Kruvini Sausio nakties įvykiai kėlė rimtą klausimą: o kas bus, jei sovietai užims ne tik Lietuvos radiją ir televiziją, bet ir Parlamentą, kitas valstybės įstaigas? Kaip priešintis tokiu atveju? Kaip organizuoti pogrindį?

„Istorijos detektyvai“ atskleis slaptą operaciją, kurios metu buvo ruošiami žmonės darbui pogrindyje. Tuo metu Lietuvai pagalbos ranką ištiesė Lenkijos „Solidarumo“ žmonės. Apie tai laidoje pasakos asmuo, kuris nenorės atskleisti savo tapatybės. Šioje operacijoje dalyvavo ir Antanas Valionis, kuris pasidalins savo prisiminimais: „Aš pasitikdavau tuos vyrus stotyje, net pavardžių nežinodavau, kas jie tokie. Jie mokėsi pogrindžio darbo paslapčių „Solidarumo“ būstinėje.“

„Lenkija aktyviausiai rėmė Lietuvos kovą už nepriklausomybę. Ji dar nebuvo pamiršusi savo kovos. Lenkai tada labai simpatizavo lietuviams“, prisiminė Nepriklausomybės akto signataras Česlovas Okinčicas, kurio kalba tuo metu Lenkijos Senate sujaudino milijonus lenkų.

„Ta kalba buvo parodyti per visus Lenkijos kanalus, - prisimins laidoje „Istorijos detektyvai“ Antanas Valionis. - Tai sukėlė tokią paramos bangą, kad tokio šilto požiūrio į mus aš nei iki tol, nei po to nemačiau“.

Taip pat laidoje „Istorijos detektyvai“ Aukščiausios Tarybos apsaugos skyriaus darbuotojai prisimins, kaip buvo ruošiamasi ginti parlamentą.

„Tos patirties buvo nedaug, mažai ginklų turėjom. Buvau sportininkas, tai bent jau žinojau, ką galėčiau daryti rankomis, kojomis. Aišku prieš tankus, prieš automatus būtų buvę sunku kažką padaryti. Tačiau atsitraukti nebuvo jokios minties“, prisimins Artūras Džiugelis.

„Aš niekada nepamiršiu to vaizdo – atvažiuoja šarvuočiai, o žmonės užuot bėgę nuo jų, patys lekia jų pasitikti, su vėliavų kotais, kaip kokie senovės riteriai išbėgo, netgi bandė badyti tuos šarvuočius“, laidoje „Istorijos detektyvai“ pasakos Giedrius Dambrauskas.

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu antradienį 22.30 val. Per LRT televiziją!