Lėktuvas pakilo 14.20 val. vietos laiku, bet pro langą regiu saulėlydį, kuris, kad ir kaip tai gali būti keista, lydės mane visą kelią per 10 laiko juostų. Galbūt tai savotiška kelionė laiku? Ironiška, kad tai įmanoma tik danguje.

Šįkart mano kryptis — JAV, o šalį pasieksiu praskriejus tūkstančius kilometrų ir pakeitus net 3 lėktuvus. Mano maršrutas — Vilnius, Helsinkis, Niujorkas, Los Andželas, tačiau ilga kelionė man labiau džiaugsmas, o ne nuovargis, nes skridimas lėktuvu visada pradžiugina dėl daugelio priežasčių: juk danguje visada pamatysi saulę, o nauji ir besikeičiantys vaizdai pro langą kiekvieną kartą stebins vis labiau, ar tai būtų kalnai, ar besimainantys debesys, ar įvairių spalvų jūros, ar nuostabūs saulėlydžiai, ar audros su žaibais ir jų matymas ne pakėlus galvą į dangų, bet nuleidus žemyn.

Viena gražiausių akimirkų, patirta skrendant lėktuvu – nusileidimas Los Andžele. Pro lėktuvo langą žiburėliai žibėjo ne tik danguje, bet ir žemėje, o labiausiai išsiskyrė tūkstančiai namų su kalėdinėmis lemputėmis. Niekada nemaniau, kad filmuose regėti kalėdinių filmų vaizdai su iš dangaus besimatančiomis mirksinčiomis lemputėmis iš tiesų buvo tiesa, o ne režisierių sumaketuotas vaizdas. Taigi, pasirodo, jog net iš 2000 m aukščio galima pamatyti mirksinčius, lemputėmis papuoštus namus.

Antra dalis: nuo šalčio nepabėgau

Niekada nemaniau, kad subtropinėje laiko juostoje gali būti taip šalta kaip čia, nors ir apvalus nulis pasikeitė pliusine temperatūra, siekiančia 17 laipsnių, jaučiu žvarbumą. Naktį temperatūra čia nukrinta daugiau nei 10 laipsnių, o net pačiai Kalifornijai nebūdingas stiprus vėjas ypač įsismarkauja šiomis dienomis, tad tikrai nejaučiu, kad pabėgau nuo šalčio, turbūt jis seka mane iš paskos ir su mano skrydžiu atėjęs nedings, kol vėl nepakilsiu.

Trečia dalis: truputį apie atstumus

Vienas labiausiai nustebinusių dalykų yra dideli atstumai, nes nuvažiuoti iš miesto taško A iki taško B, pavyzdžiui, iš Pasadenos, kur gyvenu aš, į Los Andželo verslo rajoną ar Holivudą yra tas pats, kas nuvykti iš Vilniaus iki Kauną su keliomis spūstimis pakeliui. Tad ne tik maisto porcijos, bet ir visi kiti dydžiai čia gerokai didesni, nei gali tikėtis.

Ketvirta dalis: kalėdinės nuotaikos

Šiandien (tekstas rašytas anksčiau – DELFI) teko apsilankyti viename Los Andželo rajonų. Jame esanti flora ir fauna per daug nenustebino, kultūrinį šoką jau buvau išgyvenusi oro uostuose ir lėktuvuose, didesnis šokas buvo matyti palmes vietoje eglučių. Žinoma, juokauju, elgučių yra ir čia ir jos tikrai gražios, tačiau man dar iki šiol keista matyti kontrastą — papuoštas palmes, žaliuojančius subtropinio klimato augalus ir vienintelę eglutę, kuri visiškai netinka prie visos ją aplinkos. Vis dėlto kalėdinis bumas gajus ir čia, visi kaip išprotėję simuliuoja Kalėdų senelius ar senutes ir ieško dovanų, tad net pirmadienį susirasti, kur pasistatyti mašiną, yra sunku.

Amerikoje esu jau ne pirmą kartą, tačiau visada ji nustebina kažkuo nauju, nors daugelis laiko šią šalį svajonių šalim, tačiau kuo daugiau jos matai, tuo labiau pasiilgsti Lietuvos ir gimtojo Vilniaus, kuriame gyventi yra kur kas patogiau, linksmiau ir smagiau. Žmonės Amerikoje gyvena skiriami didelių atstumų, net nuvykimas iki artimesnio prekybos centro, o tuo labiau iki vietos, kur galima linksmiau praleisti laiką, tampa vis komplikuotesnis.

Europa mane visada labiau žavi savo išskirtine, tik tam tikrai vietai būdinga savita kultūra, architektūra ar istorija. Čia daugiau maišaties, kuri galbūt nėra tokia ir bloga, juk kiekvienas viską vertina savaip. JAV yra savita šalis, kažkuo ypatinga, tačiau kuo toliau, tuo labiau manau, jog ji nebėra svajonių vieta, Vilnių tikrai myliu labiau...

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – keturioliktas straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.