Kiekviena šalis, patobulinusi originalųjį receptą, sukūrė savitą omletą. Taip gimė itališkoji frittata, ispaniškoji tortilla ir prancūziškasis omlette. Lietuviai, pastebima, dažniau gamina kiaušinienę.

Anot rašytojo Alano Davidsono, prancūziškas pavadinimas omlette pradėtas vartoti XVI a. veikaluose.

Visus šiuos patiekalus nesunkiai ir gana greitai pasigaminsite namie. O jeigu per ilgai vartėtės lovoje ir sąmoningai ignoravote žadintuvą, pasigaminkite tai... darbe!
„Savaitraščio Kaunui“ platinimo tarnybos vadovas Valdemaras Jazgevičius kolektyvui vieną dieną paruošė gardžius pusryčius

Klasikinis prancūziškasis omletas

Jums reikės:

6 kiaušinių
50 g sviesto
Druskos, pipirų
Pagardai – pagal skonį. Galite naudoti petražoles, laiškinį česnaką, gražgarstes, pomidorus, sūrį ir t. t.

Kaip ruošti:

Kiaušinius išplakite su druska ir pipirais. Viską galite pagardinti šviežiomis smulkintomis žolelėmis.

Pakaitinę keptuvę, įdėkite gabalėlį sviesto, jam ištirpus ir suputojus, supilkite išplaktus kiaušinius.

Ugnis turi būti vidutinė. Kai kiaušiniai ims kietėti, kilstelėkite omletą nuo kraštų vidurio link ir vėl padėkite, taip pat pasukiokite keptuvę, kad žali kiaušiniai subėgtų į apačią. Kepkite, kol taps aukso spalvos, sulenkite pusiau ir dėkite į lėkštę.

Prancūzai šį patiekalą dažnai patiekia su pomidorų griežinėliais.

Itališkojo omleto subtilybės

Frittata – kvapnus itališkasis omletas. Viena jo subtilybių – jis turi būti lėtai kepamas orkaitėje, į ją įdėjus keptuvę, kurioje ir vyksta visa magija. Omletą galima gardinti sūriu, daržovėmis, kumpiu ar... makaronais! Šį omletą galima valgyti visada: pusryčiams, pietums ar vakarienei.

Valgykite karštą, tačiau galite skanauti supjaustytą nedideliais gabalėliais ir atšaldytą. Galite omletą pasigaminti ir su parmezanu, Parmos kumpiu, šparagais arba cukinijomis.
Itališkasis omletas jums tikrai leis eksperimentuoti!

Itališkoji daržovių frittata

2–3 porcijoms reikės:

2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 plonai supjaustytos raudonosios paprikos
1 smulkiai supjaustyto svogūno
1 skiltelės traiškyto česnako
60 g plonai supjaustytų pievagrybių
4 didelių išplaktų kiaušinių

Kaip ruošti:

Įkaitinkite orkaitę. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite papriką, svogūnus ir česnakus. Viską patroškinkite apie 5 min., kol suminkštės. Įmaišykite pievagrybius ir dar pakepkite 5 min. Paskui ant viršaus supilkite kiaušinius ir maišydami kepkite apie 2 min.
Įdėkite keptuvę į karštą orkaitę ir leiskite kiaušiniams apskrusti dar 3–4 min., kol viršūnėlė paruduos ir sukietės.

Lietuviškoji kiaušinienė

Pabėgę nuo įmantrių užsienio omletų, grįžkime į seną, gerą ir puikiai pažįstamą lietuvišką virtuvę. Niekam ne paslaptis, kad tikrosios kiaušinienės negalima įsivaizduoti be lašinukų. Vieną tokių išsikepė ir „Savaitraščio Kaunui“ kolektyvas. Tiksliau, kolektyvą gardžiais pusryčiais nudžiugino leidinio vyriausiasis šefas – Valdemaras.

Jums reikės:

7–9 kiaušinių
Lašinių
Prieskonių
Smulkintų svogūnų laiškų

Kaip ruošti:

Supjaustykite lašinukus ir juos pakepinkite. Kai jie apskrus, sumuškite kiaušinius ir pabarstykite juos pasirinktais prieskoniais. Prieš baigdami kepti, viską apibarstykite smulkintais svogūno laiškais. Paprasčiau nebūna.

Trigubo skanaus!