Prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen papasakos, ką geria šaltais žiemos vakarais visas pasaulis ir patars, kuo pakeisti tradicinę arbatą.

Žvilgsnis iš arčiau į pasaulio šalių gėrimų puodelius

„Karšti gėrimai atvėsus orams populiarūs visame pasaulyje nuo Skandinavijos iki Australijos, daugelis šalių turi net savo tradicinius gėrimų receptus. Dažnai žiemos gėrimai būna saldūs, taip pat tankesnės tekstūros – jų gaminimui naudojami kiaušiniai, plakta grietinėlė ar šokoladas. Ypatingai populiaru visame pasaulyje žiemą gėrimus skaninti prieskoniais, vaisiais, uogomis, net saldainiais“, – apie pagrindines tendencijas pasakoja kulinarė.

Vienas populiariausių žiemos gėrimų – karštas vynas su prieskoniais ir citrusiniais vaisiais. Jis ypatingai dažnas gėrimas Vokietijoje, Austrijoje, kur yra vadinamas Gluhwein.

Baltasis Gloggas – tai skandinaviškas gėrimas, kurio yra nemažai variacijų, tačiau pagrindą sudaro baltas ar raudonas vynas, prieskoniai, vaisiai, apelsino žievelė, imbieras.

Sbiten – rusiškas itin saldus medaus gėrimas, kurį gardina įvairiomis uogienėmis, prieskoniais, imbieru, citrina ar mėta.

Wattlecino – šis įdomaus pavadinimo gėrimas, kitaip dar vadinamas Australiška kapučino kava, yra gaminamas iš maltų australietiškos akacijos (angl. Wattle) sėklų. Gėrimas turi švelnaus kakavos, kavos bei riešutų skonio.

Keletas šildančių receptų

Indiška Chai arbata

Ši arbata netruko išpopuliarėti visame pasaulyje, tai puikus prieskonių, juodosios arbatos ir pieno derinys. Ši arbata primena mūsų mėgstamą kakavą, tad patiks ir vaikams.

Jums reikės: žiupsnelio malto kardamono arba 8 kardamono sėklų, 8 gvazdikėlių, dviejų cinamono lazdelių, pipirų grūdelių, gabalėlio tarkuoto imbiero, dviejų puodelių pieno, keturių pakelių juodos arbatos, rudojo cukraus pagal skonį.

Gaminimas. Prieskonius, išskyrus cinamoną ir imbierą, sumalkite ar kitaip susmulkinkite. Juos kartu su cinamono lazdelėmis, imbieru ir pienu bei dvejomis stiklinėmis vandens užvirinkite puode. Nukelkite nuo ugnies, įdėkite arbatos pakelius, uždenkite ir leiskite pabūti dešimčiai minučių. Nukoškite, supilkite į puodelius ir pasaldinkite cukrumi.

Meksikietiška prieskoninė kakava

Kakavos variacijų – labai daug, tačiau meksikiečiai dar nuo majų civilizacijos pradžios, kurioje ir gimė šokoladas – bene geriausiai žino, kaip paruošti šį gardų gėrimą.

Jums reikės: saldintos kakavos miltelių, žiupsnelio maltų aitriųjų pipirų, žiupsnelio malto cinamono, keleto šaukštų saldintos plaktos grietinėlės.

Gaminimas. Paruoškite kakavą taip, kaip ją mėgstate. Įberkite cinamono ir maltų čili pipirų. Ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės ir ją pabarstykite dar žiupsneliu prieskonių.

Angliškasis kiaušinių kokteilis

Be šio kokteilio neįsivaizduojamos nei vieno anglo, amerikiečio ar kanadiečio Kalėdos. Šis gėrimas – viskas ko reikia sušilti, kai lauke taip žvarbu.

Jums reikės: 400 ml plakamos grietinėlės, pusės stiklinės cukraus, šaukštelio malto muškato, keturių didelių kiaušinių.

Gaminimas. Į puodą supilkite grietinėlę, cukrų ir muškatą, šiek tiek pakaitinkite. Plaktuvu apie vieną minutę žemiausiu greičio pasirinkimu išplakite kiaušinius. Plakdami po truputį pilkite pakaitintą grietinėlės masę ir plakite dar 30 sekundžių iki kol susidarys putos. Pateikite šiltą.

Dar daugiau skanių karštų gėrimų galite paragauti tokios šalyse, kaip Bolivija, Kolumbija, Italija, Japonija, Egiptas, Turkija, Australija, Kanada ir daugelyje kitų. Karštas gėrimas gali būti ne tik šildantis, tačiau ir sotus, įdomaus pikantiško skonio, neretai panašus į desertus, kurių taip norisi tamsiais žiemos vakarais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją