Visi skirtingi

Pirmomis dienomis visi šuniukai atrodo vienodi. Jie godžiai geria pieną, miega, glaudžiasi vienas prie kito ir leidžiasi kalės mamos laižomi. Maždaug po dešimties – keturiolikos dienų atsiveria šunyčių akys, o dar po kurio laiko jie pradeda nerangiai vaikščioti ir žaisti vieni su kitais.

Dar po savaitės šuniukai „apsiginkluoja“ aštriais dantukais ir žaisdami kandžioja vienas kitą. Štai šiuo metu po truputį ima ryškėti kiekvieno šuniuko temperamentas. Vienas įkanda kitam ir išgirdęs gailų cypimą tuoj pat atsitraukia, o kitas ir toliau mankština savo žandikaulį kandžiodamas brolio ausį ar kaklą. Jeigu kuris nors šuniukas kanda per stipriai – mama kalė jį sudraudžia iš pradžių urgzdama tyliai, o jeigu tai nepadeda labai garsiai ir grėsmingai, tarsi norėdama suėsti savo pačios vaiką.

Toks šuniukų ir jų mamos elgesys vadinamas socializacija, nes šuniukai mokosi per stipriai ir per grubiai nesikandžioti, gyventi bendruomenėje. Ne pirmą vadą auginantis veisėjas nesikiša, kai kalė moko savo vaikus, o štai nepatyręs gali išsigąsti pamatęs, kad motina apžergia kurį nors savo vaiką ir iššiepusi dantis labai grubiai jį auklėja. Kalė puikiai žino, kuris šuniukas linkęs dominuoti ir deda visas pastangas jį kaip nors socializuoti. Jai ši užduotis pavyks, jeigu veisėjas neišsigąs ir neatskirs tokio šunyčio nuo mamos. Na, o jeigu neleis kalei jo auklėti savais metodais – šuniukas gali ir visą gyvenimą kelti būsimiems šeimininkams daug problemų.

Visada pirmas

Labai gerai, jeigu mama kalė „nusodina“ dominuojantį šuniuką ir išmoko jį tinkamai elgtis šunų gaujoje. Vis dėlto tas šuniukas ir toliau turės dominuojančio šuns savybių – tai reiškia, kad šeimininkams nuolatos teks su juo pakovoti dėl lyderiavimo šeimoje. Dominuojantis arba alfa šuniukas visuomet pirmas atbėga prie maisto, auga didesnis ir stipresnis, nes ankstyvoje vaikystėje išsikovoja geriausią kalės spenelį, vėliau nugvelbia skaniausią kąsnį ir pan.

Toks šuniukas vaikystėje atrodo labai patrauklus, nes pakvietus visos vados mažylius jis pirmasis atbėga ir džiaugsmingai šokinėja glostomas veisėjo. Bet, kaip minėjau, šis mielas, visur pirmaujantis šunelis visą gyvenimą bus dominuojantis ir tikrai nėra tinkamas draugas nepatyrusiam, niekada šunų neauginusiam geraširdžiam žmogui.

Kol keturkojis mažas, ko gero jis kels daugiau džiaugsmo nei rūpesčių, nes bus drąsus, žaviai įžūlus, nevengs urgzti ėsdamas savo maistą, bet kuo toliau, tuo daugiau jam reiks kietos rankos, kad šunelis neįsisiautėtų ir neperimtų šeimos vairo. Patikėkit, esu mačiusi nediduką spanielį, kuris sugebėjo įkalinti savo šeimininkę tualete – kai ši bandydavo išeiti, šuo urgzdavo ir kąsdavo.

Išsirinkite sau tinkamą

Jokiu būdu nenoriu sumenkinti dominuojančių šunų – kieto, patyrusio šeimininko rankose jie užauga puikiais, savo vietą žinančiais, stabilios psichikos šunimis. Man tokie keturkojai labiausiai patinka, tačiau tiesa ta, kad reikia pačiam nemažai išmanyti auginant alfa šuniuką.

Jeigu jaučiate, kad savo namuose sugebate būti alfa kale arba patinu (tik neįsižeiskite, kad kalbu šuniška kalba), tuomet galite drąsiai rinktis dominuojantį šunelį. Visais kitais atvejais vertėtų pasitarti su veisėju, šunų dresuotoju ir išsirinkti ne dominuojantį, ne baikštų, o tokį aukso viduriuką.

Būtų idealiausia šuniuką pirkti pas savo veiklą išmanantį veisėją ir papasakoti jam apie savo ir šeimos gyvenimo būdą, charakterius bei leisti jam išrinkti šuniuką, idealiausiai atitinkantį jūsų poreikius. Na, o jeigu veisėjas sako, kad visi šuniukai labai geri ir lengvo būdo, kad galite rinktis bet kurį, galbūt vertėtų paieškoti kito veislyno, kad vėliau netektų gailėtis dėl netinkamo pasirinkimo.

Dažniausia klaida

Dažniausiai žmonės, atvykę rinktis šuniuko pasirenka tą, kuris pirmasis prie jų pribėga. Ir džiaugiasi, kad šuo pats juos išsirinko. O iš tiesų pirmasis prie svetimų bėga dominuojantis šuniukas – nes jo toks charakterio bruožas, visur būti pirmam. Štai tokios situacijos, kai pasirinko šuo, o ne žmogus, kartosis dar daugybę kartų. Iš karto pagalvokite, ar jums tai tinka. Ar ne geriau vežtis namo tą šunytį, kuris atbėgo antras arba trečias?

Dominuojantis šuo, nepriklausomai nuo veislės, bus sunkiau valdomas, reikės dėti daugiau pastangų norint jį išdresuoti. Šis šuo pats diktuos, kada nori žaisti, o kada baigti žaidimą. Ir jeigu neturėsite pakankamai žinių, teks nuolatos derintis prie savo augintinio. Dar pasivaikščiojimų metu jis gali jus tampyti nuo medžio prie medžio arba versti kantriai laukti, kol išuostys visą gamą kvapų žolėje, nes net tempiamas už pavadžio nepajudės iš vietos, kol pačiam nenusibos konkreti veikla.

Šis šuo ir lytiškai bus aktyvesnis, norės kergti visas apylinkės kales ir peštis su kitais šunimis dėl patelių. Jis gali sunkiau sugyventi su vaikais, nes matydamas, kad šie silpnesni būtinai norės būti laipteliu aukščiau, tad bėgdamas gali tarsi netyčia juos užkliudyti, pargriauti, sužeisti. Alfa šuo norės būti arti šeimininko ir konkuruos su jo vaikais dėl dėmesio.

Na, o svarbiausia, kad jeigu iki 16 – os gyvenimo savaitės dominuojantis šuniukas nebus sutramdytas, jis gali tapti ir agresyvus savo šeimininkui bei kitiems šeimos nariams. Štai todėl, jeigu neturite patirties, nesirinkite šunelio pats, o pasikliaukite veisėju ar kitu patyrusiu šunų augintoju.