„Ateityje gali sukelti daug problemų, kadangi pinigų grynino sistema per bitkoinus gali pasinaudoti net tik organizuotos grupuotės, kurios verčiasi ginklų, prekyba, prekyba žmonėmis ir narkotikais, neatmestina galimybė, kad ateityje tokiomis pinigų gryninimo schemomis ir pinigų pervedimais gali pasinaudoti teroristai“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė K. Jucevičius.

Kaip skelbta, Lietuvos pilietis įtariamas dalyvavęs, „išplaunant“ 20 mln. eurų.

Kelių šalių teisėsaugininkai per bendrą operaciją sulaikė dešimt asmenų, tarp jų ir vieną lietuvį, kurie, kaip įtariama, pasinaudoję virtualia valiuta bitkoinais, „išplovė“ apie 20 mln. eurų, gautų iš prekybos narkotikais ir ginklais.

Tarptautinę operaciją organizavo Nyderlandų mokesčių ir muitų tarnyba (FIOD), bendradarbiaudama su Lietuvos finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir kitų užsienio valstybių teisėsaugos institucijomis, pranešė FNTT.

Tarptautiniame tyrime, apimančiame Nyderlandų Karalystę, JAV, Australiją, Maroką ir Lietuvą, išaiškinta, kad vadinamuosiuose anoniminiuose interneto puslapiuose (Dark Web) prekiauta draudžiamomis prekėmis, kaip įtariama, narkotinėmis medžiagomis, ginklais.

Paprastam vartotojui sunkiai prieinamuose anoniminiuose puslapiuose už įsigyjamas nelegalias prekes ir paslaugas buvo atsiskaitoma virtualia valiuta – bitkoinais. Ją vėliau virtualios valiutos prekeiviai – „išgrynintojai“ – iškeisdavo į grynuosius pinigus.

Su keliose užsienio valstybėse veikusia asmenų grupe siejamas ir Lietuvos pilietis, Kaune studijuojantis ekonomikos magistrantūrą ir pagal studentų mainų programą gyvenęs ir studijavęs užsienyje. Nyderlandų teisėsaugininkai jį įvardija kaip vieną svarbiausių asmenų šioje grupėje. Kauniečiui, kaip ir kitiems įtariamiesiems, inkriminuojamas pinigų plovimas.

Tarptautinės operacijos metu atlikta dešimtys kratų Nyderlanduose, Lietuvoje ir kitose valstybėse. Areštuotos prabangios transporto priemonės, grynieji pinigai, bankų sąskaitos ir kiti su nelegalioje prekyboje naudojamais bitkoinais siejami įrodymai.

FNTT pareigūnai per kratas Lietuvoje aptiko svarbių tarptautiniam tyrimui dokumentų ir daiktinių įrodymų – kompiuterinę techniką, prisijungimo prie nelegalios prekybos duomenis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)