Europa, norėdama išlikti humaniška ir supratinga, bando priimti kuo daugiau pabėgėlių, tačiau iškyla problemos – kur juos apgyvendinti, iš kur imti reikiamas pinigų sumas jiems išlaikyti. Lietuva, norėdama įtikti Europai, taip pat pasižadėjo priimti apie 1100 svetimšalių. Nors mūsų pačių šalies piliečių skaičius kasdien mažėja, mokesčiai kyla, o daug atlyginimų vos siekia minimumą, darbo vietų taip pat neretai maža, turime spaustis ir į savo šalį priimti svetimšalius, kurie nori gero gyvenimo, nemažų pašalpų.

Man atrodo, kad pabėgėliai yra gan pasiturintys žmonės, nes kelionė iš Sirijos į įvairias Europos šalis nėra pigi, ypač keliaujant per keletą šalių. Juk tam reikia nemažai išlaidų maistui, transportui, nakvynei.

Atrodo, kad pabėgėliams, gavusiems gyvenamąją vietą ir pašalpas, to maža. Kodėl gi nepadavus Lietuvos į teismą už tai, kad jiems suteikiama speciali apsauga, o ne pabėgėlio statusas? Skirtumas tarp šių dalykų – ribota ir neribota gyvenimo Lietuvoje trukmė. Pabėgėlio statusas suteikiamas, jei žmogus yra persekiojamas savo valstybėje ir negali į ją grįžti dėl esamos grėsmės asmens gyvybei. Asmenys, padavę Lietuvą į teismą, Siriją paliko dėl religinio persekiojimo. Pabėgėliai taip nesiveržia į Lietuvą kaip į didžiąsias Europos valstybes, nes galbūt ji jiems atrodo kaip užkampis, mažytė šalis prie Baltijos jūros, kur nebus jokių galimybių geram gyvenimui.

Manau, kad priimdami pabėgėlius į savo šalį rizikuojame. Tiesą sakant, džiaugiuosi, kad jie ne per labiausiai trokšta atvykti į Lietuvą, nes tai, kas pastaruosius keletą mėnesių dėjosi Prancūzijoje, Vokietijoje, sukrečia. Po krikščionybės labiausiai pasaulyje paplitusi Islamo religija. 2015 m. sausio 7 d. pasaulį sukrėtė pirmasis islamistų išpuolis. Į laikraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje įsiveržė trys kaukėti užpuolikai ir sušaudė 12 redakcijos darbuotojų. Išpuolio priežastis – savaitraščio paviešinta, islamistų teigimu, Alachą pajuokianti karikatūra. Bet tai tik pradžia.

Naktį iš lapkričio 13 d. į 14 d. islamistai vėl smogė Prancūzijai, tik šįkart dar skaudžiau ir drastiškiau. Per kruvinąja vadinamą naktį žuvo 139 žmonės. Daugiausia aukų pareikalavo „Bataclan“ teatre surengtas išpuolis. Daugiau nei 400 žmonių sužeista. „Islamo valstybe“ pasivadinusi grupuotė ir toliau gąsdina pasaulį bei siunčia šiurpinančius grasinimus bei žinutes apie susidorojimą su visais Islamo priešais.

Iki praėjusių metų tikėjau, kad pasaulis gali išlikti bent iš dalies taikus ir kariniai konfliktai Rytų valstybėse ten ir liks, o ne išplis. Tačiau pamažu, visur matant ir girdint apie įvykius, kurie dedasi Europoje, tas tikėjimas ir viltis blėsta. Man dar visas gyvenimas prieš akis, o jau kiekvieną dieną turiu bijoti dėl savo ar savo artimųjų gyvybių (…).

Neteigsiu, jog visi pabėgėliai yra tokie žiaurūs galvažudžiai. Tikiu, kad dalis jų yra geri, nepavojingi žmonės, gerbiantys savo religiją, kad ir kokia ji bebūtų. Lietuva, prašau, pagalvok apie mūsų, jaunų žmonių, ateitį prieš priimdama negrįžtamus sprendimus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas –38 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.