Pareiškimo tekstas:

„Nuo 1985 metų per kiekvienas rungtynes namie ir svečiuose aktyviai palaikančią „Žalgirio“ komandą, esmingai prisidėjusią prie jos išsaugojimo per 2009 metų krizę, neramina pastaruoju metu padažnėję vieši Vilniaus miesto vadovų samprotavimai apie Vilniaus „Žalgirio“ komandos siekius ir perspektyvas rungtyniauti Lenkijos futbolo pirmenybėse.

Jaučiame pareigą pareikšti savo principinį nepritarimą tokiai idėjai.

Jos autoriams norime priminti, kad be kelių lokalių išimčių Europos futbole egzistuoja nacionalinių čempionatų sistema, pagal kurią visi klubai, vadovaudamiesi sportiniu principu, dėl patekimo į UEFA taurių turnyrus varžosi savo valstybių nacionalinėse pirmenybėse. Tai yra esminis tarptautinių futbolo organizacijų UEFA ir FIFA principas, tuo išskiriantis futbolą iš daugumos sporto šakų. Vadovaujantis šiuo principu, nacionaliniams čempionatams yra išskiriamos konkrečios dalyvių kvotos į UEFA taurių turnyrų atrankines kovas.

Mūsų giliu įsitikinimu Lietuva nėra nykštukinė šalis. Jos klubinio futbolo bendruomenė yra pajėgi savarankiškai rengti ir administruoti savo nacionalines pirmenybes, kas ir daroma nuo 1990 metų.

Diskutuojama idėja Lietuvos futbolo čempionams rungtyniauti Lenkijos pirmenybėse yra kontraversiška tiek politiniu, tiek sportiniu aspektu. Mūsų nuomone, egzistuoja reali rizika, jog toks sprendimas viešoje opinijoje nuvertintų Lietuvą iki tos šalies provincijos lygmens. Taip pat legendinio klubo pasitraukimas iš nacionalinio čempionato labai jį susilpnintų ir neigiamai paveiktų tolimesnę klubinio futbolo plėtrą Lietuvoje.

Kategoriškai nesutikdama su Vilniaus miesto vadovų spekuliacijomis dėl galimo mylimos komandos dalyvavimo svečios šalies čempionatuose, Vilniaus „Žalgirio“ aistruolių bendruomenė „Pietų IV“ reikalauja iš Savivaldybės ir Vilniaus futbolo klubo „Žalgiris“ atsakingų asmenų susilaikyti nuo sprendimų bandant įgyvendinti diskutuotiną idėją. Aistruoliai pasilieka sau teisę bet kokius tolimesnius oficialius veiksmus šiuo klausimu traktuoti kaip prieštaraujančius Vilniaus „Žalgirio“ bendruomenės interesams, kenkiančius Lietuvos klubinio futbolo reputacijai ir perspektyvai.

Turėdami omenyje, kad Vilnius yra Lietuvos, o ne kokios nors kitos šalies sostinė, mes teigiame, kad Vilniaus „Žalgirio“ vieta yra Lietuvos pirmenybėse ir UEFA taurių turnyruose, o ne kitos šalies ar kokioje nors dirbtinai sukurtoje viršnacionalinėje lygoje.

Vilniaus „Žalgirio“ aistruolių bendruomenė „Pietų IV“ visada palaikė ir palaikys nuoseklų klubo vadovų ryžtą stiprinti A lygos pirmenybių skaidrumą bei patrauklumą, diegiant sąžiningo žaidimo principus ir kviečia Juos viešai, aiškiai pareikšti savo poziciją diskutuojamu klausimu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)