Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė, kad Kelių eismo taisykles (KET) šiurkščiai pažeidęs ir du žmones pražudęs bendrovės Vilniaus viešasis transportas 61 metų vairuotojas I. Bialikas už grotų nesės.

Teisėja Eglė Gruodienė nutarė I. Bialiką pripažinti kaltu – jam skirta 2 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas maksimaliam 3 metų laikotarpiui. Jo metu nuteistasis negalės išvykti be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios.

Be to, teismas jam uždraudė 3 metus vairuoti transporto priemones.

Teisėja taip pat paskelbė, kad I. Bialiko darbdavys – Vilniaus viešasis transportas – nukentėjusiesiems privalės sumokėti 87 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą. Dar 5 tūkst. Eur nukentėjusiesiems turės sumokėti draudimo bendrovė.

Be to, nukentėjusiesiems iiš draudimo bendrovės taip pat buvo priteistas beveik 7,5 tūkst. Eur turtinės žalos atlyginimas.

Nuosprendį paskelbusi teisėja pažymėjo, kad „I. Bialikas anksčiau nebuvo teistas, padarė neatsargią veiką“.

„Visi bylos nagrinėjimo metu matėme, kad žmogus tikrai gailisi dėl padaryto nusikaltimo, todėl jam atidėtas bausmės vykdymas ir skirtos gana griežtos poveikio priemonės“, – pabrėžė E. Gruodienė.

Anot jos, nuteistasis autobuso vairuotojas kaltę pripažino, jis nusikaltimą padarė dėl neatsargumo, būdamas nusikalstamai nerūpestingas.

„Vairuotojas pažeidė KET, dėl to atsirado negrįžtamos labai sunkios pasekmės, ypač nukentėjusiesiems – žuvo trijų vaikų mama ir dukra, jokios kompensacijos šios netekties nukentėjusiesiems neatlygins“, – pažymėjo teisėja.

I. Bialikas buvo nuteistas dėl avarijos, nutikusios lygiai prieš dvejus metus - 2014 metų sausio 19 d. - Vilniuje, Laisvės pr. ir Rygos g. sankryžoje, kai vairuodamas 46 maršruto autobusą parbloškė ir pervažiavo per gatvę ėjusias moterį ir mergaitę. Abi žuvo vietoje.

Nelaimė įvyko, kai autobusas sankryžoje suko darė posūkį ir pėsčiąsias parbloškė šonu – mergaitė ir jos močiutė pateko po užpakaliniais autobuso ratais.

Laisvę išsaugojęs I. Bialikas po nuosprendžio paskelbimo prisipažino, kad dar iki šiol negali susitaikyti su tuo, kas nutiko. „Aš dar iki šiol negaliu suprasti, taip man nutiko pirmą kartą“, – sakė jis.

Tuo metu nukentėjusiesiems atstovavusi advokatė Irina Beleškienė sakė, kad jos klientai nesiekė įkalinti autobuso vairuotojo, tačiau stebėjosi I. Bialiko darbdavių – Vilniaus viešojo transporto – atstovų pozicija: „Viso proceso metu jie bandė įrodyti, kad nukentėjusiosios – močiutė ir anūkė yra kaltos dėl to, kad žuvo, nors jos KET nepažeidė.“

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas autobuso vairuotojas pripažino pažeidęs KET. Nukentėjusiaisiais pripažintų žuvusiųjų artimųjų autobuso vairuotojas atsiprašė tik teisme, nes ikiteisminio tyrimo metu jų nepavyko surasti, nors jis buvo pasisamdęs net privačius detektyvus. Be to, jis į teismo sąskaitą buvo pervedęs 5 tūkst. eurų galimai žalai atlyginti.

I. Bialikas neslėpė, kad po avarijos negali sėsti prie vairo. „Man stresas, negaliu dirbti“, – prisipažino jis.