Įdomaus įvykio liudininke DELFI skaitytoja tapo Vilniuje.

„Stovėjau prie kiosko ir ieškojau piniginės, kai priėjo berniukas (gal 13 metų, galvoju) ir, padavęs pardavėjai pinigus, paprašė prezervatyvų pakuotės. Atrodytų, nebe XV a. gyvenam, bet pardavėja nepardavė. Neišgirdau, ką tiksliai sakė, tik, man regis, priėmė tai kaip pajuokavimą, nes atseit „per jaunas“...“, – savo laiške pasakojo moteris.

Ji pridūrė likusi nustebinta – pirkėjo motyvai, vienaip ar kitaip, neaiškūs, o prezervatyvai nėra prekė, kurią galima parduoti tik nuo 18 metų.

„Aišku, galimas daiktas, kad tas vaikas išties tik pajuokavo, susilažino su draugais. Bet ką gi jis būtų galėjęs padaryti su tuo prezervatyvu, jei ir būtų gavęs?.. Tad kam neparduoti? O gal apsisaugojimo priemonės jau padarytos „N-18“ preke?“, – stebėjosi skaitytoja.

Prezervatyvus pardavinėja skirtingai

Pasirodo, prezervatyvų vaikams galima įsigyti iš tiesų ne visur. DELFI susisiekė su viena parduotuve, kur parduodami prezervatyvai – telefonu atsiliepusi mergina patvirtino, kad nors amžiaus cenzo parduoti prezervatyvams nėra, tokių atvejų pasitaikę ir čia. neva, kai kurie pirkėjai būna labai jauno amžiaus, parduotuvėje pokštauja.

Tuo metu, pavyzdžiui, „Eurovaistinėje“ jokie apribojimai netaikomi. „Įsigyti prezervatyvų gali kiekvienas vaistinės klientas. Kokio nors specialaus reglamentavimo dėl šios prekės nėra. Todėl kiekvienas paauglys „Eurovaistinėje“ gali įsigyti šią prekę“, – sakė vaistinės Komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Prezervatyvai visiems taip pat prieinami ir internetu.

Ar galima nuspręsti prezervatyvų neparduoti? Pasak Vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus Felikso Petrausko, ne. F. Petrauskas DELFI nurodė, kad atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. sausio 19 d. įsakymą Nr. V-18 patvirtintą Lietuvos medicinos normą „MN 4:2009 Medicinos prietaisų saugos techninis reglamentas, kuriame įtvirtinta medicinos prietaiso sąvoka“, ir teisės aktuose nesant įtvirtintų apribojimų prezervatyvų prekybai, teigtina, kad pardavėjas nepagrįstai atsisakė parduoti prekę vartotojui.

ŠPSSA vadovė: suaugusieji pernelyg įtariai priima žinią apie paauglių lytiškumą

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos (ŠPSSA) vadovė Esmeralda Kuliešytė patikino, kad nematanti jokios problemos, kad vaikui būtų parduoti prezervatyvai.

„Ant paketėlio juk neužrašytas amžius – vadinasi, parduoti galima. Gal paaugliai tyčia bando, provokuoja pardavėjus – parduos, neparduos? Gal jiems prekės nelabai ir reikia, jie tiesiog smalsauja, o pardavėjai tai mato ir todėl nevertina paauglio kaip rimto pirkėjo. Bet jei tai rimtas pirkėjas, nors ir paauglys?“, – svarstė Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovė Esmeralda Kuliešytė.

Pasak jos, paaugliai linkę domėtis apsaugos priemonėmis, nori jas pamatyti, pačiupinėti ir taip susipažinti, net jei ir nesinaudoja jomis. „Jei paaugliui nepardavė prezervatyvo, greičiausiai jis tą prezervatyvą nusipirks kitur, neliks nesusipažinęs. Dauguma Lietuvos paauglių negauna lytinio švietimo, todėl patys ieško informacijos. O informacijos stoka gali vesti prie rizikingos lytinės elgsenos ir atitinkamų pasekmių – lytiškai plintančių infekcijų, neplanuoto nėštumo. Nusipirkti prezervatyvą neturėtų būti problema nei suaugusiam, nei paaugliui“, – kalbėjo E. Kuliešytė.

Specialistės teigimu, situacija, kai paaugliui nėra parduodama aukščiau aprašyta prekė, atskleidžia visuomenės lytinio švietimo problemas ir baimes. „Suaugusieji pernelyg įtariai priima žinią apie paauglių lytiškumą, lytinį brendimą, lytinius poreikius. Bet koks su lytiškumu susijęs veiksmas vertinamas neigiamai. Visuomenė turi gerbti paauglių teisę gauti su lytiškumu susijusią informaciją, turi padėti susiorientuoti. Pardavėjui neturėtų būti gėdinga parduoti prezervatyvą paaugliui. Tuo labiau, kad šiai prekei nėra amžiaus cenzo“, – sakė ji.

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiametai padaryti! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)