Socialiniuose tinkluose nemažai šurmulio sukėlė Rusijos naujienų portalo „Sobesednik.ru“ publikacija „Kaip Dūmos pirmininko šeima girdo Rusiją“.

Joje primenama, kad alkoholiniais gėrimais Rusijos Dūmoje nebuvo prekiaujama nuo 2005 iki 2011 metų. Tačiau jos pirmininku tapus Sergejui Naryškinui prekyba buvo atnaujinta.

Beje, 2014 metų pabaigoje jis kritikavo Dalią Grybauskaitę, tuo metu aštriai pasisakiusią dėl Krymo aneksijos. „Lietuva – maža graži šalis, o lietuviai darbšti ir protinga tauta. Tačiau tauta kartais irgi klysta rinkdama savo politikus“, – tuo metu viešai kalbėjo S. Naryškinas.

Žiniasklaidoje pranešama, kad jo žmonos brolis Michailas Jakubčikas valdo šalia Sankt Peterburgo esančią Gačinsko spirito daryklą. Jos produkcijos pačioje Dūmoje esą nėra, tačiau darykla tiekia žaliavą kitiems šalies degtindariams. Be to, gauna valstybinių užsakymų iš „Gazprom“, Rusijos mokslų akademijos, Valstybinio Sankt Peterburgo universiteto, bendrovės „Atomflot“, taip pat Federalinės gynybos tarnybos.

Michailo Jakubčiko žmona Elena, esą valdo daug verslų, tačiau daugiausia pajamų gauna iš prekybos alkoholiu. Teigiama, kad po Krymo aneksijos jai priklausanti bendrovė pranešė apie planus šioje teritorijoje investuoti daugiau kaip milijardą rublių (daugiau kaip 11,7 mln. eurų) į vyno gamybą.

Tačiau didžiausią nuostabą rusų žurnalistams kelia tai, kad E. Jakubčik kompanija „Ar-Vi-Ai Treid“, tapo vieninteliu „Kaimiško samagono“ prekės ženklo gėrimų platintoju. Šio gėrimo gamybą prižiūrinti bendrovė skambiu pavadinimu „Originalūs rusiški gėrimai“, teigia, kad „Kiekvienoje šalyje paprastai vartojamas nacionalinis vietoje pagamintas gėrimas, kuris gali būti laikomas jos simboliu“.

Iš tikrųjų, kaip pašiepia Rusijos žurnalistai, „patriotinis“ jų šalies „Kaimiškas samagonas“, kurį, beje, reklamavo ir skandalingais pareiškimais garsėjantis Vladimiras Žirinovskis, yra varomas Lietuvoje.

Produkto interneto svetainėje rašoma: „Kaimiškas samagonas“ skirtas šio gėrimo skonio vartotojams ir vertintojams visame pasaulyje, tad jo gamyboje pasitelkiama tai, kas geriausia. Gamybos centru pasirinkta Lietuva – šalis, kurioje arčiausiai Rusijos yra gamykla, turinti ilgametę grūdinių distiliatų gamybos patirtį“.

Puslapyje nurodytu telefonu atsiliepęs darbuotojas neprisistatė, tačiau patvirtino, kad „Kaimiškas samagonas“ gaminamas Lietuvoje.

„O jūs nežiūrėjote į butelį? Nelaimei, taip“, – į DELFI klausimą atsakė jis. Perklaustas, kodėl nelaimei, filosofiškai pridūrė, kad tai priklauso nuo požiūrio taško: „Iš mūsų pusės nelaimei. O iš jūsų pusės turbūt laimei“.

„Tuoj pasiimsiu butelį ir tiksliai pasakysiu. Taip, čia parašyta „Alita“, – sakė vyriškis.

2014 metų pabaigoje Alytuje įsikūrusią bendrovę „Alitą“ įsigijo „MG Baltic“ priklausanti „MV Group“. Šios bendrovės korporatyvinių reikalų vadovė Vaida Budrienė nei patvirtino, nei paneigė, kad įmonė gamina Rusijai skirtą „Kaimišką samagoną“ ar bendradarbiauja su Dūmos pirmininko šeimos valdoma bendrove.

„MV Group“ koncentruojasi į nuosavų prekės ženklų plėtrą. Tačiau taip pat dirbame ir su privačiais užsakymais. Šioje srityje esame susaistyti itin griežtomis sutartimis, todėl dėl jų reikėtų kreiptis į pačius prekės ženklo savininkus“, – tik tiek pakomentavo V. Budrienė.

Vis dėlto kiti bendrovės darbuotojai neoficialiai patvirtino, kad rusiškas „samagonas“ varomas „MV Group“. Vienas iš „Alitos“ parduodamų gėrimų – 50 proc. alkoholio tūrio „Samanė“.

Statistikos departamento duomenimis, 2015 m. sausį – lapkritį į Lietuvos eksportas į Rusiją viršijo 2,8 mlrd. eurų – tai sudarė 13 proc. viso šalies eksporto.

Pernai per vienuolika mėnesių į Rusiją eksportuota 32,6 tūkst. grynojo (100 proc.) alkoholio litrų lietuviškos kilmės gėrimų, kurių vertė buvo 274,8 tūkst. eurų. Per 2014 m. buvo eksportuota 40,7 tūkst. grynojo alkoholio litrų gėrimų už 363,1 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)