Tailando Karalystė – valstybė pietryčių Azijoje, labai mėgiama poilsiautojų. Tailandas vadinamas tūkstančio šypsenų šalimi. Čia išsibarstę tūkstančiai šventyklų, gardi egzotiška virtuvė, draugiški gyventojai, puikiai išvystytas turizmas, daugybė pramogų, žiedų girliandos, tajų masažas ir mažos kainos. Įpratusiems prie „europinės kultūros“, čia viskas atrodo kitaip…

Tailandas kupinas kontrastų: greta galite pamatyti didingus dangoraižius ir skurdžias žvejų trobeles, šventyklų kompleksus ir „raudonųjų žibintų skersgatvius“, brangius restoranus ir gatvės prekiautojų vežimėlius su skrudintais vabzdžiais. Tailandas, kaip ir Filipinai, Kuba, Brazilija, yra laikomas vyrų turistų sekso rojumi.

Tailandui XIX a. ir XX a. pr. grėsė Europos kolonijinės imperijos likimas, bet jis išliko vienintele pietryčių Azijos valstybe, kuri išvengė kolonizacijos. Čia – konstitucinė monarchija, valdžią dalijasi Karalius, dviejų rūmų Parlamentas ir Nacionalinis susirinkimas. Karališkoji šeima Tailande labai gerbiama. Apie ją nepriimta kalbėti garsiai. Nepagarba karališkajai šeimai laikoma grubiu įstatymų pažeidimu ir gali būti baudžiama įkalinimu. Oficiali šalies kalba – tajų. Nacionalinė valiuta – batas (฿) lygus 0,019 svaro.

Sezonai. Tailando teritorija driekiasi iš šiaurės į pietus 1860 km. Čia vyrauja drėgnas tropinis klimatas su stipriais musonais. Išskiriami trys sezonai: vėsusis (lapkričio – vasario mėn.) temperatūra siekia 25-30 laipsnių šilumos – tai palankiausias sezonas keliavimui; karštasis sezonas (kovo pab. – gegužės mėn.), kai mažai lyja, o temperatūra gali pakilti iki 40 laipsnių šilumos; ir lietingasis sezonas (birželio – spalio mėn.), kai lyja kasdien po valandą ar kelias – priklausomai nuo regiono: Patajoje ir Bankoke lietūs pakankamai reti, Pukete, Krabi kurorte ir visoje Andamano jūros pakrantėje dėl musoninių vėjų lietūs ypač dažni.

Kur vykti? Ieškantiems egzotikos, rekomenduojama vykti į Tailando šiaurę, nes ten labiausiai išsaugotos tradicijos, ar į Kanchanaburi kurortą, arba užsisakyti ekskursiją Kvai upe per džiungles. Čia galima pajodinėti drambliais, plaukti bambukiniais plaustais, maudytis po nuostabaus grožio kriokliais. Ieškantys poilsio gali ilsėtis žemyno kurortuose (Patajoje, Hua hin, Cha Am) arba salose (Pukete, Samui (Koh Samui), Samet (Koh Samet) ir Čang (Koh Chang)). Daugelis vykstančiųjų į Tailandą derina poilsį su pažintine programa, pasirinkdami pažintines-poilsines keliones, o kartais ekskursijas perka ir vietoje .

Kaip elgtis? 95% šalies gyventojų išpažįsta budizmą. Kiekvienas šios šalies vyras, t.p. ir karalius, turi nors metus pragyventi vienuolyne, maitindamasis tuo, ką paaukoja žmonės. Taip išmokstama atsisakyti didybės ir tuštybės, auklėjama atjauta.

Tailande negalima reikšti nepagarbos religinėms tradicijoms, Budos atvaizdui. Negalima liesti vienuolių (ypač moterims), fotografuoti juos galima tik jiems leidus. Aplamai, prieš fotografuojant tailandietį, geriau paklausti jo leidimo.

Tailande nepriimta liestis prie nepažįstamųjų. Vietiniai gyventojai tiki, kad pagrindinė kūno dalis yra galva ir joje slypi žmogaus siela, todėl prisilietimas prie tailandiečio galvos reiškia įžeidimą.

Lankantis šventykloje ar karališkajame dvare, būtina padori apranga (pečiai, kojos, keliai turi būti uždengti). Prieš įeinant į šventyklą ar vietinių gyventojų namus, būtina nusiauti avalynę.

Mandagumas, nuoširdumas ir šypsena – būdingiausi tailandiečių bruožai, tad šypsena ir ramybė jums atvers visas duris.

Patariama nekalbėti pakeltu tonu su policija, nes tokio elgesio jie neatleidžia. Draudžiama fotografuoti karinius objektus ir kai kurių šventyklų vidinius kiemus.

Tailando gatvėse beveik nebūna šaligatvių. Nedaug kas vaikšto pėsčiomis. Jei vietiniai gyventojai pamatys turistus, einančius pėsčiomis, arba patys pasiūlys pavežti, arba parodys, kur galima rasti taksi. Vaikščiojimas savo malonumui tajams nesuprantamas reiškinys. Be to, už Bankoko gatvių šiukšlinimą gresia 2000฿ bauda (~38 £).

Šalis yra iš esmės saugi turistams, nors, kaip ir visur, reikia laikytis būtiniausių saugumo priemonių, norint išvengti smulkių vagysčių. Nėra jokių apribojimų keliauti po šalį. Nepatartina keliauti į pasienio regionus (ypač su Mianmaru) dėl dažnai kylančių etninių konfliktų bei kovos su kontrabanda. Rizikinga keliauti į nelankomas džiungles, kadangi yra pakankamai daug žmogui pavojingų gyvių ir augalų.

Egzotiškus vaisius rekomenduojama valgyti atsargiai, nes padauginus pirmosiomis kelionės dienomis (ypač jei pirkote turguje) gali sutrikti sveikata. Nerekomenduojama gerti nevirinto vandens iš vandentiekio ar juo plauti vaisius: vartokite pilstytą buteliuose valytą vandenį, kurį dauguma viešbučių išduoda nemokamai. Planuojant vykti į džiungles epidemijų zonose, būtina pasiskiepyti.

Valiutos keitimas ir arbatpinigiai. Kai kuriose parduotuvėse prekių ir paslaugų kainos gali būti pateiktos neįskaičiavus 7 % PVM, kuris priskaičiuojamas perkant. Daugelyje kavinių prie kainoraštyje pateiktos kainos priskaičiuojamas 10 % aptarnavimo bei 7 % PVM mokesčiai. Turguje, parduotuvėse (ne visose), privačiame taksi, tuk-tuk’e priimta derėtis. Arbatpinigiai duodami nešikams, taksi vairuotojams, viešbučio personalui – paprastai popieriniai banknotai 20 ar 50฿, gidams ir ekskursinių autobusų vairuotojams – 50 ar 100฿.

Sostinė – Bankokas. Bankoke gyvena maždaug 10 mln. gyventojų, 17 kartų daugiau nei antrame pagal dydį Samut Prakane. Pradžioje tai buvo nedidelis prekybos miestas ir uostas pavadinimu Bang Kok (kaimas, kuriame auga alyvuogės), aptarnaudavo tuometinę Tailando sostinę Ajutają (šiandien Ajutajos istorinis centras – UNESCO pasaulio paveldo objektas). 1767 m. ją sugriovė birmiečiai (dabar Birma žinoma kaip Mianmaras) ir ji buvo perkelta į vietovę, kurios dalimi buvo Bank Kok’o kaimas.

Šiandien Bankokas garsėja kaip miestas, turintis ilgiausią pavadinimą pasaulyje. Pavadinimas, kilęs iš sanskrito ir pali kalbų, turinčių daug bendro su lietuvių kalba: Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Maha Dilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Maha Sathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakka Thattiya Witsanu Kam Prasit*. Daugelis žodžių patiems tailandiečiams yra nesuprantami, todėl nors mokyklose ir mokoma pilno miesto pavadinimo, ne visi jį atsimena.

Bankoke yra viena švenčiausių Tailando vietų – Wat Phra Kaeo šventykla, kurioje – žymioji Smaragdinio Budos statula, pagaminta iš vientiso nefrito luito. Wat Pho – seniausia Bankoko šventykla, įkurta dar XVII a., senesnė net už patį miestą. Joje yra 46 m. ilgio gulinčio Budos statula.

Transvestitai ir transseksualai. Tailande greta vienuolių vaikšto ir iššaukiančiai išsipustę transseksualai. Tailandiečiai transvestitus ir transseksualus vadina „katois“ arba „Lady Boy“. Tajai sako, kad egzistuoja trys lytys: vyrai, moterys ir „katois“. Į juos žiūrima tolerantiškai, manoma, jog tai – karma.

Naktį miestai tampa linksmybių imperijomis: kavinės, barai, diskotekos, restoranai, kabaretai, kur vyksta įvairiausi pasirodymai, kartais pribloškiantys savo atviru seksualumu. Šiuo požiūriu išsiskiria Pataja, dar vadinama Ištvirkavimo sostine. Patajoje kasmet vyksta transseksualų grožio konkursai – Miss Tiffany.

Daug tajų vaikinų pasirenka tapti moterimis, nes taip mato geresnes galimybes užsidirbti. Kai kuriems pavyksta rasti turtingus gerbėjus užsieniečius, kurie sutinka juos išlaikyti ir mokėti už operacijas.

Kainų pavyzdžiai:

pusryčiai viešbutyje 150-600฿ (3 – 11 £),

vienas alaus 100฿ (2 £),

taksi ar tuk-tuk‘as 5km. 150฿ (3 £),

pietūs gatvėje 40-100฿ (0.75 – 2 £),

pietūs vidutinės klasės restorane 150-250฿ (3 – 5 £),

pietūs brangiame restorane nuo 500฿ (9.50 £),

tajų masažas paplūdimyje 1val. 200฿ (3.70 £),

visuomeninis transportas aplink miestą 20-50฿ (0.40 – 0.95 £),

vidutinio lygio viešbučio kambarys 1000-3000฿ (19 – 56 £),

vakarietiški pietūs ar jūros gėrybių vakarienė 150-350฿ (3 – 6.60 £),

organizuota ekskursija ar veikla 1000-1500฿ ((19 – 28 £),

motociklo nuoma 150-250฿ (3 – 5 £),

boutique tipo viešbučio kambarys 3000฿ (56 £),

pietūs prabangiame restorane 350-500฿ (6.60 – 9.50 £),

privačios ekskursijos 2000฿ (37.50 £),

automobilių nuoma nuo 800฿ (15 £).