Staigus lygumų slidinėjimo populiarumo augimas pastebėtas pernai, tačiau šiemet jis neslūgsta. Pastarieji savaitgaliai verslininkams buvo kone intensyviausi šią žiemą, tačiau ne visi sumanę išmėginti lygumų slides liko patenkinti.

Vos gavo nudėvėtas slides

Būtent taip nutiko ir vilnietei Julijai, kuri su DELFI redakcija pasidalino ne visai malonia savo patirtimi bandant išsinuomoti lygumų slides. Anot skaitytojos, žiemišką savaitgalį sumaniusi paslidinėti dėl inventoriaus nuomos turėjo nueiti kone kryžiaus kelius.

„Nusprendėme išbandyti visų pamėgtą žiemos pramogą - lygumų slidinėjimą, tačiau kilus slidžių nuomos klausimui paaiškėjo, kad vietų, kur galima išsinuomoti slides, Vilniuje nėra tiek jau daug. Negana to, dar ir paaiškėjo, kad nuomos punktai yra labai nelankstūs – norėjome slidinėti sekmadienį, tačiau dauguma punktų tikino, kad nuomoja slides visam savaitgaliui, o užsirezervuoti tik sekmadieniui galimybės nėra.

Paklausus, ar negalima tiesiog išsinuomoti slidžių atvykus sekmadienį, daugelis tikino, kad tikimybė, kad dar bus likę slidžių labai maža, todėl čia laimės reikalas. Galop su vienu punktu sutarėme, kad sekmadienį 9 ryto jau stovėsime prie jo durų ir slides gausime, jei kiek vėliau – be šansų. Gavome slides, tiesa, "sudrožtas", akivaizdžiai, daug lygumų mačiusias, o slidžių batai apiplyšę. Iš tikrųjų ši situacija kiek nustebino, kad norint tiesiog smagiai praleisti savaitgalio dieną slidinėjant gamtoje reikia tiek daug ieškoti ir taikstytis prie nuomos punktų“, - piktinosi mergina.

Susisiekus su Vilniuje veikiančiais nuomos punktais, jų atstovai tikino, kad žmonių susidomėjimas lygumų slidžių nuoma šiuo metu iš tiesų gana didelis, tačiau ne visi jų siūlo slidžių rezervacijos paslaugą.

„Mes praeitais metais bandėme, bet rezervacija nepasiteisino. Būdavo atvejų, kad atidedi slides, bet žmogus neatvyksta ir net nepaskambina ir nepraneša. Esam pasimokę ir tai labai nesąžininga kitų mūsų klientų atžvilgiu, todėl atsisakėm šio dalyko“, – tikina slidžių nuomos punktą Vingio parke valdančios „Terrasport“ parduotuvės darbuotojas Martynas.

Pašnekovas pridūrė, kad sekmadieniais išties sudėtinga išsinuomoti slides, nes vyksta „Snaigės“ organizuojami žygiai, į kuriuos susirenka per tūkstantį žmonių, todėl nuomos punktai tada būna iššluoti.

Slidžių nuomos verslas – loterija

Kad lygumų slidžių poreikis pastaraisiais metais gerokai išaugęs stebi ir patys verslininkai. Įvairų sportinį inventorių nuomojančios įmonės „Iškylauk“ komercijos direktorius Vitalis Bogdonovičius teigia, kad susidomėjimas lygumų slidžių nuoma šiemet yra išaugęs maždaug 15 proc., o pernai buvo kone dvigubai didesnis nei anksčiau. Vis dėlto, anot pašnekovo, slides perka tik dažnai slidinėjantys, kiti nuomojasi – ko gero, spėja, dėl neprognozuojamų orų.

„Vėl gi, čia loterija su tuo sniegu. Sezono gale galėčiau papasakoti kažką konkrečiau. Žiemos pradžioje buvo sniego, per šventes jis dingo, dabar vėl pasnigo. Šiaip palanki žiema, nėra taip, kad lygumų slidės stovėtų, nuomojasi jas žmonės“, – pasakoja V. Bogdonovičius.

Tačiau didelių pajamų lygumų slidžių nuoma įmonėms neneša, tą patvirtina ir patys verslininkai. Nesunku pastebėti, kad dauguma nuomos punktų siūlo ne tik išsinuomoti slides, tačiau ir kitą sportinį inventorių tinkantį kitiems sezonams.

Lygumos slidžių trasos ir nuomos punktai Vilniuje

Pavyzdžiui, Fabijoniškėse esantis nuomos punktas šiuo metu siūlo išsinuomoti 24 slidžių komplektus. Anot, V. Bogdonavičiaus, natūralu, kad pasnigus ir žmonėms suskubus nuomotis slides jų užtenka ne visiems, tačiau plėstis taip pat neketina – nepelninga.

Panašiai kalba ir „Active24“ direktorius Nerijus Šuminskas, jo teigimu, verslas tikrai nėra pelningas, todėl ir nuomos punktų nedaug, o ateityje jų greičiausiai nedaugės.

„Buvo tik vienas savaitgalis, kai įvyko „Snaigės“ žygis ir visiems masiškai prireikė slidžių. O daugiau realiai tų sąlygų ir nebūdavo slidinėjimui, miškuose sniego trūkdavo. Su lygumų slidėmis yra neprognozuojama, būna, kad momentiškai reikia didelio kiekio, bet iš to verslo nepadarysi.

Todėl visi prekiaujantys slidėmis turi kažkokį slidžių rezervą, kurį nuomoja. Nes pirkti didelį kiekį slidžių ir nuomoti jas dėl dviejų savaitgalių nėra ekonomiškai rentabilu. Prieš tai dvi žiemos išvis buvo labai prastos. Šiemet laukiam, tikimės, bet prognozės vėl pasikeitė, rodo, kad ateina atšilimas, tai žiūrėsim, kaip bus“, – aiškina N. Šuminskas.

Slidinėti susirenka tūkstančiai

Vilniaus keliautojų klubo, organizuojančio lygumų slidinėjimo žygį „Snaigė“, pirmininkas Algimantas Jucevičius tikina, kad slidinėjimu domisi tūkstančiai, tačiau Lietuvoje klimatas nėra palankus šiam sportui – šiemet pavyko suorganizuoti vos du žygius.

A. Jucevičius

„Mūsų žiemos labai kliba. Ir dabar mes vieną žygį sugebėjom padaryti gruodžio mėnesį. Tada buvo 850 dalyvių. O užpraeitą sekmadienį atėjo 1400. Jei žiemos būtų stabilios, esam turėję ir virš 1500 dalyvių. Ir ateinantį savaitgalį planuojame žygį, bet žiūrim prognozes, o sniego yra minimumas, tai neaišku, kaip bus, bet žygio neatšauksim.

Galiu pasakyti, kad susidomėjimas yra išaugęs ir mūsų entuziazmo užteks organizavimui ir jei žiema nesutrukdys, mes tęsim visą tai. Net pernai, kai žiema buvo netikus, mes nusikėlėm į anomalinę vietą, Senasalį ir penkis žygius ten dar padarėm. Tai išvis sugebėjom suorganizuoti 7 žygius, bet masiškai ten nevažiuoja, 500 – 600 dalyvių būna“, – pasakoja A. Jucevičius.

Pašnekovas teigia suprantantis tiek žmones, kurie neperka slidžių, tiek nuomos punktus, kurių nedaug, o ir esančių pasiūla gana skurdi.

„Slidės su batais ir viskuo ne tokios ir pigios. Kam žmogus investuos. Kažkur Vilniuje yra keletas slidžių nuomos punktų, nors kai didelis masiškumas, tų slidžių nuomai neužtenka. Tai yra didelė kliūtis ir stabdis. Bet ką padarysi, tai nuomos punktai juk irgi neplečia savo asortimentų. Kam jiems du ar tris kartus išnuomoti, o paskui laikyti visus metus tas slides“, – sako A. Jucevičius.

Entuziastas taip pat pastebi, kad pastaruoju metu yra sumažėję aktyviu laisvalaikiu besidominčio jaunimo, studentiško amžiaus žmonių. Į žygius dažniausiai keliauja tėvai ar seneliai su vaikais, taip pat vyresnio amžiaus žmonės.

Kainos svyruoja nuo 8 iki 15 eurų

Interneto platybėse DELFI pavyko rasti penkių lygumų slidžių nuomos punktus Vilniuje – Fabijoniškėse, Šnipiškėse, Naujininkuose, Vingio parke ir Viršuliškėse. Visi šie punktai turi oficialias internetines svetaines. Tiesa, kai kurie punktai tokių svetainių tiesiog neturi, todėl apie jų teikiamas paslaugas susidomėjusieji sužino iš skelbimų portalų.

Nuomos kaina vienai dienai šiuose punktuose svyruoja nuo 8 iki 15 eurų. Kainos šiek tiek skiriasi priklausomai nuo savaitės dienos – darbo diena tai ar savaitgalis – bei nuo nuomojamo periodo ilgio.

Kone visi nuomos punktai nurodo kainas dienai, dviem ar trim dienom. Vieninteliame Vingio parke esančiame nuomos punkte kaina nurodoma pirmai valandai – 7 eurai, antrai ir vėlesnėms po 3 eurus. Norintiems išsinuomoti visai parai už lygumų slides teks pakloti 15 eurų.

Naujininkų nuomos punkto svetainėje nurodoma tik komplekto kaina vienai dienai – 10 eurų. Tačiau, kas tą komplektą sudaro, nedetalizuojama, o su pačiu nuomos punktu DELFI susisiekti nepavyko.

Šnipiškėse vienai dienai išsinuomoti slides kainuoja 9 eurus. Ši kaina taikoma ir darbo dienoms, ir savaitgaliams.

Norintiems lygumų slides išnuomoti savo mažiesiems diena kainuos nuo 8 iki 15 eurų, o suaugusiems susiruošusiems slidinėti dvi dienas iš eilės nuo 14 iki 18 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)