Jeigu vidutinė naftos kaina sieks 40 dolerių už barelį, o JAV dolerio kursas – 70,6 rublio, nuostoliai sieks 1 trln. rublių, apskaičiavo ekonomistai.

Jų nuomone, šalies valdžia nemažins išlaidų tokiu mastu – didelė tikimybė, kad padidės biudžeto deficitas.

Esant 40 dolerių už barelį kainai, biudžeto deficitas gali siekti 4,5 proc. BVP, esant 25 doleriams – 7,6 proc. BVP, teigiama ataskaitoje. Valdžia mėgina išlaikyti rodiklį ties 3 proc. BVP riba.

Jeigu dabartinė situacija rinkoje išliks bent jau metus, biudžetui subalansuoti vyriausybei teks priimti „radikalius sprendimus“ ne vėliau kaip kitų metų pradžioje, perspėja Plėtros centro vadovė Natalija Akindinova.

Atsižvelgiant į sausio mėnesį susiklosčiusią situaciją, vargu ar galima tikėtis pagerėjimo ekonomikoje, teigia ekspertai. Jeigu lapkričio mėnesio rodikliai leido vyrauti daugiau mažiau optimistinėms nuotaikoms, gruodį situacija smarkiai pasikeitė, teigiama Komentaruose.

„Greičiausiai Rusijos ekonomikoje, kuri taip ir nesuspėjo pasiekti augimo trajektorijos, prasidėjo nauja paspartinto smukimo fazė“, – rašo ekonomistai. Pastebima, kad tokios fazės paprastai trunka ne ilgiau kaip vieną-du ketvirčius, vėliau ekonomika prisitaiko, jei nenutinka naujų neigiamų sukrėtimų.

Infliacija Rusijoje antrąjį 2015 metų pusmetį paspartėjo, ši tendencija išliks ir 2016 metais, teigia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)