Bet vėliau šios kolegijos kancleriui Vytautui Baškiui kilo abejonių, ar šis susirėmimas tikrai vyko būtent Jauniūnuose. Paskelbti naujos Saulės mūšio vietos savaitgalį į Pamūšį išvažiavo dviratininkų būrys. Jau dešimtąkart rengiamo žygio maršrutas - 1253 kilometrai - toks pat skaičius kaip Mindaugo karūnavimo metai.

Ta proga Pamūšio kaimo bendruomenė surengė šventę prie skubiai išdrožto atminimo ženklo, skelbiančio, kad būtent jų laukuose vyko garsusis mūšis.

V.Baškys, kurio vadovauja kolegija kadaise yra paskelbusi, kad Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną reikia švęsti liepos 6-ąją, prieš dešimt metų ėmė abejoti, ar tikrai Saulės mūšis vyko prie Jauniūnų.

Iš pradžių jį suklaidino jauniūniečių ryžtas organizuoti šventes pačių nustatytoje Saulės mūšio vietoje. Be to, vietos gyventojai parodė senovinę geležtę, kurią kažkas rado šiuose laukuose. Vėliau paaiškėjo, kad paveldėjęs toje vietoje žemę žmogus tiesiog sumanė ją išgarsinti.

Įsigilinęs į istorinius šaltinius, V.Baškys nustatė, kad tiesus kelias nuo Mežuotnės, iš kur magistro Folkevino vadovaujami kalavijuočiai žygiavo Šiaulių link, eina pro Pamūšį. Tuo tarpu kelias pro Jauniūnus buvo nutiestas gerokai vėliau.

Laukai, kuriuose, kaip paaiškėjo, vyko Saulės mūšis, priklauso stambiai ūkininkei Laimai Bartkevičienei. Žemę moteris paveldėjo iš savo prosenelių. 600 hektarų nuomotos ir nuosavos žemės valdanti ūkininkė dabar svarsto galimybę šioje vietoje statyti viešbutį, nes dirva čia klampi, neįmanoma nieko sėti.

"Manau, kad Saulės mūšis vyko šioje vietoje. Juk šitiek žmonių ir arklių išlaikyti reikėjo vandens, o pro Pamūšį teka upė", - kalbėjo ūkininkės sūnus 23 metų Ernestas Bartkevičius, vietos karčemos savininkas. Jis jau svarsto, kur gauti pinigų turistų lankomoms vietoms įrengti.

Gataučių seniūnijos, kuriai priklauso ir Jauniūnai, vadovė Janina Kadienė tik iš dienraščio išgirdo naujieną apie pasikeitusią Saulės mūšio vietą. "Šitiek metų čia buvo - ir staiga nebėr!" - neslėpė nuostabos seniūnė.

J.Kadienė pasakojo, jog iki šiol visi seniūnijos svečiai pirmiausia išgirsdavo apie istorinį mūšį, būdavo vežami apžiūrėti tos vietos. Neseniai tą lauką buvo pasirūpinta nušienauti, jau parengti brėžiniai, kaip įkurti parką ir pastatyti naują paminklą, ieškoma lėšų, kaip išpirkti žemę iš naujųjų savininkų.

Paveldo centro direktorius Vitas Kuncevičius nustebo išgirdęs, jog savaitgalį buvo paskelbta nauja Saulės mūšio vieta. Mat šių kautynių vieta yra laikoma nustatyta ir įtraukta į Kultūros vertybių registrą remiantis istoriko Romo Batūros tyrinėjimais.

Tačiau kiek pasvarstęs pašnekovas pripažino, kad tai - visiškai įmanoma, kadangi nei Jauniūnuose, nei Pamūšyje nebuvo archeologinių kasinėjimų, kurie tai įrodytų. Tuo tarpu mūšio vietoje būtinai turėtų būti aptikta archeologinių radinių.

Gavusi informacijos, kuri pagrindžia Saulės mūšio vietą, Kultūros paveldo vertinimo taryba gali svarstyti, kaip su ta vieta elgtis.