Įspūdingi metai

E. Stanionio pernai iškovotas Europos čempionato aukso medalis yra vos antras po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. 1993 metais Senojo žemyno pirmenybėse pirmą vietą užėmė Vitalijus Karpačiauskas.

Bulgarijoje vykusiame Europos čempionate svorio kategorijoje iki 69 kg E. Stanionis finale techniniu nokautu įveikė baltarusį Pavelą Kastraminą. Pirmame raunde lietuvis prakirto varžovui antakį, vėliau kova ne kartą buvo sustabdyta, nes baltarusiui iš antakio bėgo kraujas. Trečiame raunde, iki kovos pabaigos likus 34 sekundėms, dvikova buvo sustabdyta, o kauniečiui įskaityta pergalė techniniu nokautu.

Po finalo boksininkas sakė į ringą žengęs atiduoti visas jėgas.

„Supratau, kad kitos tokios galimybės gali ir nebūti. Gerai pradėjau kovą, daug ir tiksliai smūgiavau. Antrame raunde irgi gerai pataikiau, bet patyręs varžovas išsilaikė iki raundo pabaigos. Trečiame raunde neleidau varžovui atsikvėpti ir pasiekiau pergalę“, – po varžybų pasakojo 21-erių metų E. Stanionis.

Lietuvos sporto universitete (LSU) studijuojantis E. Stanionis gruodžio mėnesį buvo išrinktas geriausiu Lietuvos studentu sportininku. Tarptautinė bokso asociacija (AIBA) kaunietį paskelbė geriausiu rugpjūčio mėnesio boksininku. AIBA atrinko tris rugpjūčio mėnesį labiausiai pasižymėjusius boksininkus, o bokso gerbėjai nugalėtoją rinko socialiniuose tinkluose. Kaunietis rinkimuose įveikė Brazilijos ir Venesuelos atstovus.

Tiki savo jėgomis

„Mano tikslas – olimpinės žaidynės. Turiu patekti į olimpiadą ir noriu tapti geriausiu pasaulio boksininku. Noriu padėkoti savo treneriui Vidui Bružui ir rėmėjams“, – AIBA interneto svetainei sakė E. Stanionis.

„Esu dar jaunas. Net negalvojau, kad būdamas toks jaunas galiu būti geriausias Europoje. Dabar esu geriausiųjų penketuke. Taip, sieksiu tapti geriausiu pasaulyje. Vienintelis kelias tai įrodyti – laimėti pasaulio čempionato auksą, o dar geriau – tapti olimpiniu čempionu. Žinoma, dabar svarbu patekti į olimpiadą.

Jau du kartus turėjau galimybę tai padaryti. Buvau stipresnis, bet teisėjai padarė savaip. Taip nutiko pasaulio čempionate, kai teisėjai skyrė pergalę kinui, ir varžybose Rusijoje, kur laimėjo rusas, nors abu kartus buvau pajėgesnis“, – savaitraščiui sakė E. Stanionis.

Katare vykusio pasaulio čempionato ketvirtfinalyje E. Stanionis svorio kategorijos iki 69 kg ketvirtfinalyje susitiko su Kinijos boksininku. Pergalė taškais atiteko kauniečio varžovui.

Lietuvos bokso rinktinės treneris V. Bružas po šių varžybų minėjo, kad po tokių teisėjavimo netikėtumų sunku treniruoti ir taikyti pasirinktą taktiką, kai pergalė skiriama ne už tikslius smūgius, o už mosikavimą kumščiais.

„Kaip krepšinyje – jeigu pergalė būtų skiriama ne už daugiau įmestų taškų, bet už daugiau atliktų metimų, arba futbole – ne už įvarčius, o už daugiau smūgių vartų link“, – lygino treneris.

Įprato prie ilgesnių kovų

Be medalio pasaulio čempionate likęs E. Stanionis šiemet, kaip ir kiti Lietuvos boksininkai, kovos dėl olimpinių kelialapių atrankos turnyruose: AIBA organizuojamoje profesionalų APB lygoje. Olimpiniai atrankos turnyrai taip pat vyks Turkijoje ir Azerbaidžane. Kaunietis jau dalyvavo neseniai įkurtos Tarptautinės bokso asociacijos (AIBA) profesionaliojo bokso lygos (APB) varžybose.

„Iš tiesų, tai – pusiau profesionali lyga. Mėgėjų varžybose kovojame tris raundus po 3 minutes, o APB varžybose pirmame rate boksavausi šešis raundus, paskui – aštuonis. Kai kovojama dėl čempionų titulo, kova trunka 12 raundų. Daugiau skirtumų nėra, išskyrus, kad APB varžybose boksuojamės be marškinėlių. Į ringą turime išeiti su chalatais, kaip profesionalų turnyruose. Nekreipiu dėmesio į tokius dalykus, greitai išeinu į ringą ir laukiu kovos“, – nusišypsojo pašnekovas.

Įkyrėjo grikiai ir kiaušinienė

Vaikinas dėl sporto turi daug ko atsisakyti.

„Draugo mama man yra pasakiusi, kad neturiu gyvenimo, nes visą laiką skiriu sportui. Laisvalaikio turiu nedaug, dažnai treniruojuosi stovyklose. Laisvu laiku noriu tik ilsėtis, miegoti. Treniruotės būna sunkios, ypač prieš varžybas, kai ir svorio numesti turiu. Tada esu piktas, nenoriu bendrauti.

Anksčiau prieš varžybas tekdavo net 10 kg numesti, tai alindavo. Valgydavau tik grikius ir kiaušinienę. Dabar užtenka numesti 3–4 kilogramus, todėl nėra sunku. Numetęs svorio jaučiuosi geriau, tampu greitesnis, energingesnis. Prieš varžybas valgau sveikiau. Kai nesiruošiu varžyboms, valgau viską. Bet prieš turnyrus reikia maitintis reguliariai, vartoti mažiau saldumynų“, – pasakojo boksininkas.

Jis sakė randąs laiko susitikti su draugais, mergina, kuri labai palaiko boksininką.

„Tačiau neturiu tam daug laiko. Į klubus nevaikštau, man nepatinka naktinėti. O dar jei kas susimuštų, prie manęs lįstų, būčiau aš kaltas“, – numojo ranka E. Stanionis.

Kai iki varžybų yra pakankamai laiko, boksininkai daug dėmesio skiria bendram fiziniam pasirengimui, lengvajai atletikai: bėgioja, stumdo rutulį ir panašiai.

„Lengvosios atletikos treniruotės išvargina, bet ne taip, kaip daužymas į bokso kriaušę. Reikia fiziškai pasirengti kovoms, kurios trunka aštuonis raundus. Grįžęs namo po treniruočių griūnu į lovą“, – nusijuokė E. Stanionis.

Rezultatai pasirodė greitai

Jis nuo 8-erių metų pradėjo lankyti kudo treniruotes. Kudo – skirtingų dvikovinių kovos menų sintezė, apjungianti karatė, Tailando boksą, džiu-džitsu ir boksą.

„Ten sekėsi gerai, buvau tarp lyderių, bet pamačiau, kad geriausiai sekasi kovoti rankomis. 2007 metais pradėjau lankyti boksą. Jis patiko labiau, nors čia − kur kas sunkiau: aukštesnis lygis, daugiau sportininkų. Per antras varžybas laimėjau prieš Lietuvos čempioną šalies jaunučių čempionate. Vyrų čempionu tapau būdamas 17-os metų. Įveikiau daugkartinį Lietuvos čempioną kaunietį Aurimą Naudžių“, – sakė E. Stanionis.

Anot jo, dabar Lietuvoje yra mažai lygiaverčių boksininkų, išskyrus 2012 metų olimpiados bronzos medalio laimėtoją Evaldą Petrauską.

„Man buvo 18-a metų, kai pirmą kartą su juo kovojau ir laimėjau. Antrą kartą vyko lygi kova, bet pralaimėjau. Lietuvoje, palyginti su kitomis šalimis, boksininkų nėra daug“, – pridūrė E. Stanionis.

Gyvena tik boksu

„Eimantas gyvena boksu nuo ryto iki vakaro. Jis yra labai darbštus ir atsakingas – kovotojas. Labai pasitiki savimi, psichologiškai yra labai stiprus. Eimantas turi viską, ko reikia geram sportininkui.
Jis labai jaunas pasiekė aukštų rezultatų, o tai nutinka retai. Lietuvoje tokių rezultatų boksininkai pasiekia būdami truputį vyresni. Boksininkai paprastai subręsta 25–27 metų, tada yra jų rezultatų pikas. Šis faktas leidžia tikėtis nemažai Eimanto pergalių.

Jam dar reikia tobulėti. Jei sustosime, varžovai greitai mus išanalizuos ir pavys, o tada pergalių nebematysime. Būtinos naujovės. Kai žmogus mąsto, kaip padaryti kažką sudėtingesnio – jis tobulėja. Reikia tobulinti techniką, daryti ją įvairesnę, tada galima lengviau prisitaikyti prie skirtingų varžovų ir rasti išeitį iš sunkių padėčių.

Dabar svarbiausia – trijų atrankų į olimpiadą turnyrai. Jei nors viename taptų prizininku, Eimantas patektų į olimpiadą. Vilčių daug, tačiau visi ruošiasi atrankoms, nes visi nori dalyvauti olimpiadoje“, - sakė Lietuvos bokso rinktinės treneris V. Bružas.