – grožis turi būti natūralus.

Dažniausiai jaunos merginos makiažo paslapčių mokosi socialinių tinklų – feisbuke, Instagram, Youtube, iš internetinės žiniasklaidos, pvz., DELFIarba tiesiog iš „Google“ vaizdų. Jei pabandytume naršyklėje įvesti klausimą „Kaip reikia taisyklingai dažytis?“, internetas tiesiog lūžtų nuo teisingos ir žalingos informacijos pertekliaus. Atidžiau panaršę įsitikintume, kad ten dažniausiai patariama, kaip dažytis vyresnėms, o ne mokyklinio amžiaus merginoms.

Tad kartais mokyklinėje kuprinėje norisi turėti ne tik vadovėlius, bet ir makiažą valančių servetėlių, ir nuvalyti veidą ,,pasidažiusioms“ septintokėms ar net šeštokėms, nes jos kartais peržengia ribas, kurių peržengti tiesiog nevalia. Kartais net pagalvoji: į ką žiūri šių mergaičių tėvai, išleisdami jas į mokyklą? Matyt, ne į veidą.

Jeigu vis dėlto nepripažįstate natūralumo ir norite pradėti dažytis, pirmiausia reikia išsirinkti geras makiažo priemones. Prekės, kurių kaina yra didesnė, turėtų būti geresnės, bet, žinoma, ne visuomet tai pasitvirtina. Dar svarbu prisiminti, jog produktas, kuris tinka jūsų draugei, ne visada turi tikti ir jums. Tad perkant prekę reikia paklausti ir specialistų nuomonės – kosmetologės, kosmetikos pardavėjos jums tikrai patars, koks pudros atspalvis jums tiks, ar akių šešėliai tinka prie jūsų akių spalvos, ar lūpų dažai ne per ryškūs.

Dažnai dažytis neįgudusi mergina daro makiažo klaidų ir to net nesuvokia. Apie jas nutylinčios geriausios draugės daro meškos paslaugą. Tad savo draugei apie jos klaidas būtinai pasakykite. Gali būti, kad ji truputį įsižeis, bet ilgai nepyks. Taigi, dažniausiai besidažydamos merginos pasirenka ne tą pudros atspalvį, ir jų kaklo spalva skiriasi nuo veido spalvos. Taip pat didelė klaida, kai merginos bronziniu atspalviu per daug paryškina savo skruostikaulius.

Klystama, kai akys paryškinamos per ryškiais šešėliais – geriausia rinktis matinius šešėlius, kurių sunku padažyti per daug. Vengiant ryškių, griežtų linijų šešėlius reikia gerai išsklaidyti. Ne mažiau svarbu tinkamai pasirinkti lūpų spalvą – prie ryškaus akių makiažo netinka ryški lūpų dažų spalva, pavyzdžiui, prie tamsaus dūminio makiažo parenkamos ryškiai raudona lūpų spalva. Taip pat dažnai merginos daro klaidų formuodamos ir spalvindamos antakius. Antakių spalvą reikia rinktis pagal savo plaukų spalvą, tai yra antakių spalva turi būti tik dviem atspalviais tamsesnė negu plaukų spalva. Mes, lietuvaitės, neturime ryškių, įspūdingų antakių, kokius turi Cara Delevingne, kitaip sakant, instagram'inių antakių. Jie gražūs tik nuotraukose, bet ne realybėje. Tad geriausia, kad dėl antakių formos ir spalvos patartų kirpėja arba makiažo specialistė – vizažistė.

Kiekviena mergina turėtų žinoti svarbiausias makiažo taisykles, apie jas daug rašoma internete, tad tereikia pasiskaityti. Tad jei norite pradėti naudoti dekoratyvinę kosmetiką, pirmiausia turėtumėte žinoti, kaip tinkamai naudoti makiažo priemones, kokias ir kur jas reikia naudoti. Apie makiažą taip pat yra rašoma ir kai kuriuose žurnaluose, pvz., žurnale „Panelė“ arba Olesios Žuravliovos knygoje „Atrask save: makiažo paslaptys ir dar daugelyje kitų knygų“.

Vis dėlto, nepaisant visų naudingų patarimų, turėtume žinoti ir suprasti, kad žmogaus grožis slypi ne jo išorėje, o jo viduje. Visų mūsų visų grožis taip pat atsispindi mūsų darbuose, poelgiuose, bendravime, o ne dekoratyvinės kosmetikos kiekyje. Ir svarbiausia – kas mus myli, tas myli mūsų vidinį grožį.

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – 69 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.