Moteris nerimauja, kad jos amžius gali būti pagrindinė priežastis, kodėl jai nepavyksta sugrįžti į darbo rinką.

46 metų J. Marcinkevičienė pernai rugsėjį buvo privesta palikti darbą draudimo įmonėje, kur pradirbo ketvirtį amžiaus.

„Mano patirtis nesena, bet labai skaudi, – portalui DELFI pasakojo šiuo metu nedirbanti moteris. – Iš pradžių buvau labai optimistiškai nusiteikusi, o dabar tas optimizmas blėsta, bet noriu dirbti, rankų nenuleisiu“.

Draudimo paslaugas siūlančioje įmonėje moteris savo karjeros metais dirbo tiek skyriaus vadovės darbą, tiek paskutiniais metais darbuotojų ugdymo srityje.

„Turiu du diplomus bei daugybę įvairių kursų sertifikatų. Negalėčiau pasakyti, kad neatitikau lūkesčių, tačiau vieną dieną jauna vadovė, laikinai einanti mano vadovės pareigas, pasakė, kad mano amžius ir požiūris neatitinka šių laikų, todėl nedelsiant esu atleidžiama, nors ir turiu vaiką iki 14 metų“, – pasakojo J. Marcinkevičienė.

Pasak jos, tiesiog vieną dieną moteriai buvo įteiktas pranešimas apie numatomą atleidimą.

„Įmonėje vykdomas kasmetinis darbuotojų vertinimas ir niekada nesu gavusi blogo vertinimo. Kai pranešė apie artėjantį atleidimą, iškart pasakiau, kad savo noru neišeisiu, iš pradžių nenorėjo kompensacijos mokėti, bet suderinome, kad gaučiau tai, kas priklauso, tai bent išsikovojau šiaip ne taip išeitinę už savo išdirbtus metus“, – atviravo pašnekovė.

Nesupratusi, kodėl buvo atleista iš darbo, moteris pasakojo, kad yra pilna jėgų ir dirbdavo daug ilgiau nei 8 val. per dieną.

„Bet, deja, jauniems vadovams tokio amžiaus žmonės atrodo jau nurašyti, tačiau jie pamiršta, kad laikas visiems bėga vienodai. O įdomiausia, kad jau po savaitės mano vietoje dirbo nauja, jauna mergaitė“, – savo nusivylimą išliejo J. Marcinkevičienė.

Nenuleidusi rankų po darbo praradimo moteris dar rudenį kibo į naujo darbo paieškas, tačiau per šį laikotarpį susidarė įspūdį, kad darbdaviams svarbus tik darbuotojo amžius: „Kalbant apie naujo keturių mėnesių darbo paieškas, susidariau įspūdį, kad mano gyvenimo aprašyme darbdaviai paskaito tik iki asmens kodo, nors vienas atvejis buvo, kai pasikvietė į pokalbį. Reikalavimai buvo nerealūs, o alga – realus minimumas. Matyt, pagalvojo, kad tokio amžiaus žmogus jau turi sutikti su bet kokiomis išnaudojimo sąlygomis, įskaitant savo automobilio nuolatinį eksploatavimą be jokių amortizacinių išlaidų atlyginimo“.

Nepaisant nemalonios patirties ieškant darbo šiaulietė iš paskutinių jėgų stengiasi išlaikyti optimizmą. Nors moteris ieško darbo pardavimų srityje, kadangi tuo užsiėmė draudimo įmonėje, ji neatmeta galimybės išsilaikyti brokerio licenciją ir grįžti į draudimo sektorių.

Pirmenybė 25-34 m. darbuotojams

CV online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė pastebi, kad vis dar rinkoje paklausiausi išlieka 25-34 m. išsilavinę, darbinės patirties turintys specialistai.

„Jiems teikiama pirmenybė. Ir tik esant dideliam trūkumui reikalingų šios amžiaus grupės darbuotojų žvalgomasi kandidatų tarp jaunesnių ar vyresnių“, – konstatavo pašnekovė.

R. Karavaitienės teigimu, darbo patirtis yra vienas iš pagrindinių kriterijų renkantis darbuotoją, tačiau ne visiems darbams tai yra aktualu. Pavyzdžiui, kai kurios įmonės mieliau renkasi imlų, gebantį ir norintį mokytis ir tobulėti darbuotoją, nepriklausomai nuo jų turimos ar neturimos patirties.

Taip pat specialistė pastebėjo, kad darbdaviams yra svarbu būsimo darbuotojo motyvacija.

„Taigi, ne amžius yra lemiamas kriterijus. Kai kurie jau 20 m. būna nemotyvuoti ir be jokių tikslų, o kiti ir turintys daugiau nei 50 m., tačiau viskuo domisi. Jie „dega“ savo darbu“, – pridėjo pašnekovė.

Pernai – 46 tyrimai

Kaip informuoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, pernai gauti 46 skundai bei tarnybos iniciatyva pradėti tyrimai dėl diskriminacijos amžiaus pagrindu.

Didžioji dalis skundų – dėl darbo skelbimų. 2013 m. buvo gauti 24 skundai, 2014 m. – 23.

„Lygių galimybių kontrolierius, nustatęs diskriminaciją dėl amžiaus, gali priimti vieną iš galimų sprendimų: įspėti darbdavį dėl pažeidimo, siūlyti nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus, sunkesnio pažeidimo atveju – skirti administracinę baudą, kurios dydis yra nuo 33 eurų iki 580 eurų“, – aiškino tarnybos vyresnioji patarėja Laima Vengalė-Dits.

Kaip nurodoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ataskaitoje, vyresnio amžiaus žmonių diskriminacija – viena iš labiausiai paplitusių diskriminacijos formų Lietuvoje. Ši diskriminacija paskutiniais metais itin ryškėja užimtumo sferoje.

Su neigiamomis darbdavių nuostatomis vyresnių žmonių atžvilgiu susiduria žmonės, sulaukę 50 metų amžiaus ir vyresni.

Pastebima, kad jauni modernių pažiūrų darbdaviai neigiamai ir kritiškai vertina vyresnius darbuotojus.

Vyresnės kartos žmonės priskiriamos savybės kaip pasyvumas, nelankstumas, nemokėjimas naudotis šiuolaikinėmis technologijomis, kompleksų ir baimių turėjimas, priešiškumas naujovėms.

Lygių teisių kontrolieriaus tarnyba taip pat pabrėžia, kad amžius labiau neigiamai veikia moteris nei vyrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1031)