Oponentą paskelbė ligoniu

Agresyvi ir destruktyvi politika, nukreipta prieš federacijos narius ir valdymo organus, melagingų faktų skleidimas, šmeižimas ir nepagrįstų skundų rašymas, federacijos vardo menkinimas, grasinimai ją sugriauti ir išardyti, nesantaikos kurstymas tarp sportininkų, klubų vadovų žeminimas, psichologinis smurtas.

Perskaičius artėjančio Lietuvos lankininkų federacijos (LLF) visuotinio susirinkimo darbotvarkę, atrodo, kad jame bus teisiamas mirtinai pavojingas recidyvistas.

Įspūdį tik sustiprina LLF prezidento Gedimino Maksimavičiaus žodžiai.

„Pagal visus simptomus, jam pažeista psichika, jis serga paranoja. Sprendžiant iš to, ką išdarinėja, jis tikrai yra ligonis“, – kalbėdamas su DELFI, diagnozę pateikė G. Maksimavičius.

„Ligonis“, kuriam lankininkų vadovas pasiryžęs nieko nelaukdamas uždėti tramdomuosius marškinius, yra daugkartinis Lietuvos ir Baltijos šalių čempionas, Europos pirmenybių prizininkas V. Šigauskas.

Pastarąjį prezidentas jau buvo nušalinęs nuo LLF tarybos ir diskvalifikavęs kaip sportininką. To nepakako, kadangi nenuorama lankininkas, vartojant G. Maksimavičiaus terminologiją, nenustojo gerti aplinkinių kraujo.

Todėl LLF vadovas nusprendė sukalti aštuonias paskutines vinis į V. Šigausko karstą. Dėl „destruktyvios politikos“, „psichologinio smurto“ ir t.t. sausio 23 d. vyksiančiame federacijos visuotiniame susirinkime bus siūloma išmesti iš LLF Kauno šaudymo iš lanko asociaciją (KŠLA), kuriai vadovauja V. Šigauskas ir jo žmona Jelena Babinina.

„Jis – nevaldomas“, – skundėsi G. Maksimavičius ir vylėsi, kad po ateinančio savaitgalio suvažiavimo vėl galės kvėpuoti laisvai.

Be prezidento leidimo – nė šnipšt

Ar velnias išties toks baisus, kaip piešiama? Pačiam „nevaldomam“ V. Šigauskui atrodo, kad tikroji problema – kaip tik perdėtas prezidento noras valdyti.

„Per šiuos mėnesius supratau, kad sportininkas Lietuvoje yra niekas. Gal aš tikrai psichopatas ir paranojikas, bet dėl tiesos einu iki pabaigos“, – DELFI pareiškė lankininkas.

48-erių šaulys pastaraisiais metais labiausiai rūpinasi Kaune įkurtu savo klubu, bet praeityje yra vadovavęs ir visai LLF.

Prieš praėjusį sausį vykusius federacijos prezidento rinkimus jis teigė pats aktyviai agitavęs už G. Maksimavičiaus – buvusio SSRS čempiono ir rekordininko – kandidatūrą.

Kuomet pastarasis tapo prezidentu, naujoje penkių asmenų LLF taryboje su juo ėmė darbuotis ir V. Šigauskas. Bet rinkimų atnešta ramybė baigėsi sulig pirmu tarybos posėdžiu.

Jo metu V. Šigauskas buvo įpareigotas paruošti konkursą taikiniams įsigyti ir rinktinės atrankos kriterijus. Kuomet lankininkas išsiuntė užklausas gamintojams, o tarybos nariams – atrankos projektą, susilaukė raštiškos G. Maksimavičiaus pastabos.

Ją V. Šigauskas užsitraukė, mat teiraudamasis dėl taikinių kainų panaudojo firminį LLF blanką ir prisistatė įgaliotu federacijos atstovu, nesuderinęs to su prezidentu. Maža to, jis išdrįso rinktinės formavimo kriterijų projekto juodraščiu pasidalinti su visais tarybos nariais, o ne tik jos vadovu. Toks elgesys G. Maksimavičiui pasirodė griaunantis prezidento autoritetą ir destabilizuojantis tarybos darbą.

Audra stiklinėje dar labiau įsismarkavo per vasarį Slovėnijoje vykusį Europos uždarų patalpų čempionatą. Pakeliui į jį komandos kapitono pareigas ėjęs V. Šigauskas susiginčijo su G. Maksimavičiaus deleguotu rinktinės vadovu Kostu Šliauteriu. Kivirčas kilo dėl pinigų, kuriais LLF prezidentas esą buvo pažadėjęs aprūpinti rinktinės narius. Jų sportininkai nesulaukė, todėl už kelionę ir dalyvavimą čempionate turėjo ploti iš savo kišenės.

Grįžęs į Lietuvą V. Šigauskas pabandė išsireikalauti kompensaciją už patirtas išlaidas, bet vietoje atsakymo prezidentas tą pačią dieną suspendavo jo narystę LLF taryboje.

Lankininkas mėgino skųstis LLF Ginčų ir etikos komisijai, o nesulaukęs reakcijos, praėjusį balandį kreipėsi į teismą. Tuomet karo kirvis virš jo galvos pakibo dar aukščiau: nepaklusnus maištininkas gegužę diskvalifikuotas trims mėnesiams ir kaip sportininkas.

Savo sprendimą LLF Ginčų ir etikos komisijai G. Maksimavičius argumentavo ta pačia diagnoze, kurią pateikė ir DELFI: V. Šigauskas esąs „ligonis paranojikas, sapnuojantis šviečiant mėnulio pilnačiai“.

Vladas Šigauskas

Rinktinės sudėtį dėliojo nakvynės metu

Vis dėlto teismui LLF prezidento medicininės žinios įspūdžio nepadarė. Diskvalifikuotas V. Šigauskas suraitė antrą ieškinį, prašydamas panaikinti prieš jį nukreiptą sprendimą. Vėliau abi bylas pirmos instancijos teisme lankininkas laimėjo.

Pačiam V. Šigauskui skaudžiausia dėl to, jog diskvalifikuotas jis buvo kaip tik tam laikotarpiui, kuomet vyko atranka į pasaulio čempionatą. O pastarajame, savo ruožtu, startavo kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes dalybos.

Federacijai nė motais buvo teismo paskirtos laikinosios apsaugos priemonės, turėjusios sugrąžinti ieškovą į sportinį gyvenimą iki galutinio sprendimo.

Prezidento rūstybę užsitraukęs lankininkas iškrito iš rinktinės sudėties ir negalėjo vykti į tarptautines varžybas. Stebuklingai smukusią V. Šigausko sportinę formą renkantis komandos sudėtį pastebėjo ne kas kitas, o pats G. Maksimavičius, kadangi jis tvarkosi ne tik LLF prezidento bei tarybos pirmininko, bet ir rinktinės vyriausiojo trenerio pareigose.

Kauno klubo atstovui beliko turnyrai, kuriems dalyviai gali registruotis savarankiškai, apeidami savo nacionalines federacijas.

Bet ir čia V. Šigausko neaplenkė komiškos situacijos. Pavyzdžiui, federacija nesutiko jam padengti starto mokesčio liepą Alytuje vykusiose varžybose, kurios buvo paskutinis atrankinis startas prieš pasaulio pirmenybes Kopenhagoje (Danija).

LLF tarybos posėdžio protokole užfiksuotas iš koto verčiantis paaiškinimas: rinktinės kandidatų privilegija V. Šigauskui nepriklauso, kadangi jis... atsisakė sportininkams siūlytos nakvynės, taip „leisdamas suprasti, kad varžybos yra jo asmeninis reikalas“.

Krizena V. Šigauskas ir prisiminęs bandymą spalį išvykti į Europos miško šaudymo iš lanko čempionatą. Federacija tuomet atsisakė registruoti sportininką, paaiškinusi, kad neturi jokių duomenų apie jo ankstesnius pasirodymus tokiose varžybose. Nors 2011 metais, V. Šigausko teigimu, miško šaudymo iš lanko pirmenybėse jis strėles laidė kartu su dabartiniu LLF generaliniu sekretoriumi Viliumi Švedu.

Tiesa, juokas V. Šigausko nebeima pagalvojus apie federacijos paskelbto šaltojo karo finansines pasekmes. Anot sportininko, rietenos kainavo ne tik dar prieš diskvalifikavimą nupirktus ir vėjais paleistus lėktuvo bilietus į pasaulio taurės etapą Turkijoje. Negalėdamas keliauti į aukščiausio rango tarptautines varžybas, V. Šigauskas esą netenka ir Kauno savivaldybės jam skiriamos paramos.

„Federacija sustabdė visus mano startus, kurie buvo finansuojami savivaldybės. Jeigu taip darytų mergaitė, galbūt dar nebūtų pikta. Bet tuo užsiima žmogus, kuris save vadina sportininku. Netikiu, sportininkai taip nesielgia“, – niršo V. Šigauskas.

Federacija skaičiuoja populiarumo reitingą

Pasiduoti jis neketina ir neatsižada savo ambicijų tapti pirmu Lietuvos lankininku olimpiečiu.

V. Šigauskas išgarsėjo šaudydamas skriemuliniu lanku, iš kurio leisdamas strėles 2010 metais Europos čempionate užėmė ketvirtą vietą, patekdavo į pirmą planetos reitingo dešimtuką.

Bet Lietuvoje vis labiau silpstant šios neolimpinės rungties pozicijoms, lankininkas su žmona buvo perbėgęs į Didžiosios Britanijos federaciją ir startuodavo po šios šalies vėliava. O po metų sugrįžęs į rankas paėmė jau olimpinį lanką, kaip sako dabar, svajodamas nuvykti į Rio de Žaneirą.

Pernai šaudydamas iš naujo įnagio jis tapo Lietuvos vicečempionu ir, nepaisant visų LLF keliamų trukdžių, šiuo metu pirmauja nacionaliniame reitinge.

„Vis dar ruošiuosi olimpiadai, kovoju. Ačiū Dievui, mane palaiko užsienio inventoriaus gamintojai, kuriems atstovauju. Motyvacijos turiu, viskas priklauso nuo federacijos narių sąžiningumo“, – tikino V. Šigauskas.

Bet ar lankininko motyvacija atitinka realias galimybes? Yla išlindo iš maišo DELFI pasiteiravus G. Maksimavičiaus, kodėl jo oponentas staiga tapo nebereikalingas šalies rinktinei.

Pasirodo, V. Šigausko traukinys jau nuvažiavęs, nacionalinei komandai jis per prastas, o pačios LLF sudaromas reitingas skirtas vien tik neišmanėliams klaidinti.

„Iki Rio de Žaneiro jam tiek pat toli, kaip jums – iki Nobelio premijos“, – nuramino G. Maksimavičius.

V. Šigauską LLF prezidentas vadina turistu-veteranu, neturinčiu kito užsiėmimo, todėl važinėjančiu po nereikšmingas „kiemo varžybas“ ir taip prisirenkančiu reitingo taškų.

„Reitingas yra blogas palikimas. Jis (V. Šigauskas – DELFI) susirenka taškų ir vaidina, kad yra geriausias. Supraskite, reitingai neatspindi meistriškumo – gal tik populiarumą, gal dar ką nors. Lentelę reikia taisyti.

Dabar jis nepajėgus atstovauti Lietuvai, todėl nepatenka į rinktinę. Jo amžius – riba, nieko jis daugiau nepasieks. Be to, jis meluoja, visiems rašinėja, kad yra pasaulio čempionato prizininkas, toks ir anoks. Bet olimpinėje rungtyje jis niekur niekad nėra buvęs, kažką laimėjo tik su skriemuliniu lanku, kuris yra pramogai skirtas“, – kategoriškas patyręs specialistas.

Gediminas Maksimavičius (archery.lt nuotr.)

Demaskuotojas pats klupinėja

Kad ir koks patyręs bei kategoriškas būtų LLF vadovas, išlaikyti kojas siaurame tiesos takelyje sunkiai sekasi ir jam pačiam.

Paklaustas, kiek šalies lankininkų iki šiol yra įvykdę olimpinį normatyvą – surinkę per 630 taškų, G. Maksimavičius pripažįsta, jog tai pavyko tik dviems: Modestui Šliauteriui ir V. Šigauskui. Bet čia pat paskuba pridurti, kad pastarasis tai padarė į Pasaulio lankininkų federacijos (WA) kalendorių neįtrauktose varžybose, todėl jo rezultatas nėra fiksuojamas.

Iš tiesų V. Šigauskas 633 taškus surinko rugpjūtį šaudydamas Jarvakandėje (Estija). Ir jei G. Maksimavičius pamiršo dirstelėti į oficialioje interneto svetainėje skelbiamą WA kalendorių, tikrai turėjo pastebėti pačios LLF puslapyje publikuotame organizatorių kvietime juodu ant balto parašytą informaciją, jog tarptautinis turnyras Estijoje – oficialiai pripažintas WA.

Tiesa, įvykdytas normatyvas dar nereiškia vietos olimpinėse žaidynėse. Į ją V. Šigauskas galėtų pretenduoti tik tuo atveju, jei rinktinės atstovams pavyktų iškovoti Lietuvai kelialapį. Tai bus galima mėginti padaryti gegužę Europos čempionate Didžiojoje Britanijoje ir birželį Turkijoje vyksiančiame pasaulio taurės etape.

Turisto-veterano sugebėjimai pašaliniui atrodo „fantastiški“

Ko iš tiesų vertas bene garsiausio pastarųjų metų Lietuvos lankininko meistriškumas, DELFI pasiteiravo buvusio vidaus reikalų ministro ir ilgamečio šaudymo iš lanko entuziasto Regimanto Čiupailos.

Bent jau jis V. Šigausko pajėgumu neabejoja.

„V. Šigauskas – vienas geriausių Lietuvoje, jis yra laimėjęs rimtų tarptautinių turnyrų. Vieną kartą net liudinininkas buvau, savo akimis mačiau. Kaip žmogus, jei jau manęs klausiate, jis nekoks dėl savo charakterio. Bet reikia skirti du dalykus. Lankininkas V. Šigauskas yra labai geras, jo gebėjimai – fantastiški“, – sakė R. Čiupaila.

Regimantas Čiupaila

Tik pats V. Šigauskas abejoja, ar turės progą pasigrumti dėl savo svajonės.

„Puikiai suprantu, kad manęs gali neišleisti“, – atsiduso sportininkas.

Galingas užnugaris – ne sportininkui, o federacijai

Regis, nepageidaujamas V. Šigauskas yra ne tik LLF sudaromoje lankininkų nacionalinėje komandoje, bet ir šalies olimpinėje rinktinėje.

Bent jau toks įspūdis susidaro pavarčius bylas, kurios, federacijai apskundus nepalankius sprendimus, persikels į aukštesnės instancijos teismą.

G. Maksimavičius neslepia: LLF gins savo poziciją tiek, kiek leis galimybės. Prezidento žodžiais, pirminiai teismo sprendimai nieko nereiškia, nes V. Šigauskas juos „išverkė“.

„Ten irgi įvyko žaidimas, nes teismas nesusidūręs su tokiais dalykais, jis (V. Šigauskas – DELFI) prisiverkė, ko norėjo, – paaiškino G. Maksimavičius, nedetalizavęs, kokiais būdais galima sugraudinti teisėją. – Mes dar nieko nepralaimėjome. Sprendimai apskųsti, medžiaga papildyta. Čia nėra galutinis taškas, byla tęsiasi.“

Ir dėl teismo išlaidų prezidentas nekvaršina sau galvos, nors čia pat LLF finansinius resursus vadina visai menkais.

„Kaip teismai atsiliepia federacijos biudžetui? Juk dar nežinome, kas turės tas išlaidas apmokėti. Kada bus sprendimas, tada bus ir galvojama. Yra visokių būdų: yra galingų sportininkų, aš pats irgi paremiu sportą, padovanoju asmeniškai lankininkams inventoriaus, užmoku starto mokesčius. O V. Šigauskui ir 10 eurų – katastrofa“, – palygino G. Maksimavičius.

Tik LLF vadovas nutyli, jog bylinėjimosi su V. Šigausku nieko nekainuoja nei jam pačiam, nei federacijai, nei jos rėmėjams.

Advokatą siuntė rinkti informacijos

V. Šigauskas apstulbo, kuomet teismo dokumentuose pastebėjo, kad gynybos išlaidos – viso kone 800 eurų – buvo apmokėtos iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) sąskaitos.

Dvigubai keista lankininkui pasidarė dar ir dėl to, jog jis buvo parašęs skundą LTOK prezidentei Dainai Gudzinevičiūtei, bet gavo atsakymą, kad LTOK neturi teisės kištis į federacijos vidaus ginčus.

„Dabar suprantu, kodėl jie bylinėsis iki paskutinio. Juk gali sau leisti, kai viską finansuoja LTOK. Jėgos visiškai nelygios. Nežinau, kodėl LTOK taip daro, ne mano reikalas tai nagrinėti. Paskambinau, pasiteiravau. Atsakė, kad federacijos prezidentas yra LTOK narys, todėl jo gynyba finansuojama“, – savo ausimis negalėjo patikėti V. Šigauskas.

Tuo metu LTOK generalinis sekretorius Valentinas Paketūras DELFI aiškino, kad olimpinio komiteto pagalba federacijoms teisiniuose klausimuose – normali praktika.

„Skyrėme savo advokatą, kuris visoms federacijoms, visiems LTOK nariams skirtas, daug kas naudojasi jo paslaugomis. Bet mes skyrėme tik iš pradžių, nes mums patiems buvo įdomi situacija, norėjome turėti informacijos iš patikimo žmogaus. Aišku, paskui turėjome jam ir apmokėti. Daugiau nebemokame. Prezidentui (G. Maksimavičiui – DELFI) buvo pasakyta: ieškokite pinigų kur norite, mes daugiau nelįsime, neturime tokių įgaliojimų – jūs tarpusavyje turite išsiaiškinti“, – dėstė vienas LTOK vadovų.

Nepaisant to, viltis oficialiai tapti kandidatu į Rio de Žaneiro žaidynes V. Šigauskas gali pamiršti.

„Mums įstatai griežtai nurodo, kad į olimpinę rinktinę sportininką galime įtraukti tik tuo atveju, jei jį rekomenduoja federacija. O spręsti vidinių ginčų mes tikrai nelįsime“, – pakartojo V. Paketūras.

Valentinas Paketūras ir Daina Gudzinevičiūtė

Skundėsi net kriminalistams

Kad ir kieno naudai klostytųsi nauji mūšiai lankininko ir federacijos kare, nugalėtojui jie žada nebent Pyro pergalę.

„Prezidentas suspenduoja tarybos narį ar sportininką, kuris jam nepatinka, ir tegu jis bylinėjasi. Neturi jis tokios teisės pagal įstatus, bet vis tiek diskvalifikuoja, nes yra viršesnis. O tam sportininkui sudega visi metai, ir jokie Lietuvos įstatymai negali padėti. Juk sportinė karjera nesitęsia amžinai, bylinėtis daugybę metų nėra kada“, – graužėsi V. Šigauskas.

Be nuostolių neišsisuko ir LLF. Jei praėjusius metus naujai išrinktoje federacijos taryboje pradėjo penki nariai, dabar iš jų belikęs vienas – pats prezidentas.

Diskvalifikavus V. Šigauską, praėjusį pavasarį neapsikentęs vaidų iš tarybos atsistatydino Ugnius Timinskas, o gruodį tą patį padarė likę du nariai. Nebesusirenkant kvorumui, federacijos valdymas buvo paralyžuotas.

„Nenormali padėtis. Gerai, kad visi reikiami sprendimai buvo padaryti iki to. Tai – griaunamosios V. Šigausko veiklos rezultatas. Man pačiam irgi iškilo dilema. Aš juk einu visuomenines pareigas, noriu tik padėti sportui, aukoju savo laiką. Kai atėjau į federaciją, negalvojau, kad į tokį brudą įnersiu. Jis (V. Šigauskas – DELFI) per dieną gali parašyti tris laiškus ir reikalauti atsakymo. Negi aš turiu kiekvieną kartą gaišti laiką?

Visos tos rašliavos – dėl pinigų. Jis visiems skundžiasi, kad juos vagia, jam neduoda, visur demonstruoja, kad yra skriaudžiamas, diskriminuojamas. Kas tik gauna pinigų arba į rinktinę patenka, iš karto būna jo apdergiamas. Per jį susiskaldo sportininkai, treneriai, visi atsistatydina, nes niekas nenori su juo dirbti. Jeigu federacija nenorės išsivalyti, tada atsistatydiname visi“, – kalbėjo G. Maksimavičius.

Pasak jo, V. Šigauskas ne tik apgaudinėjo kolegas sportininkus, bet ir terorizavo visą šaudymo iš lanko bendruomenę nuolatiniais skundais ir raštais.

Lankininkas neapsiribojo kreipimaisis į teismą ar LTOK: jis rašė WA, prokuratūrai, net kriminalinei policijai.

Pastarajai V. Šigauskas pasiskundė sulaukęs grasinimų ir prašė apsaugos sau ir šeimai. Esą praėjusią gegužę G. Maksimavičiaus prašymu vienas Vilniaus klubo atstovas telefonu perspėjo V. Šigauską apie gresiantį susidorojimą. Ikiteisminis tyrimas tąsyk pradėtas nebuvo, o G. Maksimavičius tikina, jog taip lankininkas norėjo tik jį apšmeižti.

Galbūt V. Šigauskas išties pernelyg įsijautė į Robino Hoodo vaidmenį, bet ar įkyrumas yra pakankamas motyvas likviduoti sportininką iš sporto?

Šį klausimą ateinantį šeštadienį turės išspręsti visi LLF nariai.

Vladas Šigauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)