Išskirtiniame pasaulinio lygio renginyje, pritraukiančiame įtakingiausius pasaulio verslo ir politikos asmenis, dalyvaujantis verslininkas portalui DELFI prisipažįsta, kad šiemet dalyvius itin skiriamas dėmesys saugumui. Tačiau šiemet Pasaulio ekonomikos forume ne tik daug saugą užtikrinančių darbuotojų: daug diskusijų ir kalbų skiriama ir ne fiziniam, o technologiniam saugumui.

Vienas inovatyviausių Lietuvos verslininkų prasitaria, su kokiais žmonėmis jam teko susidurti tris dienas trunkančiame renginyje bei kiek kainuoja kelių dienų išvyką į Davosą.

– Kokiomis nuotaikomis šiandien gyvena renginio dalyviai ir kokios pagrindinės temos aptarinėjamos?

- Reikia pripažinti, kad šiemet renginys labai pasisekęs, nes yra labai daug įdomių diskusijų. Pirma diena buvo skirta pagrindinei temai – ketvirtoji technologijų revoliucija. Tai ir yra viena priežasčių, kodėl šiemet atvykau į Davosą, nes dėmesys, skirtingai nei anksčiau, labai koncentruotas į technologijas. Kalbame apie tokias technologijas kaip daiktų spausdinimas ar kriptovaliutos.

Žinoma, yra ir daugiau aktualijų. Pavyzdžiui, saugumas. Šia tema kalbama nuo technologijų saugumo, daiktų interneto, kaip jie turi bendrauti tarpusavyje, atpažinti vienas kitą, iki fizinio saugumo, nes tai yra susiję su buvusiais įvykiais Prancūzijoje.

Be abejo, daug dėmesio skiriama Kinijai, nes negalima nematyti jos ekonomikos augimo problemų.

Be to, daug diskusijų sulaukia ir „brexit“ (liet. Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos) klausimas.

– Tai ne pirmas Jūsų vizitas forume. Kada apsilankėte pirmą kartą?

– Pirmą kartą dalyvavau, kai gavau Pasaulio ekonomikos forumo technologijų pionieriaus apdovanojimą 2011 m. Nuo tada kas porą metų užsuku, nes be galo įdomus renginys.

– Palyginus su ankstesniais metais, ar matote pokyčių forume?

- Matomas labai didelis saugumo lygis. Truputėlį liūdna tai matyti. Šiemet, kiek teko girdėti, saugumų rūpinasi iki 10 tūkst. žmonių. Matome karių gatvėse. Nesakyčiau, kad nejauku, jog tenka matyti tiek ginklų tokiame susitikime, bet, žinoma, tai palieka įspūdį, kad saugumui dėmesio skiriama labai daug.

Be to, daug dėmesio diskusijose skiriama kriptovaliutoms (pvz., bitcoin – red.). Prieš porą metų buvo kalbama tik apie tai, koks blogis yra kriptovaliutos, o šiemet net jomis galima atsiskaityti pačiame Davose, užsisakyti viešbutį.

Taip pat pastebiu, kad labai plečiasi dalyvių ratas. Jei 2011 m. tai buvo labai išskirtinę bendruomenė sutelkiantis renginys, tai dabar daug naujų iniciatyvų, kurios pritraukia daug jaunimo.

– Ar pavyko jau pabendrauti su Jums išskirtinį įspūdį palikusiu verslo atstovu?

– Teko susidurti su aktoriumi Kevinu Spacey, nes trečiadienį dalyvavau diskusijoje apie kibernetinį saugumą. K. Spacey yra ne tik žymus aktorius, bet ir verslininkas. Jis kalbėjo, kaip asmeniškai nukentėjo dėl „Sony“ duomenų nutekinimo. Jo elektroninio pašto adresui patekus į „blogiukų“ rankas, jis pradėjo gauti labai daug laiškų ir jam teko keisti asmeninio pašto adresą. Tai parodo, kad net ir tokie aktoriai kenčia nuo kibernetinio saugumo trūkumo. Teko su juo persimesti ir pora žodžių.

– Su kuo labiausiai norėtumėte pabendrauti iš šių metų Pasaulio ekonomikos forumo svečių?

– Prieš trejus metus turėjau garbę susitikti su Sheryl Sandberg („Facebook“ vadovė – red.). Taip atsitiko, kad tiek tuometinė mano kompanija „GetJar“, tiek „Facebook“ turėjo bendrus investuotojus – „Accel Partners“.

Vakar ji ir naujasis „Microsoft“ vadovas Satyas Nadellas labai daug kalbėjo apie technologijų ateitį ir buvo išsakytos futuristinės idėjos. Sh. Sandberg kalbėjo apie tai, kaip „Facebook“ platforma gali išsivystyti iki tokių technologijų kaip empatiją žmonėms jaučiantys robotai. Tikriausiai apie tai persimesti žodžiu su ja būtų įdomu.

Būtų įdomu ir su „Microsoft“ nauju vadovu susitikti, nes jau anksčiau buvo daug šnekama, kad „Microsoft“ reikalingas naujas kraujas. Man teko prieš porą metų bendrauti su senąja komanda, tuomet buvo pripažįstama, kad „Microsoft“ nesugebėjo laiku pereiti prie mobiliųjų technologijų. Ar sugebės pereiti į virtualią realybę, taip pat išlieka klausimas.

– Suprantu, kad technologijų pasaulis Jums įdomiausias, tačiau forume daug kalbama ir apie bendrą pasaulio ekonominę būklę. Kokios nuotaikos lydi renginio dalyvius dėl pasaulio ekonomikos artimiausiu metu? Ar lėtėjantis ekonomikos augimas Kinijoje, neramumai akcijų biržoje netelkia debesų virš į renginį susirinkusių įtakingiausių pasaulio ekonomikoje žmonių?

– Atsiribojus nuo technologinių klausimų, viena pagrindinių temų čia – investicijos: dalyvauju pokalbiuose įvairiose srityse (rizikos kapitalas, privatūs fondai, bankai). Čia turėsiu apie 15 susitikimų investicijų klausimais.

Po 2008 m. krizės ir po jos sekančio augimo dabar matau labai daug skepticizmo. Kad ir kaip keistai skambėtų, bet čia tenka kalbėti ir apie technologijų sektorių: nėra kritimo, bet jaučiasi pauzė. Kalbama, kad technologijos turėtų būti finansuojamos naujais instrumentais, nes senieji ne visada tinka.

Kalbama ir apie Amerikos ekonomiką, ir apie tai, kad ypač pakilus dolerio vertei Amerika rodo ne vienareikšmiškus signalus. Kalbame apie tai, kad nauji išleisti pinigai ir jų bazę padauginus iš multiplikatoriaus jau pradeda viršyti visos Amerikos ekonomikos vertę, o tai kelia tam tikrus ženklus, kad korekcijos finansų rinkoje labai tikėtinos.

Taigi kitaip nei 2015 m., kai buvo kalbama apie augimą, dabar kalbama apie atsargumą. Apibendrinant galima sakyti, kad apie kritimus kol kas nešnekama, bet pabrėžiama, kad investuotojai turi būti išmanūs.

- Bilietas į Davose vykstantį Pasaulio ekonomikos forumą kainuoja apie 20 tūkst. JAV dolerių. Taip pat renginio metu mieste ne pačios palankiausios kišenei viešbučių kainos. Ar šios investicijos Jums atsiperka? Ar Jums tai daugiau investicijos į asmeninį tobulėjimą?

- Žinoma, tai nėra pigus renginys, bet tuo yra pasiekiama, kad rimtų intencijų neturintys dalyviai čia ir neatvažiuotų. Taigi mokesčiu užtikrinama ir renginio kokybė.

Manau, kad šis renginys kuria tris pagrindines vertes. Viena yra verslo kryptis: tikrai labai sunku per tris dienas vienoje vietoje sutikti tiek verslo partnerių, verslo lyderių. Čia iš anksto žmonės pasiruošia ir skiria dėmesį neformaliems susitikimams. Šie susitikimai naujokus gali ir šokiruoti. Jei čia ateina kažkas su blizgančiais batais, tai jau parodo, kad žmogus – naujokas, nes senbuviai čia vaikšto su sportiniais batais ar storais drabužiais: čia yra daug sniego ir renginyje sunku „blizgėti“, kai toks klimatas.

Antra, tai asmeninio tobulėjimo galimybė. Dėmesys skiriamas renginyje turėti visų verslo ir kitų sričių atstovų. Autobuse, pavyzdžiui, teko važiuoti su Nobelio premijos laureatu medicinos srityje. Taip pat daug visuomenininkų ir politikų. Čia kiekvienas žmogus yra unikalus ir išskirtinis.

Trečias dalykas – reikia suprasti, kad renginys Davose yra tik ledkalnio viršūnė. Tokių renginių vyksta dešimtimis kasmet – nuo Kinijos iki Pietų Afrikos ar Pietų Amerikos. Yra daugybė iniciatyvų organizuoti renginius, pasinaudojant Europos ekonomikos forumo platforma. Tai puiki vieta pasiekti norimus tikslus. Į renginį galima žiūrėti kaip į instrumentą judėti pirmyn ne tik versle, bet ir kitose srityse.

- Ar esate susiskaičiavęs, kiek konkrečiai Jums kainuoja išvyka į Europos ekonomikos forumą Davose?

- Gal sumų neįvardysiu, bet jei skaičiuotume dar litais, tai suma šešiaženklė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)