I. Hartensteino vedami žalgiriečiai Eurolygos jaunimo atrankos turnyre laimėjo visas keturias rungtynes ir iškovojo kelialapį į Berlyne vyksiantį finalinį etapą, kuris bus surengtas Eurolygos finalo ketverto metu gegužės 13-15 dienomis.

Bet Vokietijos supertalentas trenerį T. Masiulį džiugino ne vien rezultatyvumu ar atkovotais kamuoliais, bet ir juvelyriniais perdavimais, kiek primenančiais Arvydą Sabonį, bei atkakliu darbu gynyboje.

„Didžiausią rūpestį kėlė, ar jis norės ir sugebės gintis, nes tokio amžiaus žaidėjai dažniausiai būna išlepę ir jiems labiau rūpi, kaip pelnyti taškus, o ne plušėti gynyboje. Bet jis stengiasi gynyboje ir supranta, kad rungtynių be gynybos laimėti neįmanoma. Tai mane nustebino labiausiai“, – pasakojo su „Žalgiriu“ 1999 metais Eurolygą laimėjęs, o dabar jaunuosius talentus treniruojantis T. Masiulis.

I. Hartensteinas per ketverias rungtynes vidutiniškai rinko 23,5 taško (68,1% dvit., 35,7% trit., 57,7% baud. met.), 11,3 atkovoto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir net 3,3 bloko. Universalusis aukštaūgis finale į Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšį įmetė net 29 taškus, pridėjo 12 atšokusių kamuolių ir surinko 37 naudingumo balus bei pelnytai buvo apdovanotas MVP titulu.

Su Kauno „Žalgiriu“ ilgalaikę sutartį pasirašęs I. Hartensteinas pagal išankstinius planus pagrindinėje komandoje debiutuoti turėtų tik kitame sezone. Bet galbūt, pamatęs tokį galingai sudėto ir mobilaus vaikino žaidimą, Šarūnas Jasikevičius norės vokietį į komandą pasikviesti jau šiemet?

Kad ir kaip bebūtų, „Žalgiriui“ šio žaidėjo, kurį viliojo tiek Madrido „Real“, tiek „Barcelona“, įsigijimas yra didelė pergalė. O kad paties I. Hartensteino laukia šviesi ateitis galima įsitikinti ne tik iš jo solidaus žaidimo ar noro tobulėti, bet ir iš NBA skautų prognozių – 2017 metų naujokų biržoje jam žadamas šaukimas pirmajame dešimtuke.

Iki išvykos į turnyrą Kaune jaunasis vokietis sužaidė 14 mačų trečioje gimtosios šalies krepšinio lygoje. Per 14 mačų jis vidutiniškai žaisdavo 22 minutes, pelnydavo 10,71 taško, po krepšiais sugriebdavo 8,14 kamuolio ir atlikdavo 2 blokus.

– Kokį įspūdį jums paliko jaunasis Isaiah Hartensteinas?, – Krepšinis.lt paklausė T. Masiulio.

– Patį geriausią. Tarp savo bendraamžių jis tikrai išsiskiria fizine jėga, koordinacija – viskuo išsiskiria. Ne veltui jis yra vienas geriausių savo kartos žaidėjų Europoje. O ir jo požiūris į treniruotes tikrai aukščiausio lygio. Aišku, dar anksti šnekėti, bet jis turi visas galimybes tapti elitiniu žaidėju, jeigu nenustos tobulėti ar neužries nosies, nes šiai dienai yra labai talentingas.

– Elitinio lygio žaidėjas Europoje ar ir NBA?

– Jis tikrai turi viską, kad galėtų žaisti pačiame aukščiausiame lygyje. Bet kaip susiklostys karjera – viską parodys laikas. Bet duomenis, talentą ir norą tikrai turi bei dirba kryptinga linkme. Būna, kad žaidėjas yra talentingas, bet kažkur patingi. Būna, kad sunkiai dirba, bet talento turi mažiau. O jis turi viską. Aišku, aš su juo dirbau tik savaitę, todėl dar neteko matyti, kaip jis reaguoja į situacijas sunkesniais momentais. Norint daugiau pasakyti, reikia stebėti bent kokius pusę metų. Bet pirmas įspūdis tikrai labai geras.

– Prieš savo bendraamžius jis akivaizdžiai buvo visa galva pranašesnis. O ar jis jau subrendęs vyrui krepšiniui?

– Pagal fizinius duomenis jis jau tikrai gali žaisti. Lietuvoje žaidėjai bręsta vėliau, neskaitant tokių išskirtinių talentų kaip Jonas Valančiūnas ar Donatas Motiejūnas, todėl mes ir matome laibus vaikinus. Jaunimo bėda yra ta, kad jiems trūksta fizinės jėgos. Bet Hartensteinas ją turi. Jis puikiai supranta žaidimą, gali perduoti kamuolį, žaisti tiek nugara, tiek veidu į krepšį. Aišku, dar reikia daug dirbti, nes vyrų krepšinyje viskas bus kitaip. Bet jis viską turi – tereikia kryptingai dirbti ir tobulėti.

– „Žalgiris“ ilgą laiką turės verstis be Roberto Javtoko. Tai galbūt rekomenduosite pagrindinei komandai I. Hartensteiną pasikviesti jau šį sezoną?

– Jis yra ne Javtoko pozicijos žaidėjas, todėl sakyti, kad jis atėjęs nuvers kalnus Eurolygoje, dar anksti. Ji visai kitokio stiliaus žaidėjas, o ketvirtoje pozicijoje „Žalgiris“ jau turi ir Paulių Jankūną, ir Brocką Motumą, ir Siimas-Sanderis Vene gali joje žaisti. Aišku, kad jam jau būtų naudinga gauti žaidimo laiko ir Eurolygoje, bet viskas klubo vadovų rankose.

– I. Hartensteinas Eurolygos jaunimo turnyre žaidė labai universaliai. O kuris žaidimo komponentas jums paliko didžiausią įspūdį?

– Kad jis pelnys taškus, atsikovos kamuolius ir dominuos tarp savo bendraamžių jau buvo vienareikšmiškai aišku. Didžiausią rūpestį kėlė, ar jis norės ir sugebės gintis, nes tokio amžiaus žaidėjai dažniausiai būna išlepę ir jiems labiau rūpi, kaip pelnyti taškus, o ne plušėti gynyboje. Bet jis stengiasi gynyboje ir supranta, kad rungtynių be gynybos laimėti neįmanoma. Tai mane nustebino labiausiai. Maniau, kad jis bus silpnas gynyboje, bet kaip tik mums labai joje padėjo.

– O kur įžvelgėte didžiausius trūkumus?

– Visi matė, kad jam tarp savo bendraamžių lygių nėra. O norėdamas žaisti tarp vyrų jis turi toliau tobulėti ir gerinti visas savo žaidimo savybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)