Europos Komisija ruošiasi atlikti precedento neturintį žingsnį ir sausio 13-ąją surengti debatus dėl įstatymų viršenybės Lenkijoje. Tai bus pirmasis žingsnis prieš potencialų baudžiamąjį procesą, turintį užtikrinti demokratiją ir pilietinių teisių laikymąsi 28 Europos Sąjungos šalyse.

„Per daug nedramatizuokime. Tai svarbus klausimas, bet mūsų ryšiai su Lenkija – draugiški ir geri. Mūsų požiūris labai konstruktyvus – mes nepliekiame Lenkijos“, – J.-C.Junckeris sakė per spaudos konferenciją Amsterdame.

„Lenkija – svarbi visateisė ES narė. Mes dar tik pradedame procedūrą. Dabar diskutuojame su Lenkija, ir nenoriu spekuliuoti apie tolesnius padarinius. Nemanau, kad mes iki to prieisime“, – aiškino jis.

ES ėmėsi veiksmų, kai Lenkijoje į valdžią atėję euroskeptiški konservatoriai suteikė vyriausybei galią tiesiogiai skirti visuomeninių transliuotojų vadovus, taip pat ėmėsi prieštaringai vertinamų reformų konstituciniame teisme.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, palaikomas partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), spalį grįžusios į valdžią po aštuonerių metų opozicijoje, vyks derybų į Briuselį sausio 18 dieną.