Pūliai krito gabalais

„Tą savaitgalį dukrytei pradėjo pūliuoti akys. Ploviau jas ramunėlių arbatos tirpalu, tačiau sekmadienio vakarą ypač pablogėjo – iš vienos akies pūliai tiesiog ėmė kristi, nespėjau jų valyti. Išsigandau, pasiėmiau vaiką ir apie 22 val. nuvažiavau į Klaipėdos vaikų ligoninę. Gydytoja apžiūrėjo mano mažylę, į akis įlašino antibiotikų, nurodė, kad juos dar turiu lašinti penkias dienas ir išleido namo“, – pasakojo klaipėdietė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI).

Po kurio laiko į polikliniką, kurioje pacientais yra registruota visa klaipėdietės šeima – ji pati, vyras, dukrytė ir metukų sulaukęs sūnelis, nuvyko moters sutuoktinis.

„Tiesiog apstulbau, kai vyras iš poliklinikos parvežė sąskaitą, kurioje prašoma sumokėti 11 eurų už ligoninės suteiktas paslaugas – „Už kreipimąsi į Vaikų ligoninę, nesant būtinajai pagalbai“. Tokia sąskaita paaiškinta tuo, kad dukrytė neturėjo didelės temperatūros, kad atvažiavome tokią valandą, kai nė viena vaistinė nedirba. Po šio įvykio supratau, kad į ligoninę galima važiuoti tik tada, kai vaikui yra labai aukšta temperatūra ir namuose jos nereikia stengtis „numušti“, nors mažylei ir labai norisi padėti. Be to, keista ir tai, kad pūliuojančių vaiko apžiūra nėra būtinoji pagalba. Mano dukra alergiška, todėl tikrai jautriai reaguoju, kai kas nors atsitinka jos akims. Tikrai nesu iš tų mamų, kuri dėl kiekvieno vaiko nusikosėjimo lekia į ligoninę. Į ją kreipiuosi tada, kai nėra kitos išeities. Beje, ir aš, ir vyras mokame mokesčius, esame socialiai drausti. Vadinasi, neva nemokamas gydymas Lietuvoje išties yra mokamas“, – piktinosi klaipėdietė.

Ji patikino, kad ne kartą savaitgaliais ar vėlai vakare sunegalavusius vaikus yra vežusi į Klaipėdos vaikų ligoninę, tačiau dar niekada už tai neteko sulaukti sąskaitos.

Poliklinikos piktnaudžiauja

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė paaiškino, jog tėveliai tikrai neprivalo sumokėti tos 11 eurų sąskaitos, nes ji pateikta ne jiems, o pirminės sveikatos priežiūros įstaigai, kurioje į ligoninę atvežta mažylė yra registruota.

„Teisės aktais reglamentuota, jog šeimos gydytojai turi užtikrinti savo ligonių apžiūrą visą parą. Suprantama, jog daugelis pirminės sveikatos priežiūros įstaigų negali dirbti visą parą, todėl jos yra sudariusios sutartis su Klaipėdos vaikų ligonine, kad mes vaikučius apžiūrėtume savaitgaliais ar naktimis. Minimu atveju, mergaitė buvo atvežta sekmadienio vakarą apie 22 val. Ją gydytoja apžiūrėjo, tačiau suteikta pagalba tikrai nebuvo būtinoji, todėl ir išrašėme sąskaitą pirminės sveikatos priežiūros įstaigai, nes taip numatyta tarp mūsų pasirašytoje sutartyje. Tėveliai tos sąskaitos neturėjo nei matyti, nei apie ją žinoti. Tai yra tik susitarimo tarp Klaipėdos vaikų ligoninės ir tos pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos reikalas. Matyt, jos vyriausioji gydytoja taip siekia pagerinti savo įstaigos finansinę padėtį“, – kalbėjo K. Bobianskienė.

Anot jos, Klaipėdos regione yra dvi pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, kurios tėvams sugeba pateikti iš ligoninės gautas sąskaitas. „Esu sulaukusi ir tėvų paklausimų, kodėl reikia mokėti. Visada atsakau, kad mokėti nereikia, kad mokėti turi poliklinika. Dar kartą pakalbėsiu su tų poliklinikų vadovėmis, kad situacijos nesikartotų“, – tikino K. Bobianskienė.

Jei būtų geranoriški, susimokėtų

Pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, iš kurios klaipėdietė gavo sąskaitą už į ligoninę atvežtą dukrą, vyriausioji gydytoja Nijolė Imbrasienė savo kaltės, jog tėvams buvo pateikta sąskaita, neįžvelgė.

„Jiems niekas nesakė, kad jie privalo susimokėti tuos 11 eurų. Mes tik informavome, kad gavome tokią sąskaitą iš ligoninės. Jei tėvams nesakysime, kad kiekvienas jų vaiko vežimas į ligoninę mums papildomai kainuoja, tai situacijos vis kartosis. Ta informacija apie sąskaitą yra tokia labiau auklėjamoji priemonė“, – teigė N. Imbrasienė.

Ji skaičiavo, kad Ligonių kasos per mėnesį poliklinikai už vaiką sumoka apie 6 eurus. „Dabar, kai ligoninei už to vaiko apžiūrą turime sumokėti 11 eurų, reiškia, kad tą vaiką du mėnesius turėsime konsultuoti, tirti nemokamai, nieko už jį negausime. Jei taip elgtųsi visi tėvai, tai dirbtume į minusą. Visur skelbiame, kad į mūsų šeimos gydytojus, slaugytojas tėvai kreiptųsi bet kuriuo paros metu, kad gautų konsultaciją telefonu ir neskubėtų vaiko vežti į ligoninę, nes, jei tai nėra būtinoji pagalba, tuomet mus iš ligoninės pasiekia sąskaita. Šiuo atveju buvo sekmadienio vakaras, tai negi mama negalėjo palaukti pirmadienio ryto ir su savo dukryte atvykti į polikliniką? Tačiau mamos renkasi paprastesnį kelią. Lekia tiesiai į vaikų ligoninę, o tai mums brangiai kainuoja. Mes neprievartaujame mokėti iš ligoninės gautos sąskaitos, tačiau jei tėvai būtų geranoriški ir supratingi, tą sąskaitą jie sumokėtų“, – savo požiūrį dėstė N. Imbrasienė.

Ji skaičiavo, jog per mėnesį iš Vaikų ligoninės gavo penkias sąskaitas, nes tėvai savaitgalį ar naktimis savo atžalas nuvežė pas gydytojus.

„Jei neauklėsime tėvų be reikalo nevažiuoti į ligoninę, tai mes pražūsime. Tas sąskaitų pateikimas ir yra auklėjamoji priemonė. Suprantu, kad mamos nerimauja dėl savo vaikų sveikatos, tačiau nereikia iškart lėkti į ligoninę. Galima pasiskambinti šeimos gydytojai, pasitarti, bet nemažai mamų tokios yra, kad daro, ką nori ir negalvoja apie pasekmes, kaip nukentės kiti. Jos tiesiog žino patogų kelią ir tuo naudojasi“, – kalbėjo vyriausioji gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (559)