Ekspertų teigimu, jei nebus imtasi priemonių ir situacija nesikeis, iki 2035 m. beveik 3 iš 4 suaugusiųjų bus nutukę, o tai sukels begalę sveikatos problemų.

„The Cancer Research UK“ ir „UK Health Forum“ siūlo griebtis radikalių priemonių ir, pavyzdžiui, uždrausti tam tikrų maisto produktų reklamą iki 21 valandos. Sveikatos ekspertai teigia, kad pagrindiniu jų iššūkiu dabar tapęs vaikų nutukimas.

„Brangūs“ kilogramai

Naujausi tyrimai jau kiek anksčiau atskleidė, kad nutukimas siejamas su keliomis vėžio rūšimis – piktybiniais gerklės, gimdos ar žarnos navikais. Tuo metu nutukimas jau ilgą laiką buvo kaltinamas dėl tokių ligų kaip diabetas, širdies ir kraujagyslių susirgimų.

Tyrėjai naudodami naują kompiuterinio modeliavimo sistemą senus duomenis lygino su dabartine statistika, siekdami numatyti nutukimo mastą ateityje (per 20 metų).

Jų gauti rezultatai leidžia teigti, kad iki 2035 m. antsvorio problemų turinys žmonės prisidės prie 4,6 mln. antrojo tipo diabeto bei 1,6 mln. širdies problemų atvejų.

Tai ne tik didelis smūgis žmonių sveikatai, tačiau ir NHS (Nacionalinės sveikatos tarnybos) biudžetui – šie atvejai 2035 m. kainuos papildomus 2,4 milijardus svarų.

Cukraus mokesčiai

Tyrimo rekomendacijose išskirti keli būdai, kaip kovoti su šia problema. Vienas jų – 20 pensų mokestis kiekvienam litrui saldintų gėrimų. Kitas – siūlymai reguliuoti maisto reklamą.

Ekspertai tikina, kad darydami ateities prognozes jie įtraukė duomenis, kad pastaruosius keletą nutukimo mastai yra kiek sulėtėję. Tačiau jie pripažino, kad statistiką „velka žemyn“ tie žmonės, kurie jau dabar turi svorio bėdų.

„Daugelis žmonių šiandien žino, kad rūkymas sukelia vėžį, tačiau pastaruoju metu vis mažiau žmonių ir rūko. Svorio reguliavimas jiems yra vienintelis ir svarbiausias įrankis, galintis užkirsti kelią vėžiui“, - sakė Oksfordo universiteto profesorė Susan Jebb.

Sveikatos departamento pareigūnai pridūrė, kad kai kurios priemonės, galinčios sustabdyti šią panacėją, jau taikomos. Pavyzdžiui, vaikų programų metu yra draudžiamos nesveiko maisto reklamos. Artimiausiu metu ketinama pradėti vykdyti vaikų nutukimo stabdymo strategiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)