Tačiau čia jiems teks susidurti ne tik su kur kas prastesnės kokybės paslaugomis, bet ir gerokai išaugusiomis kainomis.

Išlaidos pragyvenimui Rusijos praėjusiais metais aneksuotame Krymo viešbučiuose ateinantį atostogų sezoną gali išaugti 15-30 proc., prognozuoja šios šalies kelionių organizatoriai.

DELFI primena, kad Krymo pusiasalį Rusija aneksavo praėjusiais metais, dėl to ji sulaukė tarptautinės bendruomenės politinių ir ekonominių sankcijų.

Viešbučių savininkai tikisi, kad šiais metais poilsį Kryme rinksis tie, kurie anksčiau vykdavo ilsėtis į Turkiją ir Egiptą. Skelbiama, kad poilsinių kelionių į Krymą ir Krasnodaro kraštą, kuriame infrastruktūra išvystyta kur kas geriau, kainų skirtumas nuo maždaug 25 proc. gali sumažėti iki 5-10 proc., skelbia kommersant.ru.

Kainos už poilsį Kryme ateinančiai vasarai jau ūgtelėjo 15-20 proc., teigia Rusijos turizmo pramonės sąjungos atstovė Irina Tiurina. Anot atstovės, vasaros pradžioje kainų augimas gali pasiekti ir 30 proc.

Kainų pokyčius ji aiškina išaugusiu rusų susidomėjimu Krymu, kuris pagyvėjo jau praeitais metais. Anot vadinamosios Krymo kurortų ir turizmo ministerijos, 2015 metais pusiasalyje apsilankė 4,6 mln. žmonių, o tai 21 proc. daugiau nei dar prieš metus.

Be to, Krymo valdžia tikisi šiais metais sulaukti ir tų, kurie kitomis aplinkybėmis poilsiui rinktųsi Turkiją ir Egiptą.

„Kaip ten bebūtų, čia teikiamos paslaugos ne tokios kokybiškos kaip Sočyje, todėl žmonės, sumokėję už poilsį Kryme nemažus pinigus, dažniausiai lieka nepatenkinti“, – paaiškina I. Tiurina.

Situaciją Kryme ir Anapoje lygina ir „Inturist“ pardavimų vadovas Sergejus Tolčinas.

Anot jo, šiuo metu Krymo viešbučiai pasidalijo į tris grupes: pirmajai priklausantieji jau pakėlė kainas 30-40 proc., antrieji skelbia apie planuojamą 10 proc. kainų audimą, o tretieji užėmė nuosaikią poziciją ir kol kas didinti kainų iš viso neplanuoja.

Kelionių agentūros „Delfin“ generalinis direktorius Sergejus Romaškinas pateikia kur kas pesimistiškesnius skaičius. Anot jo, bendrovei jau pavyko užpildyti 80 proc. vasaros laiko Krasnodaro krašte ir 60 proc. Kryme: viešbučių kainos Krasnodare vidutiniškai išaugo 9-12 proc., o Kryme – 14-15 proc.

„Apgyvendinimas dažniausiai sudaro 50 proc. viso kelionės paketo vertės, tačiau kalbėti apie vidutines kainas ateinančiam šiltajam sezonui dar per anksti – su sąlyga, kad valdžia subsidijuos reisus populiariausiomis turistinėmis kryptimis ir pervežimo kaina sumažės, viešbučiai kainas kilstels apie 10 proc.“, – sako S. Romaškinas.

Remiantis jo turimais duomenimis, kelionės į Krymą šiais metais kainuos vos 5-10 proc. pigiau nei poilsis Krasnodaro krašte. 2014 metais šis skirtumas sudarė 30-35 proc.

Viešbučių rinka su kelionių organizatoriais šiuo klausimu nesutinka. Anot Restoranų ir viešbučių asociacijos viceprezidento Vadimo Prasovo, sunku patikėti, kad visi viešbučiai savo paslaugas vidutiniškai pabrangintų 30 proc. „Nepaisant to, akivaizdu, kad augant paklausai, kinta ir kainos“, – perspėja jis.

Pagrindine problema V. Prasovas įvardija per didelius kelionių organizatorių lūkesčius. „Jie tikisi sąlygų, kokios buvo Turkijoje ir Egipte, bet to nebus. Rusijos rinka visai kitokia (...)“, – teigia V. Prasovas.

Be to, kaip teigia Restoranų ir viešbučių asociacijos viceprezidentas, dauguma kelionių agentūrų nori bendradarbiauti tik su didžiaisiais viešbučiais, kurie labiau suinteresuoti sulaukti savarankiškų turistų.

Nepaisant augančių kainų, tikimasi, kad poilsiautojų skaičius Rusijos kurortuose ir toliau augs. Remiantis S. Romaškino prognozėmis, pardavimai augs 10-12 proc. Prieš metus paklausa Krasnodaro krašte išaugo 7 proc., o Krymas džiaugėsi net 45 proc. augimu.

S. Tolčinas tikisi, kad paklausa Krymo kurortams augs 15 proc., o Krasnodaro kraštui – 10 proc. Šios prognozės šiek tiek nuosaikesnės nei valdžios anksčiau skelbtosios.

„Rosturizm“ vadovas Olegas Safonovas anksčiau sakė, kad 2016 metais Rusijos vidaus turizmo rinka augs 3-6 mln. žmonių, o tai reiškia 15-30 proc. Anksčiau tas pats O. Safonovas, kuris yra deklaravęs vilą Seišeliuose, ragino rusus rinktis vietos kurortus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (726)