Kaip tapti supertėčiu? Ogi štai taip!

Liaukitės galvoti vien apie save. Gyvenimas jau nebesisuka vien jūsų reikmėms ir norams. Kuo greičiau jūs susitaikysite su šiuo faktu, tuo būsite laimingesnis.

· Reaguokite į tai, kas dedasi aplinkui jus. Vyrai dažniausiai yra egocentriški ir gali tiesiog nepastebėti kitų žmonių reikmių, ypač naujose situacijose (pvz., gimus vaikui). Apsidairykite ir pagalvokite, ką jūs galėtumėte padaryti dėl savo artimųjų (ypač žmonos). Patikėkite, jūsų pastangos atneš į šeimą harmoniją.

· Nors trumpam tapkite ,,savanoriu patarnautoju“. Tėvystė neatskiriama nuo meilės ir moralinės paramos, kurią jūs patys savanoriškai rodote savo šeimai, bet...dažnai tai pareikalauja iš jūsų ,,papildomos“ energijos. Būtent į jūsų šventas pareigas įeina užduotis sutverti vaikišką lovytę, nupirkti ir įtvirtinti vaikišką sėdynę automobilyje, o taip pat padėti skalbiant vystyklus ar tvarkant žaislus.

· Kantrybės, kantrybės ir dar kartą kantrybės. Jeigu tai būtų įmanoma, aš rekomenduočiau kiekvienam tėčiui pasiskiepyti nuo netikėtumų. Išaiškėja, kad net su pačiais brangiausias žmonėmis mes elgiamės blogiau, negu su kolegomis darbe. Pasistenkite sumažinti kriterijus ir nebūkit ,,kasdien pasiruošę“ skandalui šeimoje

· Mokykitės vaidinti. Ne vaidmenį, juk mes esame šiuolaikiški žmonės ir, be to, kasdien ,,dėvime“ kaukes – namuose, gatvėje, darbe...Be to, visuomenė reikalauja iš mūsų taisyklių paisymo, tvarkos, gyventi pagal nusistovėjusį gyvenimo stilių ir nešti pareigų naštą. Mokykitės žaisti žaidimus, taip nerūpestingai ir linksmai, kaip žaidžia jūsų vaikai.

Visiems būtina atsipalaiduoti, surandant malonumus paprastuose dalykuose. Mokykitės džiaugtis tuo, ką duoda kiekviena šeimyninio gyvenimo diena. Negailėkite laiko teigiamoms emocijoms: tai pagrindinė psichologinės higienos taisyklė, ne mažiau privaloma kiekvienam kultūringam žmogui kaip ir dantų valymas!

· Būkite lankstūs ir prisitaikantys. Laikai, kai jūsų gyvenime viešpatavo tvarka ir viskas buvo iš anksto suplanuota, nesugrįžtamai praėjo. Sveiki atvykę į pasaulį, valdomą chaoso! Žinoma, nėra to blogo, kas neišeitų į gera: įrodyta, kad dvasinių išteklių treniruotė, mokanti žmones prisitaikyti, palaiko reikalingą tonusą, ir, suprantama, išlaiko jus jaunus, sveikai protaujančius ir viskam pasiruošusius.

· Šeimoje svarbiausi – tėvai. Namams vadovauja vyras ir žmona, o ne jūsų vaikutis. Pasiekite bendro susitarimo su žmona dėl pagrindinių auklėjimo dalykų, kurkite pagrindines taisykles – ir jų laikykitės. Ir dar: visada palaikykite žmonos pusę, kai ji su vaikais svarsto ginčytinus klausimus.

· Klausykite ir girdėkite namiškius teisingai. Ne taip svarbu, ką jie kalba, bet kaip jie kalba, turint omenyje ir tai, ką jie nutyli. Jūsų užduotis – prisiminti, kad tinkamai organizuotas bendravimas šeimoje – laimės pagrindas. Dabar, kol šeimoje neįsigalėjo žalingi įpročiai, padėkite racionalaus bendravimo pagrindus. Padarykite taip, kad ir vaikai, ir suaugę jūsų šeimoje nebijotų išsikalbėti, kas jiems širdyje.

· Būkite sąžiningi. Dedant sėkmingo gyvenimo pagrindus savo šeimoje, neužmirškite, kad tai labai priklausys nuo jūsų sąžiningumo. Vaikai įgyja (arba ne) šią savybę sekdami kasdieniniu tėvų pavyzdžiu. Kalbėkite tiesą, taip palaipsniui išmokysite vaikus ją suprasti, kokia karti ji bebūtų.

· Sveikame kūne – sveika siela. Savo planuose neužmirškite palaikyti sveiko šeimos tonuso. Reikalaukite, kad šeimos dietoje vyrautų racionalios ir sveikos mitybos įpročiai, na, ir patys laikykitės to, ko reikalaujate iš kitų. Būkite fizinio aktyvumo iniciatoriumi laisvalaikio metu: sutikite, kad visada linksmiau ir sveikiau išeiti pasivaikščioti su vaiku ( ir žmona, jeigu ji nepavargo nuo kūdikio priežiūros rutinos), negu valandų valandas drybsoti fotelyje priešais televizorių!

· Neužmirškite draugų ir pažįstamų. Tačiau ...tegul ne jie atitraukia jus nuo šeimos, bet jūs ,,tempkite“ juos į savo šeimos veiklos lauką. Turėti šeimą ir dar vaiką – tai didelė atsakomybė, užimanti visą jūsų laisvalaikį. Neleiskite, kad neatidėliotini rūpesčiai neleistų jums pakankamai bendrauti su šeima. Laikas nuo laiko kvieskite į svečius savo draugus, gimines ir pažįstamus. Bendravimas su jais atliks didžiulį vaidmenį jūsų vaiko socialinių įgūdžių vystymuisi. Taigi nedvejokite, kai tik pajausite, kad vaikutis jau pakankamai paaugo, o jūsų gyvenimas jau ,,atėjote į vėžes“ po jo gimimo. Kvieskite svečius į namus – sušildykite juos savo šeimos židinio šiluma!

Visų svarbiausia:

Nelaukite kol jūsų paprašys – žiūrėkite, ką galite padaryti jūs pats.

· Būkite kantriu klausytoju ir - kantrybės!

· Nebūk toks rimtas, tėveli! Neužmiršk apie žaidimus!

· Atverkite namus svečiams

· Tai štai kokie yra patarimai tiems tėčiams, kurie nori būti puikūs šiame svarbiame gyvenimo tarpsnyje. Norite būti “super” – sekite tėviška nuojauta, kuri dažniausiai talpina savyje sveiką protą ir didžiulę meilę!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją