Ar iš tiesų poetas, dramaturgas, prozininkas, teatrologas, literatūros ir tautosakos tyrinėtojas, vertėjas, publicistas Balys Sruoga (1896-1947) kažkada šventė savo keturiasdešimtmetį, istorija tikrai nutyli, bet Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviams fantazijos tikrai nepritrūko. Tradicinio lietuvių kalbos projekto „Prakalbinkime tautosaką“ šventę lietuvių kalbos mokytojų įkvėpti gimnazistai surengė kaip linksmą popietę įsivaizduojamoje rašytojų kažkada mėgtoje Kauno kavinėje. O B.Sruoga buvo pasirinktas sveikinimo objektu, nes 2016 m. vasario 2 dieną bus švenčiamas jo 120 metų jubiliejus.

Šventę pradėjo B.Sruogos įkvėpta Vilkolakio teatro trupė, kurios atstovai pirmieji pasveikino profesorių (Joną Povilauską iš 3b), skirdami jam eilių kompoziciją „O širdis pamilusi veržias su daina...“ ir įteikdami laurų vainiką. Pasveikinti atvyko ir Alpių bendražygė Salomėja Nėris su draugėmis, Vinco Krėvės kraštiečiai.

Su gaiviu vėjo gūsiu į salę įskriejo keturvėjininkai, o paskui solidų žodį tarė Kauno ponių klubas „Moterų laimė“, kuriam šiame renginyje atstovavo mūsų visų taip mylimos lietuvių kalbos mokytojos. Jos įteikė širdingiausiam visų laikų dainiui Baliui Sruogai klubo garbės nario bilietą. Specialiai šiai šventei knygų leidimo bendrovė „Vytis“ savo spaustuvėje išleido laikraščio numerį, kurį taip energingai išreklamavo ir išdalino redakcijos pasiuntinukai (iš 1c klasės). Turbūt laikraštis pasiekė net okupuotąjį Vilniaus kraštą. Mat pasveikinti Balio Sruogos atvyko ir savo pasirodymą jam skyrė Vilniaus krašto atstovai. Jie, kaip ir visi, dainavo pasirinktą romansą, nes popietė ir buvo skirta lietuvių romansams.

Savo šokiu jiems nenusileido ir susirinkusiųjų palaikymą aplodismentais pelnė Kauno šokių klubo „Tango“ šokėjai. Šventei įsibėgėjus poetą pasveikino ir Lietuvos čigonai, čigoniškos dainos, jų temperamentas ir energija sužavėjo visus. Tad Vilniaus universiteto ansamblio Ratilio dainininkams ir muzikantams nesunku buvo išjudinti salę – vos Lukas, beje, mūsų III laidos absolventas, griebėsi armonikos, kavinės šokių aikštelėje iškart pasirodė pirmosios poros. Vieną šokį keitė kitas, nuotaiką kėlė muzikantų energingai grojami šokiai „Kiaulė grikiuos“, „Kepė boba blynus“, salėje neliko šokiams abejingų gimnazistų. Nors iš pradžių ir nedrąsiai, bet ansamblio narių paskatinti moksleiviai vis aistringiau kilnojo kojas, drąsiausieji netgi pašokdino savo mokytojas.

Po renginio pakalbinome „Ratilio“ ansamblio narius, tarp kurių – ir mūsų mokyklą baigęs Lukas Bagdonavičius, kuris buvo mėnraščio „RITMAS“ iniciatorius.

– Lukai, kaip jautiesi grįžęs į gimnaziją? Kas pasikeitė nuo to laiko, kai mokeisi?

– Prisiminęs tuos gūdžius laikus, kai aš buvau gimnazijoje, galiu pasakyti, kad dabar labai daug talentingų žmonių: ir dainuoja, ir net tango šoka, tuomet buvome tik du dainuojantys, kurie užpildydavome visą programą (juokiasi). Į gimnaziją grįžtu kas mėnesį stebėti fizikos pamokų, tai jau apsipratau, tik liūdna, kad aš jau toks senas esu.

– Žinome, kad studijuojate labai skirtingas specialybes: fizika, medicina, politika, filologija, matematika, kodėl pasirinkote „Ratilio“?

– Į ansamblį nuėjau paskatintas auklėtojos ir lietuvių kalbos mokytojos G. Mališauskienės, norėjosi naujos veiklos ir mokytoja pasiūlė „Ratilio“, esu jai labai už tai dėkingas.

Kiti ansamblio nariai teigė, jog didžiausia įtaka buvo tėvų, giminių, kurie yra folkloristai, ir tradiciniai šokiai jiems jau žinomi nuo vaikystės, į „Ratilio“ visi eina dinastijomis.

Dėkojame visiems šventės dalyviams už šiltą ir linksmą popietę.

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – septintasis straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.