Savo ruožtu IT specialistas Linas Bukauskas pažymi, kad dalis išmaniųjų „žaisliukų“ yra ir bus prieinami tik didesnes pajamas turintiems žmonėms, o ypač populiarūs dronai pamažu ims atsibosti.

„Pernai populiarėjo visos inovatyvios prekės, tačiau 2015 metus galime drąsiai vadinti „dronų metais“: jų pardavimai augo beveik penkis kartus. Skraidyklių ir kitokių nuotoliniu būdu valdomų prietaisų paklausa toliau neabejotinai augs, nes jų pritaikymo galimybės labai plačios“, – teigia „Topo centro“ generalinis direktorius Remigijus Štaras.

Remigijus Štaras, nuotr. D. Merkšaičio

Pigu.lt rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė sako taip pat pastebinti augantį bepiločių skraidyklių populiarumą. Ypač populiarios, pasak pašnekovės, jos buvo kalėdiniu laikotarpiu.

„Kol kas dronai yra vertinami kaip rinkos naujiena tarp elektroninių prekių ar žaislų, jų pardavimo tendencijos yra stipriai augančios. Ypač didelį pasisekimą jie turėjo kalėdiniu laikotarpiu, kai žmonės dronus rinkosi kaip naują ir neįprastą dovaną“, – kalba G. Vilkė.

Pirks mažiau, bet brangesnių

Prekybos tinklų atstovai prognozuoja, kad šiais metais vartotojai sulauks dar platesnio dronų bei jų aksesuarų pasirinkimo, jų pardavimai augs, o prekybininkai pasiūlys profesionalių skraidyklių nuomos paslaugą.

„Į parduotuves apžiūrėti skraidyklių ateina tikrai daug žmonių, kiekvienas gali rasti sau tinkantį droną, kurių kainos prasideda nuo 29 eurų. Džiugu, kad perkami ir filmuojantys, kokybiški bei daug funkcijų atliekantys dronai, kurių kaina gali viršyti 1000 eurų“, – sako „Topo centro“ generalinis direktorius.

„Avitelos prekyba“ rinkodaros vadovė Eglė Boumezbeur pastebi, kad nors jų parduotuvėse yra platus skraidyklių pasirinkimas – nuo paprastų iki turinčių filmavimo funkciją, šiuo metu didesnis vartotojų ratas yra linkęs įsigyti pigesnius dronus, kainuojančius iki 100 eurų.
Prekybininkai vienbalsiai prognozuoja – skraidyklių populiarumas ir toliau augs. Manoma, kad ir jų kainos ateityje turėtų kristi.

Savo ruožtu Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) prodekanas, IT specialistas L. Bukauskas skraidyklių populiarumo fenomeną vadina kiek dirbtinai išpūstu ir neabejoja, kad daliai žmonių jos pamažu ims atsibosti.

Superkompiuterio pristatymas

„Tokių įrenginių prieinamumas paskatino jų matomumą, populiarumą. Jų populiarumas – kiek išpūstas: visi apie bepilotes skraidykles kalba, tad visiems knieti pabandyti.

Tačiau manau, kad laikui bėgant dalis žmonių jų atsisakys, o kita dalis ims ieškoti profesionalesnių skraidyklių, pirks brangesnį, kokybiškesnį produktą“, – kalba technologijų specialistas.

Šunis šersime ir vaikus stebėsime iš biuro?

Didelį pardavimų augimo potencialą, pasak prekybos tinklų atstovų, turi išmaniųjų namų prietaisai, nes jie palengvina namų saugumo užtikrinimą, buities prietaisų valdymą nuotoliniu būdu, taupo energijos kaštus.

„Šios sistemos jau veikia be laidų, jų diegimas nesudėtingas, o kainos per pastaruosius metus pastebimai pakito. Išmanūs prietaisai leidžia nustatyti tikslią mažamečių vaikų buvimo vietą, naminių gyvūnų šeimininkai nuotoliniu būdu gali šerti, išmaniųjų apykaklių pagalba lengvai rasti augintinius.

Nors šios produktų grupės paklausa Lietuvoje dar tik pradeda formuotis, žmonės jau domisi išmanių daiktų galimybėmis. Pavyzdžiui, šiuolaikiniai robotai siurbliai jau iš tiesų siurbia, o ne tik šluotelėmis sušluoja dulkes. Tokios galimybės vartotojai laukė ir tai puikiai atsispindi pardavimų rezultatuose“, – tikina „Topo centro“ atstovas.

Tuo, kad vartotojai bus linkę labiau investuoti į išmaniuosius prietaisus, neabejoja ir „Avitelos“ atstovė E. Boumezbeur. „Taip pat manome, kad lietuviai daugiau investuos į buitinę techniką, augs montuojamosios technikos, smulkiųjų buities prietaisų pardavimai, nes vis labiau atsigręžiama į maisto gaminimą namuose“, – kalba pašnekovė.

Savo ruožtu technologijų specialistas L. Bukauskas pažymi, kad labiausiai tokių įrenginių populiarumas priklausys nuo jų kainos ir naudingumo.

„Jau dabar galima nusipirkti daugybę nebūtinų, tačiau gyvenimą palengvinančių įrenginių. Pavyzdžiui, nuotolinę augalo būsenos stebėsenos sistemą, elektroninius termometrus, galinčius teikti informaciją apie oro sąlygas lauke (temperatūrą, drėgmę, slėgį). Taip pat daugėja išmaniųjų robotų, kurie siurbia dulkes, valo, surenka išmėtytas šiukšleles. Tikėtina, kad jų daugės, nes jų kaina tampa prieinama.

Taip pat tikėtina didesnė išmaniųjų būsto apsaugos sistemų paklausa, nors kol kas jos nėra pakankamai išvystytos, o jų kaina – didelė. Būsto saugojimo sistemos sudėtingos: jos sukurtos taip, kad į jas būtų sudėtinga įsilaužti, tačiau norint joms naudotis, taip pat reikia gilesnių technologinių žinių“, – sako L. Bukauskas.

Anot pašnekovo, kai kurie išmanieji įrenginiai dėl kainos nėra prieinami kiekvienam, tokius prašmatnesnius „žaislus“ sau gali leisti pirkti daugiau nei vidutinį atlyginimą uždirbantys žmonės.