Vyriausybės ir naftos gavybos lyderių posėdyje nuspręsta – būtinos derybos su OPEC, kad būtų kilstelėta naftos kaina. Bendrovės „Transneft“ vadovas Nikolajus Tokarevas komentavo Rusijos pastangas įkalbėti pagrindines veikėjas naftos rinkoje mažinti gavybą. Kai kurios OPEC narės sutiktų, bet nori, kad veiksmai būtų koordinuoti, kad Rusija taip pat mažintų gavybą. Šios bendrovės aiškina – tai joms techniškai sudėtinga, be to, gali prarasti pozicijas rinkoje, tad nuo žodžių iki darbų dar toli.

„Vyriausybė šiais metais stengsis išlaikyti kuo aukštesnį gavybos lygį. Rusijos naftos ir dujų bendrovės mažins investicijų doleriais programas, rublinės, aišku, didės. Kai kurios bent jau išlaikys esamą gavybos lygį, kitos – planuoja didinti. Bet kokiu atveju, bendroji gavyba bus truputį didesnė“, – sako naftos ir dujų rinkos analitikas Andrejus Polišukas.

Kai nuo 2014-ųjų vidurio nuo 115 dolerių už barelį naftos kaina sumažėjo iki kiek daugiau negu trisdešimties dolerių, sunku dangstyti biudžeto skyles. Gruodį Rusijos naftos gavyba šoktelėjo į rekordines aukštumas – beveik 11 milijonų barelių per dieną, beveik kaip Saudo Arabijoje, kuri pumpuoja 10 milijonų barelių per dieną.

„Tikimės, kad naftos kaina atsigaus, nors dar šiemet ir, ko gero, kitais metais bus nepastovi. Svarbiausia, kad šiemet OPEC sumažintų gavybą“, – pažymi A. Polišukas.

Bet derybos su OPEC dar neprasidėjo, ir Rusijos vyriausybei tenka ieškoti, kur gauti 22 milijardus dolerių, kai kelias į tarptautines skolinimosi rinkas uždarytas, o ekonomika priklauso nuo energijos šaltinių eksporto. Pasak ekspertų, šiemet Rusijos ekonomika smuks aštuoniomis dešimtosioms procento. Turtingame įvairių išteklių regione gyvenantys žmonės sako tvirtai nesijaučia.

OPEC, kuri tiekia trečdalį pasaulio naftos, praėjusį mėnesį nesutarė mažinti gavybos, esą Saudo Arabija nori išlaikyti savą rinkos dalį. Į ją sugrįžta Iranas, kuris taip pat pasirengęs didinti gavybą, nors išgauna gerokai daugiau, negu sunaudoja ir jau pritrūksta saugyklų naftai laikyti.