Emigravusi į Norvegiją vis dažniau susiduriu su žmonių gėdijimusi kalbėti lietuviškai, o kartais netgi tuo, kad drovisi pasakyti iš kurios šalies yra kilę. Tai pat mano savo aplinkoje retkarčiais jaučiu, kaip yra gėdijamasi kalbėti gimtąja kalba viešose vietose. Todėl norėčiau pasidalinti, kodėl aš didžiuojuosi būdama lietuvė.

Grįžtant prie istorijos, visų pirma noriu pasakyti, kad galiu didžiuotis įskiepytu patriotiškumu, Baltijos šalių vienybe bei lietuvių stiprybe, kuri tokiai mažai valstybei su beginkliais žmonėmis padėjo išsivaduoti iš Sovietų sąjungos gniaužtų ir atsikovoti laisvę. Lietuva iki šiol yra pavyzdys, kad ginklus galima nugalėti žmonių vienybe.

Antra, tai mūsų meilė krepšiniui. Žmonės po darbų, mokslų ar susitikimų susirenka sporto salėse, baruose ar namuose prie televizoriaus ekranų stebėdami krepšinio rungtynes. Mes tikime pergale. Mes vieningai tikime savo komanda. Tikriausiai pats geriausias jausmas varžybų pabaigoje išgirsti Marijono Mikutavičiaus dainą „Trys milijonai“.

Tai mus suvienija – mes triukšmingai švenčiame pergales, nesuvaidindami emocijų džiaugiamės ir sveikiname vieni kitus. Mes, lietuviai, kalbame viena seniausių ir mažiausiai pakitusių kalbų. Tai tikriausiai galėčiau įvardyti kaip dar vieną priežastį, kodėl aš didžiuojuosi būdama lietuvė. Būdami toli nuo namų labiausiai pasiilgstame lietuviško maisto, tokio kaip mūsų gardieji cepelinai, juoda duona, žemaitiškas kastinys ar varškės sūris, alaus.

Lietuva turi puikius auksinius paplūdimius ir nuostabų saulėlydį, kurį galime stebėti, sėdėdami kopose. Lietuvos kraštovaizdis – vienas nuostabiausių, kokius man teko matyti. Ir tiesiog Lietuva man – nuostabiausia šalis, kurioje gali pasijusti savas. Čia gatvėse sveikinasi tavo gimtąja kalba, čia sutinki savo pažįstamus, savo gimines ir artimuosius. Ir galų gale, niekas nepakeis jausmo, to jausmo, kad tu namie, būtent Lietuvoje. Aš taip ir jaučiuosi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiame tai padaryti! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: