Pamaniau, kad reiktų išversti pyrago pavadinimą, tačiau nė vienas vertimo variantas man nepasirodė įtikinantis. Paruošimas nėra beprotiškas (nebent beprotiškai lengvas), apdujęs (nebent gaminsite dujinėje orkaitėje) ar tuo labiau išprotėjęs :)

Jei rimtai, tai šis pyragas garsus tuo, kad jame nėra kiaušinių ir gyvulinių riebalų, todėl tinkamas besimaitinantiems kitaip. O darom taip.

3 st. miltų (kvietinių ar speltos)
1,5 st. rudojo cukraus
0,5 st. kakavos miltelių
2 a.š. sodos
2 a.š. vanilinio cukraus

sumaišau tiesiog kepimo formoje, tuomet įjungiu orkaitę, nustatau 180º, o į sausų produktų mišinį supilu:

2 v.š. obuolių acto
1 st. aliejaus (saulėgrąžų, žemės riešutų ar alyvuogių)
2-3 lašus romo esencijos (galima keisti vanilės esencija)
2 st. šilto vandens

Viską kruopščiai maišau, kol produktai susijungia į tirštą tešlą be gumuliukų. Kepimo formą įkeliu ant grotelių orkaitėje ir palieku kepti apie 40-50min. Pyrago baigtumas tikrinamas mediniu pagaliuku, jį įbedus į pyragą ir ištraukus, pagaliukas turi būti sausas.

Pyragą galima valgyti tiesiog tokį, kiek pabarstytą cukraus pudra. O jei norisi labiau ypatingo deserto – iškepusį ir atvėsusį pyragą pjaustau į dvi ar tris lygias dalis ir pertepu sekančiais variantais:

Saldusis-gardusis. Pusė indelio rududu (ar gerą valandą virto sutirštinto pieno skardinėje), 180g maskarponės sūrio, 180g filadelfijos sūrio (be priedų), viskas išplakama mikseriu iki vientisos konsistencijos.

Gaivusis. 250ml rūgščios uogienės, 200ml išplaktos riebios grietinėlės. Tiesiog sumaišoma šaukštu.

Lengvasis. 1st pieno, 1st vandens ir 4vš rudojo cukraus užverdama, intensyviai plakant šluotele suberiami 2vš kakavos miltelių ir 2 vš krakmolo. Maišoma, kol masė tampa “kreminė”.

50/50. Viena dalis pertepama gaiviuoju kremu, kita dalis lengvuoju.

Tortą galima aplieti lydytu šokoladu, pabarstyti kokoso drožlėmis.