Šiuo metu vykstančiuose klinikiniuose tyrimuose dalyvauja 20 pacientų, kuriems yra diagnozuotas nutukimas, – skelbia medicaldaily.com. Jie vartoja piliules su normalaus svorio individų išmatomis. Kartu yra stebima jų žarnyno mikrobiologinės pusiausvyros kaita. Dr. Elaine Yu kartu su kolegomis mokslininkais iš Masačusetso ligoninės (Massachusetts General Hospital) viliasi, kad šis eksperimentas pateisins viltis.

Ji teigė kol kas negalinti prognozuoti tyrimų rezultatų, tačiau patikino, kad jeigu viskas vyks, kaip yra suplanuota, fekalijų transplantai ne tik pakeis pacientų svorį, bet ir kūno riebalų kiekį bei jautrumą insulinui – pagrindinius nutukimą lemiančius faktorius.

12 savaičių laikotarpiu pusė pacientų vartos šaldymo būdu išdžiovintų fekalijų kapsules, o kita pusė – placebo piliules. Mokslininkai stebės proceso eigą metus ar ilgiau – priklausomai nuo to, kaip pasiseks pirmieji bandymai. Pacientams nebus skirta jokia speciali dieta. Tikimasi, kad jie ir toliau gyvens pagal jiems įprastus fizinio aktyvumo ir maitinimosi įpročius. Bus stebima kiekvieno paciento fekalijų sudėtis, norint nustatyti žarnyno mikrobiologinę pusiausvyrą.

Nors fekalijų transplantai žarnyno gydymui buvo naudojami ir anksčiau, tačiau, anot New York Times, didžiausias šių tyrimų iššūkis buvo sukurti tinkamas kapsules fekalijų masei. Ne pelno bendrovė „OpenBiome“ sukūrė kapsulę, kuri ištirpsta plonojoje žarnoje, tačiau išlieka nepakitusi kambario temperatūroje. Tai yra labai svarbus žingsnis, nes išmatos dažniausiai ištirpdavo kapsulėje.

Žarnyno mikroflorą sudaro trilijonai mikroorganizmų, kurie gali sverti apie 2 kilogramus. Beveik du trečdaliai žmogaus mikrobiomo yra unikalūs ir būdingi tik tam žmogui. Vadinasi, nutukusio ir lieso žmogaus mikrobiomai yra skirtingi. Žarnyne randami mikroorganizmai padeda imuninei sistemai kovoti su infekcijomis, virškinimo sistemai apdoroti valgomą maistą, gamina B ir K vitaminus. Žmogui augant, auga ir jo mikrobiomas. Gimdoje esančio kūdikio žarnynas yra sterilus, tačiau vos tik jam gimus ima vystytis jo unikali žarnyno mikroflora, kuriai daro įtaką įkvepiamas oras ir valgomas maistas.

Mokslininkai tikisi atrasti alternatyvą kovoje su nutukimu. Atradimai ateityje padės tiksliau gydyti ir žarnyno ligas.