Kadenciją baigiantį Julių Kvedarą pretenduoja pakeisti: realiausiu kandidatu įvardijamas Edvinas Eimontas, dabar užimantis LFF generalinio direktoriaus postą, Benas Renatas Baltusis, į futbolą kol kas žvelgiantis iš verslo ir politikos perspektyvų (jis Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ klubo valdybos narys) ir dabartinis LFF varžybų ir renginių skyriaus vadovas Nerijus Dunauskas.

Išvakarėse ketvirtas kandidatas verslininkas Raimondas Karpavičius atsisakė dalyvauti rinkimuose. Manoma, kad pagrindiniu opozicijos kandidatu, grupės, pasivadinusios „Futbolo Sąjūdžiu“ lyderis, užkulisiuose susitarė su E. Eimontu užkasti karo kirvius.

E. Eimontas ir N. Dunauskas rinkimuose siekia pakilti pareigose, mat abu jau darbuojasi federacijoje.

Pagrindinės tezės, kurias kitą trečiadienį prieš balsavimą LFF narių delegatams ruošiasi išsakyti E. Eimontas ir N. Dunauskas, iš pažiūros sutampa.

Pirmas DELFI teigė norintis vasarį sušaukti konferenciją jaunimo futbolo klausimams aptarti. E. Eimonto planuose – savanoriško sporto mokyklų akreditavimo sistema, primenanti klubų licencijavimo procedūras. Taip esą būtų galima mažinti konfrontaciją tarp privačių ir biudžetinių mokymo įstaigų, o pažangiausios iš jų galėtų tikėtis federacijos paramos. E. Eimontas taip pat akcentuoja būtinybę keisti požiūrį į moterų ir studentų futbolą, imtis vystyti salės futbolą, kurio potencialą esą užaugino pastaraisiais metais Lietuvoje išdygusios arenos, išjudinti Seime stringančias Baudžiamojo kodekso pataisas, nukreiptas prieš sutartas rungtynes.

Kandidatai į LFF prezidentus

Vienas apie kitą šie du varžovai atsiliepia palankiai, pergalės rinkimuose atveju tiesiogiai ar tarp eilučių žadėdami generalinio direktoriaus postą.

Rinkimų procedūros

Sudėtingą rinkimų procesą smulkiai aptaria portalas sportas.info.

Po LFF Konferencijos, kurios tik pirmos 5 minutės buvo atviros žiniasklaidai (fotografams ir operatoriams), bus organizuojama spaudos konferencija, kurioje dalyvaus išrinktas LFF prezidentas. Ji planuojama ne anksčiau 18 val. Kadangi LFF Konferencijos darbotvarkė yra labai plati, bus renkamas LFF prezidentas, LFF Vykdomojo komiteto nariai ir LFF viceprezidentai, tikslų spaudos konferencijos laiką numatyti sunku.

Kas iš jų taps LFF prezidentu, spręs rinkėjai. Rinkėjai - tai LFF narių delegatai, kurių kiekvienas narys deleguoja po penkis. Nariai yra 10 regioninių futbolo federacijų ir šešios asociacijos (teisėjų, masinio futbolo, salės futbolo, moterų futbolo, futbolo techninio vystymo, vaikų ir jaunių futbolo).

Viso balsavimo teisę turi 80 rinkėjų.

Tauragės apskrities futbolo federacija buvo suspenduota LFF, tačiau prieš vykstant rinkimams sankcijos TAFF buvo panaikintos. TAFF atstovai vadovauja Arūnas Pukelis, dar žinomas „Šviniaus“ pravarde.

LFF prezidento rinkimai – 11-as klausimas Konferencijos programoje. Išrinkus prezidentą, balsuotojų laukia dar dveji rinkimai.

Iš karto po prezidento bus išrinktas naujas Vykdomasis komitetas. Po to bus renkami viceprezidentai.

Vykdomąjį komitetą sudaro 13 narių. Vienas jų – LFF prezidentas, šeši – asociacijų atstovai. Todėl renkami bus tik šeši VK nariai.

Nuostatos, apibrėžiančios visų pozicijų (LFF Prezidento, LFF Vykdomojo komiteto narių ir LFF viceprezidentų) procesą nurodo, kad balsavimai bus vykdomi slaptai. Balsavimai bus vykdomi užpildant specialią balsavimo kortelę ir ją įmetant į balsadėžę. Balsavimo vykdymo kambaryje draudžiama naudoti bet kokius elektroninius įrenginius, įskaitant, bet neapsiribojant, telefonus, fotoaparatus, video kameras.

Rinkimų vykdymo eigą, jos teisėtumą ir balsų skaičiavimo teisingumą prižiūrės audito įmonės įgaliotas atstovas.

Delegatui neįmetus balsavimo kortelės į balsadėžę arba įmetus į balsadėžę balsavimo kortelę, kurią užpildžius nebus išreikšta aiški delegato valia dėl kandidato (-ų) pasirinkimo, laikoma, jog toks delegatas atsisako dalyvauti balsavime ir jame nedalyvauja.

Specialios LFF prezidento rinkimų nuostatos nurodo, kad prieš pradedant LFF prezidento balsavimo procedūrą, LFF Konferencijos pirmininkas suteikia kiekvienam kandidatui į LFF prezidentus teisę kreiptis į LFF Konferencijoje dalyvaujančius delegatus. Kiekvieno kandidato kreipimosi trukmė neturi viršyti 10 minučių.

Kiekvienas LFF delegatas bus kviečiamas po vieną pagal registracijos sąrašą eilės tvarka į balsavimo vykdymo kambarį.

Balsavusiems visiems pageidavusiems dalyvauti balsavime LFF delegatams, balsų skaičiavimo komisija atidaro balsadėžę ir suskaičiuoja balsus. Suskaičiavus balsus, balsų skaičiavimo komisijos pirmininkas perduoda rezultatus LFF Konferencijos pirmininkui, kuris juos paskelbia LFF Konferencijoje dalyvaujantiems delegatams.

Pirmame rinkimų etape neišrinkus LFF prezidento, tokia pačia tvarka kaip pirmas rinkimų etapas yra rengiamas antras rinkimų etapas, kuriame dalyvauja 2 daugiausiai balsų surinkę kandidatai.

Specialios LFF Vykdomojo komiteto narių rinkimų nuostatos nurodo, kad renkant LFF Vykdomojo komiteto narius, kiekvienas delegatas turi 6 balsus, tačiau už 1 kandidatą gali atiduoti tik 1 balsą.

Balsavimas vykdomas balsavimo kambaryje, kviečiant po vieną LFF delegatą pagal registracijos sąrašą.

Balsavus visiems pageidavusiems dalyvauti balsavime LFF delegatams, balsų skaičiavimo komisija atidarys balsadėžę ir suskaičiuos balsus. Suskaičiavus balsus, balsų skaičiavimo komisijos pirmininkas perduoda rezultatus LFF Konferencijos pirmininkui, kuris juos paskelbia LFF Konferencijoje dalyvaujantiems delegatams. Jeigu keli kandidatai surinko vienodą skaičių balsų, bus rengiamas papildomas balsavimas dėl tokių kandidatų, kur kiekvienas delegatas turi po 1 balsą, o išrinktais laikomi kandidatai, surinkę daugiausiai balsų. Išrinkus visus LFF Konferencijos renkamus LFF Vykdomojo Komiteto narius, LFF Konferencija atviru balsavimu tvirtina visą LFF Vykdomojo komiteto sudėtį.

Specialios LFF Viceprezidentų rinkimų nuostatos nurodo, kad LFF viceprezidentų (pirmo, antro, trečio ir t.t.) rinkimai yra vykdomi tuo pačiu metu.

Jeigu tas pats kandidatas yra išrenkamas į kelias LFF viceprezidento pozicijas, jis laikomas išrinktu tik į aukštesnę pagal svarą LFF viceprezidento poziciją, o dėl kitų LFF viceprezidentų pozicijų yra rengiami pakartotiniai rinkimai, kuriuose dalyvauja likę kandidatai į atitinkamus LFF viceprezidentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)