41-ų metų L. DiCaprio, kartu su žymiu kompozitoriumi Hansu Zimmeriu, yra bene labiausiai „Oskaro“ nusipelnęs kino veikėjas iš visų, kurie dar negavo taip trokštamos statulėlės. Amerikietis, siekdamas šio titulo, dirbo su beveik visais garsiausiais kino režisieriais, įskaitant Martiną Scorsese, Quentiną Tarantino, Steveną Spielbergą, Jamesą Cameroną ir daugybe kitų. Šių metų darbas – ne išimtis.

Dviejų su puse valandos trukmės juostą sukūrė ne kas kitas, kaip praėjusių metų „Oskarą“ už geriausią režisūrą gavęs Alejandro Gomezas Iñaritu. Drama sulaukė daugybės teigiamų įvertinimų, laimėjo tris „Auksinius Gaublius“ ir gavo net 12 „Oskarų“ nominacijų – daugiausiai šiais metais. Viena iš nominacijų – Leonardo DiCaprio už geriausią vyrišką šių metų vaidmenį.

Rimta konkurencija

„Auksinį Gaublį“ už vaidybą šiame filme laimėjęs L. DiCaprio jau ruošiasi ir triumfui „Oskaruose“, tačiau, nepaisant daugybės pagyrų iš aistruolių pusės, pergalės šansai yra išties maži. Kokia gi to priežastis? Žmogus, laimėjęs „Oskarą“ šioje kategorijoje praėjusiais metais, – Eddie Redmayne'as. Jis, kaip ir „Hju Glaso legendos“ režisierius A. G. Iñaritu, rimtai įvertino norus pelnyti antrą „Oskarą“ iš eilės ir suvaidino viename skandalingiausių šių metų filmų – juostoje „Danų mergina“. Vasario 5-ąją dieną Lietuvoje debiutuosiančiame filme pasakojama apie pirmojo pasaulyje žmogaus, pasikeitusio lytį, transformaciją.

Per daug užuojautos

Kodėl gi E. Redmayne'as, o ne L. DiCaprio, yra pagrindinis šių metų „Oskarų“ favoritas? Dar nuo Marlono Brando laikų žinoma, jog JAV Kino Akademijos nariai, renkantys laimėtojus, nelabai mėgsta „šaunius“ vyrukus. Dėl šios priežasties L. DiCaprio negavo „Oskaro“ nei už „Titaniką“, nei už „Pradžią“ ar kitus filmus. Legendinio keliautojo Hju Glaso personažą suvaidinęs L. DiCaprio padarė tą pačią klaidą. Žiūrovams nereikia pastangų tam, kad užjaustų personažą – likimo nuskriaustas ir dėl savo gyvybės kovojantis Hju Glasas jau ir taip yra vertas užuojautos, juo labiau, kad jį įkūnija Kino Akademijos amžinai skriaudžiamas Leo.

Visai kas kita – Einaras/Lili Wegener, kurio istoriją parodė prieš metus į Steveno Hawkingo rolę įsijautęs Kembridžo auklėtinis. E. Redmayne'ui teko nepaprastai sunki užduotis per dvi filmo trukmės valandas parodyti dvi visiškai skirtingas asmenybes bei transformaciją tarp jų. Situaciją sunkina ir žiūrovų simpatijos – niekam ne paslaptis, kad didžioji visuomenės dalis vis dar blogai reaguoja į LGBT asmenis, kuo galime įsitikinti vien paskaičius filmo recenzijas „IMDB“, „Rotten Tomatoes“ ar „Kinopoisk.ru“ portaluose. Vis dėlto, kuo sugebėjau įsitikinti pats, E. Redmayne'as su užduotimi susitvarkė puikiai. Kraują stingdanti vaidyba nė sekundei neleidžia mums suabejoti istorijos tikrumu ir nuoširdumu. „Oskarų“ komisija tokius sunkius vaidmenis mėgsta – prisiminkime mikčiojantį Anglijos karalių suvaidinusį Coliną Firthą ar legendinio filmo „Forestas Gampas“ pagrindinį aktorių Tomą Hanksą.

Viltis – kitais metais

Nepaisant prognozuojamo šių metų fiasko, L. DiCaprio jau dabar prognozuojamas kitų metų „Oskaras“. Šį kartą publikos numylėtinis suvaidins filme „Pilnas kambarys“. Apie šio projekto ekranizaciją L. DiCaprio svajojo jau prieš 20 metų, tačiau darbai pajudėjo visai neseniai. „Oskaro“ siekiančiam aktoriui teks suvaidinti Billą Milliganą – serijinį žudiką, kuris negali kontroliuoti savo veiksmų dėl asmenybės disociacijos – iš viso Milliganas turėjo net 24 skirtingas asmenybes, atsakingas už skirtingus nusikaltimus. Visas jas teks suvaidinti būtent L. DiCaprio, kuris visai neseniai, pasak kai kurių internetinių portalų, pareiškė, kad ateityje norėtų ekrane suvaidinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!